(P) Ce ar fi viața fără cafea?

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 04 mai 2021, 14:15

MOTIVE SĂ O SAVUREZI ÎN FIECARE ZI

Dimineața te delectezi cu aroma ei fină, dar, dincolo de gustul ei inconfundabil, cafeaua îți oferă atât de multe beneficii despre care noi credem că nu cunoști destule. Citește în rândurile de mai jos despre motivele pentru care cafeaua merită… adorată!

Aparent, e doar o ceașcă de cafea, în realitate însă, această băutură caldă are zeci de proprietăți pentru sănătate și frumusețe. Ba mai mult, cafeaua dezvăluie și câteva întrebuințări practice de mare efect în gos-podărie. 

CAFEINA, BUNĂ SAU REA PENTRU SĂNĂTATE? 

 Cafeaua este licoarea care îți ridică tonusul zi de zi, îți satisface nevoia de energie și îți oferă o mulțime de avantaje pentru sănătate. Bineînțeles, când e consumată cu moderație. 

 Grație cafeinei, o substanță energizantă sănătoasă care se găsește într-o proporție mare în cafea, combați stările de oboseală declanșate de astenia de primăvară și ai un tonus mai bun la început de zi. 

 Mai mult, cafeina crește puterea de concentrare și accelerează anumite procese la nivelul creierului, stimulează producția de adrenalină și crește performanțele fizice. Așa că o ceașcă de cafea, fără lapte, alte ingrediente grase sau dulci, băută chiar și înainte de antrenamentele de sport, îmbunătățește forța fizică și te ajută să „arzi“ mai ușor grăsimea și celulita de pe corp.  

 Potrivit studiilor recente, cofeina te face mai energică și mai concentrată cu până la 12%, dacă bei o ceașcă de cafea dimineața. Motivul? La început de zi organismul e dispus să asimileze mai ușor substanțele în procesul de digestie, acționând mai rapid și mai eficient. De asemenea, cafeaua naturală ajută ficatul să funcționeze mai bine și îl protejează, reducând riscul apariției cirozei la vârste mai înaintate.

 O ceașcă de cafea pe zi stimulează cre-ierul și previne apariția unor boli degenerative precum Alzheimerul, arată nu-meroase studii efectuate de-a lungul anilor. Această băutură amăruie este un tonic bun pentru tensiunea arterială și previne apariția atacului vascular cerebral. Pe de altă parte, o ceașcă de cafea de bună calitate este o sursă bogată de antioxidanți și generează un flux de energie pentru organism mult mai ridicat decât o porție de fructe, legume sau de verdețuri neprocesate termic. 

Și încă ceva interesant: cercetătorii de la Universitatea Southern California au demonstrat că persoanele care beau o ceașcă de cafea zilnic trăiesc mai mult. Acest efect de longevitate se asociază cu un risc mai scăzut de a face unele tipuri de cancer, infarct miocardic, diabet sau boli renale.

(P) Ce ar fi viața fără cafea?

PROPRIETĂȚILE NUTRITIVE ALE CAFELEI

O cană de cafea de 200 ml preparată la ibric sau espressor, fără zahăr, miere, sirop de arțar, lapte sau frișcă, conține:

  • 3 calorii 
  • riboflavină (vitamina B2) – 0,2 miligrame 
  • niacină – 0,5 miligrame 
  • acid pantotenic – 0,6 miligrame 
  • potasiu – 116 miligrame 
  • mangan – 0,1 miligrame 
  • magneziu – 7,1 miligrame 
  • cofeină – 95 de miligrame

NOTĂ: Este indicat să nu depășești consumul mai mare de 300 ml de cafea pe zi, deoarece excesul poate declanșa reacții adverse neplăcute precum: insomnie, agitație, nervozitate, anxietate, greață, dureri de cap sau de stomac.

REȚETE CU CAFEA CARE ÎȚi „TREZESC” … FRUMUSEȚEA

Dacă ești adepta tratamentelor de înfrumusețare naturale, atunci cu siguranță vei fi tentată să încerci și câteva trucuri de skincare de mare efect cu zaț de cafea. 

 Inesteticul aspect de coajă de portocală al pielii apărut din cauza celulitei poate fi estompat dacă aplici o dată sau de două ori pe săptămână, un scrub blând, sub duș, din zaț și ulei de cocos (câte o lingură din fiecare ingredient, pentru câte o parte vizată a corpului). Acțiunea abrazivă a zațului stimulează regenerarea celulară și activează eficient circulația sângelui, având totodată rol tonifiant. Rezultatul? Pielea rămâne mai suplă, iar în timp grăsimile sunt eliminate de corp.

 Dar, pe lângă aplicarea regulată a acestei soluții, de două ori pe săptămână încearcă următoarea rețetă naturală, în care cafeaua are rolul principal: înmoaie câteva dischete demachiante în cafea ținută la rece, apoi înmoaie-le în puțin ulei de măsline extravirgin și aplică-le pe ochi. Oferă-ți 15 minute de respiro cu aceste dischete demachiante îmbibate, îndepărtează-le de pe ochi și apoi spală-te pe față cu apă călduță. Vei obține o piele mai frumoasă în jurul ochilor, o privire mult mai luminoasă, lipsită de cearcăne sau inflamații. 

 De asemenea, clătirea cu infuzie de cafea după limpezirea șamponului intensifică nuanța părului închis la culoare. Pentru o singură aplicare ai nevoie de o ceașcă de cafea neagră preparată din trei lingurițe cu vârf. Lasă cafeaua să acționeze pe păr aproximativ cinci minute, apoi clătește-te din abundență cu apă curată. Repetă procedura de două ori pe săptămână și te vei bucura de o nuanță mai frumoasă a părului, de mai multă strălucire, dar și de reflexe fermecătoare. Și încă ceva! Cafeina stimulează creșterea părului, reduce deteriorarea și căderea lui și odorizează scalpul, menținându-i prospețimea între spălări.

 UTILIZĂRI INGENIOASE PENTRU ACASĂ ALE CAFELEI 

Dacă ești o persoană eco-friendly sau dacă ești alergică la diversele substanțe chimice de curățare din produsele comercializate pe piață, ei bine, cafeaua poate fi soluția ta pentru menținerea curățeniei în casă. 

 De pildă, zațul uscat de cafea poate fi folosit ca abraziv aplicat direct pe diversele suprafețe vizate din casă. {i bijuteriile tale din argint vor fi mai strălucitoare dacă le vei curăța cu zaț de cafea.

 Fisurile sau găurile de mici dimensiuni de pe mobila de lemn închisă la culoare pot fi estompate cu o pastă realizată din cafea solubilă și apă. Acoperă crăpăturile cu acest amestec (la o linguriță de cafea se adaugă un sfert de linguriță de apă). După ce ai umplut fisurile cu pasta din cafea, șterge în jur cu o lavetă umedă și lasă cafeaua să se usuce. Apoi lustruiește mobila cu ceara obișnuită. 

 De asemenea, cafeaua poate fi folosită și pe post de îngrășământ pentru plante. După ce ți-ai băut cafeaua, pune zațul direct în ghivecele plantelor tale. Este indicat să amesteci în prealabil zațul cu pământul din ghiveci, deoarece în contact cu aerul poate mucegăi, favorizând apariția dăunătorilor și macerarea rădă-cinilor plantei. 

 Cafeaua proaspăt râșnită elimină mirosurile neplăcute de usturoi, ceapă sau pește din frigider. De asemenea, cafeaua are un efect de neutralizare a mirosurilor neplăcute din cămară sau din alte spații mai puțin aerisite ale casei. Iar după ce pregătești o mâncare condimentată cu usturoi sau ceapă ori după ce cureți peștele sau alte alimente cu miros specific, spală-te pe mâini folosind cafea și vei elimina mirosurile nedorite.

(P) Ce ar fi viața fără cafea?

Cafeaua-răsfăț, aliatul nostru de fiecare zi

Importantă în ritualul de zi cu zi, cafeaua oferă, deseori, aceea pauză de relaxare de care avem atâta nevoie. |ntr-un an dificil, în care timpul petrecut acasă, în familie, s-a mărit, întâlnirea cu cei dragi la o cafea, pe terasă sau în bucătărie, poate face minuni. Este momentul în care savurezi cafeaua perfectă, creată dintr-un amestec de soiuri nobile 100% Arabica, prăjite e-xact cât trebuie pentru eliberarea tuturor aromelor, cafeaua Fortuna Rendez-vous.  Pentru că aceasta redefinește plăcerea de a savura o cafea! Diminețile au mereu mai multă savoare dacă le însoțim cu o cafea 100% ARABICA, aromată și ușor fructată. Specialiștii au căzut de acord și spun că, pentru mulți dintre noi, consumul de cafea aduce beneficii majore pentru sănătate. Bobul de cafea conține, ca un mecanism de apărare a plantei de cafea, substanțe chimice care sunt considerate psihotropice ușoare pentru om. Cercetările recente au scos la iveală calități ale cafelei care sunt uimitoare: aceasta conține un agent chimic, în prezent necunoscut, care stimulează producția de cortizon și adrenalină, doi hormoni de stimulare. Ca be-neficii, studiul realizat de  Harvard School of Public Health arată că cei care consumă în mod regulat cafea au  risc redus de Alzheimer și demență, iar cafeaua ajută vezica biliară să funcționeze normal. Cafeaua este și un aliat al memoriei, mulți oameni o beau tocmai pentru proprietatea ei de a stimula gândirea. Specialiștii spun că cel puțin o ceașcă de cafea consumată zilnic mărește capacitatea de reacție și memoria verbală. În boabele de cafea 100% ARABICA, precum cele din care se obține Cafea Fortuna Rendez-vous, cafeaua-răsfăț ce impresionează simțurile cu echilibrul perfect dintre nuanțele dulci și cele fructat- florale, echilibrul este dat de gustul ușor acid de citrice și de consistența asemănătoare pudrei de cacao.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!