Cancerul nu mai este – azi – o condamnare la moarte. Țările cu acces la cercetările de ultimă oră și la noile politici de sănătate obțin din ce în ce mai multe succese în lupta cu el. Ca membră a Uniunii Europene, România se numără printre ele, având acces la strategii de prevenție, metode de diagnosticare și tratamente de ultimă oră.
O caravană a Misiunii UE privind Cancerul se află în perioada 2 august-7 septembrie în România, pentru a populariza informațiile de ultimă oră referitoare la această afecțiune. Caravana face parte din campania organizată de Direcția Generală pentru Cercetare și Inovație a Uniunii Europene (DG RTD), vine din Lituania și Polonia și va trece prin cinci localități autohtone. Include facilități ca un spațiu de informare, un altul, separat, pentru consultații medicale și discuții de specialitate, un colț dedicat copiilor și ecrane pe care sunt proiectate informații de ultimă oră legate de subiect. La opriri, publicul va fi așteptat de cadre medicale, voluntari, supraviețuitori ai cancerului dispuși să-și împărtășească experiențele și reprezentanți ai celor mai mari asociații din România implicate în lupta contra maladiei.
Riscurile cancerului
Conform statisticilor Uniunii Europene, cazurile cele mai frecvente de cancer sunt cele lasân, colorectal și de col uterin (femei) și la prostată și colorectal (bărbați). Vestea bună e că cele mai multe dintre aceste tipuri de cancer au asociate metode de screening și prevenție foarte bune și, depistate timpuriu, au cel mai adesea un pronostic bun. Investigațiile eficace, ca mamografia (pentru cancerul la sân), colonoscopia (pentru cel colorectal) sau prelevarea markerilor tumorali (prostată) au început să se generalizeze și în România.
Informează-te la medicul de familie asupra controalelor necesare, în funcție de vârstă și sex, și fă pașii următori. Astfel de investigații detectează problemele din timp. Iar eventuala problemă nu e în nici un caz o condamnare la moarte. Dimpotrivă, ea poate fi rezolvată!
Dacă doriți să aflați detalii despre vârstele recomandate pentru screening, cele mai eficace metode de prevenție sau alte informații de ultimă oră, sunteți bineveniți la evenimentele Caravanei Misiunii UE privind Cancerul, în următoarele localități:
În plus, puteți intra pe pagina campaniei de pe site-ul Uniunii Europene, care conține informații detaliate despre toate cele de mai sus. Pe rețelele sociale, puteți căuta hashtag-ul #EUCancerRoadshow și urmări contul de X (Twitter) al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovație a Comisiei Europene, @EUScienceInnov. Informațiile despre știință și inovație ale Comisiei Europene sunt disponibile și pe LinkedIn.