Odată ce ai primit inelul de logodnă, poți răsufla ușurată. Până să te dezmeticești, ar trebui să știi că greul abia acum începe. Iar dacă bugetul nu este de partea ta, nu trebuie să te stresezi, există soluții pentru fiecare.
Un buget mic pentru organizarea unei nunți este o probă de curaj, pe care o vei trece cu brio dacă ai suficientă îndemânare, persoane care să te ajute în proces și o listă pe care să planifici fiecare detaliu în parte.
Deși în limbajul viitorilor miri, cuvinte nuntă și economie sunt antonime, asta nu trebuie să vă descurajeze. Trebuie să știi că nimic nu este imposibil atunci când ești creativă și ai de partea ta oameni dispuși să te ajute în organizare.
Iată câteva sfaturi utile în organizarea unei nunți cu buget redus:
Stabilește bugetul maxim pe care îl poți aloca evenimentului
Asta te va ajuta să fii mai realistă în ceea ce privește dorințele pe care le ai și costul lor. Astfel, bugetul trebuie să fie unul fix, pe care îl puteți remodela, dacă mai obții ajutor din partea părinților sau a nașilor. Astfel, o nuntă cu buget realist te va ajuta să iei cele mai bune alegeri în organizarea nunții.
Lista de invitați
Dacă vrei o nuntă mică, cel mai bine ar fi să te limitezi la prieteni și apropiați. Cu cât ai mai mulți invitați la nuntă, cu atât bugetul alocat evenimentului va crește. În ceea ce privește biserica, serviciile foto-video și muzica, prețul nu este condiționat de numărul de invitați. În schimb, invitațiile, meniurile, băutura și mărturiile, da.
O listă preliminară de invitați te va ajuta și în rezervarea locației de nuntă, mai ales că restaurantele din București sau din alte zone, cum este restaurantul din Timisoara, Riviere.ro, impun un număr minim de persoane, în funcție de care se stabilește și costul avansului.
Alege data evenimentului în funcție de bugetul alocat
Cu alte cuvinte, dacă optezi pentru a-ți organiza nunta în zi de duminică, meniurile sunt mai ieftine. La fel se întâmplă și în lunile aprilie și noiembrie, când nu sunt în sezonul de nunți. Cu cât te apropii mai mult de vară, cu atât prețurile restaurantelor cresc, deci îți va fi aproape imposibil să îți organizezi nunta.
Alege locația de nuntă
Odată stabilite bugetul și numărul de invitați, poți merge în căutarea unei locații. Poți opta pentru terase, restaurante de mici dimensiuni sau, dacă bugetul este mult mai restrâns, poți organiza nunta chiar la tine acasă. Chiar și așa, nu uita să iei în calcul anotimpul și condițiile meteo.
Este important să îți stabilești prioritățile
Stabilește lucrurile și obiectele imperios necesare la nuntă, dar și cele de care te poți lipsi. Asta te va ajuta să stabilești mai bine bugetul de nuntă, în conformitate cu nevoile și dorințele pe care le aveți.
Mergeți la târgurile de nuntă
Aici puteți obține discounturi și promoții la o gamă largă de produse și servicii, inclusiv foto-video, rochia de mireasă, aranjamente florale și invitații. Ba chiar puteți profita și de ofertele agențiilor de turism pentru organizarea lunii de miere.
Optează pentru un meniu de nuntă cu cost mediu
Pentru români, evenimentele sunt rost de distracție, voie bună, mâncare și băutură. De aceea, este important ca meniul să fie suficient de sățios, astfel încât să le dea invitaților pofta de a se distra.
Creează-ți propriile invitații de nuntă
Invitațiile sunt și ele costisitoare și, cu cât numărul persoanelor este mai mare, cu atât costurile vor crește. Fie le creezi tu, fie alegi să le cumperi de la magazinele de nuntă, la prețuri mai accesibile. La fel de bine le poți crea și online, prin diverse programe, mai ales că acum toate evenimentele au invitații în format digital.
Înlocuiește formația de nuntă cu un DJ
La fel de bine, și DJ-ul poate crea o atmosferă explozivă, chiar la un cost mult mai redus. Dacă formațiile de nuntă au un repertoriu limitat, nu la fel se întâmplă și în cazul DJ-urilor, care creează un playlist în funcție de dorințele tale și tipul invitaților prezenți la eveniment.
Închiriază rochia de mireasă
Dacă îți dorești o rochie de vis, dar nu ai suficienți bani disponibili, o bună soluție ar fi să o închiriezi. În plus, nu uita că această rochie o vei purta o singură dată, apoi va sta în dulapul tău, nefolosită.
Optează pentru flori de sezon
Florile nu trebuie să încarce evenimentul, ci doar să îl contureze. Astfel, buchetul tău de mireasă și decorațiunile pentru mese pot fi create, chiar de tine, din florile de sezon.
Nu este nevoie de open-bar
Băuturile alcoolice, consumate la restaurante, au un adaos foarte mare și este posibil să nu fie consumate de către invitați. Poți opta pentru vin alb și roșu, bere (dacă este vară), ceva tărie și cât mai multe ape și răcoritoare.
Reconfigurează-ți tortul de nuntă
Tortul are o însemnătate simbolică, nu este o piesă de rezistență la nuntă. Aici contează foarte mult calitatea produselor folosite, dar mai ales aspectul. De aceea, este recomandat să nu optezi pentru un tort de dimensiuni uriașe, dacă ai puțini invitați. Trebuie doar 100 de grame pentru fiecare persoană participantă la eveniment.
În concluzie, da, o nuntă fastuoasă se poate organiza cu un buget redus, câtă vreme mirii sunt organizați și își planifică cu atenție fiecare detaliu al evenimentului.