A venit momentul în care te pregătești să îți reorganizezi garderoba sau pur și simplu e cazul să mai faci o curățenie în șifonier? Dacă da, ai ajuns în locul potrivit – știm cât de minuțioasă este această activitate și câte bătăi de cap poate genera. De aceea, ți-am pregătit un ghid cu tot ce e nevoie să știi despre o organizare (mai eficientă) a garderobei, dar și tips & tricks ca să faci din acest proces unul mai plăcut.
Golirea
În primul rând, scoate toate hainele pe care le ai și pune-le pe pat – da, scoate totul din dulap, sertare, dă tot jos de pe umerașe. Acum vei șterge praful în dulap, poate vei folosi chiar o cârpă ușor umedă dacă găsești pete de murdărie.
Nu vrei să îți pui hainele curate într-un dulap murdar. Ca să te asiguri că hainele tale nu capătă miros neplăcut, calitatea aerului din cameră este foarte importantă: asigură-te că folosești un umidificator camera sau un purificator, după caz, pentru a-ți păstra hainele proaspete inclusiv în dulap.
Sortarea
Acum urmează pasul cel mai „consistent”. Va trebui să treci prin fiecare piesă de îmbrăcăminte, răspunzându-ți la trei întrebări:
c.) Am purtat-o măcar o singură dată în sezonul anterior?
După care, vei sorta hainele în două categorii: de păstrat și de donat/vândut. Dacă ai haine care sunt foarte uzate, le poți pune la categoria de reciclat. Marile magazine din centrele comerciale acceptă astfel de haine foarte uzate la reciclat, deci nu le arunca pur și simplu.
Psst: nu păstra haine sperând că o să te mai îngrași / o să mai slăbești. Ori modifică-le, ori renunță la ele. Nu păstra haine nici dacă nu le-ai purtat deloc în ultimul an – e clar că nu le vei purta nici de acum încolo.
Rearanjarea
După ce probabil ai trei mormane mari de haine în fața ta (de păstrat, de donat și de reciclat), e timpul să iei în primire categoria „de păstrat”. Și urmează rearanjarea hainelor pe care le păstrezi în dulap – asigură-te că pui hainele din sezonul curent mai în față, să fie ușor de așezat.
Separă din prima hainele pe care le pui pe umerașe de cele pe care le pui în șifonier. Caută să le împăturești cât mai compact, „la dungă” și inteligent: le poți pune în dulap fie grupate după culori, fie după tipul piesei de îmbrăcăminte.
Pentru piesele pe care le pui pe umerașe, asigură-te că vei călca fiecare obiect cu un fier de calcat, pentru a le pune pe umeraș impecabil (ca să își păstreze o formă cât mai corectă).
Lista
După ce ți-ai golit camera de haine, venim cu un sfat util: fă-ți o listă cu piesele vestimentare de care ai mai avea nevoie. Poate ai dat spre donat aproape toate tricourile de vară, de exemplu – sau nu mai ai nicio fustă. Asigură-te că îți notezi exact care sunt piesele de care ai nevoie, pentru a evita cumpărăturile impulsive în magazine.
Alte lucruri de care să ții cont când organizezi garderoba:
dacă folosești un șifonier comun cu partenerul / partenera ta, asigură-te că fiecare aveți delimitate zonele și că nu puneți hainele la grămadă
cumpără multe umerașe și optează pentru această organizare în privința pieselor care se șifonează ușor / paltoane / sacouri / din materiale pretențioase
blugii, care nu se șifonează, pot fi inclusiv rulați în dulap pentru a economisi spațiu
Organizarea hainelor nu e poate cea mai plăcută activitate, însă poate să devină: e important, totuși, să îți rezervi o zi întreagă pentru această activitate. În funcție de cât de mult haine ai, s-ar putea să dureze mai mult decât te-ai aștepta – dar la final vei avea o garderobă pur și simplu impecabilă.