(P) Cum funcționează un amanet auto? 4 lucruri bine de știut

De Unica.ro, pe

Amanetul este o cale facilă de a face rapid rost de bani, iar pentru că românii nu excelează la capitolul bună stare, casele de amanet nu duc lipsă de clienți. Dacă, la început, se puteau amaneta, în mod special, bijuterii sau alte obiecte micuțe, ca dimensiune, dar cu valoare mare, cu timpul, casele de amanet au început să ofere clienților mai multe posibilități.

Așa, a apărut amanetul auto, care oferă clienților posibilitatea să lase mașini drept gaj pentru împrumuturile contractate. Amanetul de mașini nu mai reprezintă de mult un lucru nou pentru România, iar etapele contractării unui împrumut pe această cale sunt bine definite.

Cum funcționează mecanismul de împrumut

Ca mod de funcționare, amanetul auto nu diferă foarte mult de cel clasic, procedurile fiind aproximativ aceleași ca în cazul în care ai lăsa gaj un inel sau un tablou de valoare. Clientul prezintă casei de amanet mașina pe care dorește să o lase gaj, iar aceasta este evaluată, la fel ca și orice alt obiect. În funcție de valoarea mașinii, se stabilește suma care poate fi împrumutată, se comunică dobânda și toate celelalte condiții de achitare a împrumutului, apoi, se face un contract, iar clientul primește banii. În momentul în care restituie împrumutul, cu dobânda aferentă, clientul își recapătă mașina. Dacă nu mai poate achita datoria, mașina trece în proprietatea casei de amanet.

Ai nevoie de cheile și actele mașinii

Nu poți amaneta o mașină pentru care nu ai toate actele în regulă și nici nu o poți face pe alt nume, decât cel al proprietarului. Așadar, atunci când te decizi să îți lași autoturismul amanet, trebuie să ai asupra ta documentul de identitate în original, cartea mașinii și certificatul de înmatriculare. Și aceste acte trebuie să fie cele originale. Dacă mașina nu este a ta, trebuie să fie prezent și proprietarul trecut în acte. În absența acestuia, poți prezenta o procură specială, autentificată la notar. De asemenea, la momentul încheierii contractului, vei lăsa la casa de amanet și cheile autoturismului lăsat garanție.

Unde va rămâne mașina

Acesta este un detaliu foarte important pe care trebuie să îl ai în vedere, atunci când alegi casa de amanet la care vrei să te împrumuți. Nu vrei să constați că mașina e zgâriată sau avariată când o vei răscumpăra și nici să o știi parcată pe marginea drumului sau pe vreun maidan. O casă de amanet auto care se respectă trebuie să aibă la dispoziție un garaj sau un spațiu special în care autovehiculele lăsate gaj să fie păstrate în cele mai bune condiții, până când sunt răscumpărate. Asigură-te că mașina va beneficia de astfel de condiții, și, dacă ai îndoieli asupra acestui fapt, adresează-te altei case de amanet.

Ce fel de mașini poți lăsa amanet

În general, orice autovehicul cu valoare comercială este acceptat de o casă de amanet, bineînțeles, dacă este în stare de funcționare. Unele case de amanet au anumite condiții, una dintre ele fiind cea referitoare la vechimea mașinii. Spre exemplu, unele case nu primesc amanet autovehicule mai vechi de zece ani sau cu un număr prea mare de kilometri. De asemenea, unele case primesc doar autoturisme, în timp ce altele nu spun NU dacă vrei să lași gaj furgonete, autoutilitare sau chiar camioane și alte utilaje.

Dacă vrei să obții o sumă mai mare de bani, ar fi bine să te preocupi puțin și de aspectul mașinii, înainte de a merge cu ea la casa de amanet. O vizită la spălătorie este absolut necesară, pentru că o mașină plină de praf sau noroi nu va face niciodată o impresie bună. De asemenea, dacă mașina are caroseria avariată sau plină de zgârieturi e indicat să repari aceste defecte dacă vrei să obții suma dorită.