Menstruația nu ține cont de război: 100.000 de tampoane pentru cele care au nevoie

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 20 martie 2022, 20:46

Pentru multe dintre femei menstruația nu e simplă nici în zile de pace. Dar când un război pune în pericol societatea și lumea în care trăiești îți dai seama care sunt de fapt lucrurile cu adevărat esențiale.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a trezit însă un val de umanitate care ne-a adus parcă împreună după alienarea socială impusă de restricțiile pandemiei: zeci de mii de români donând bani, produse, oferind cazare sau implicându-se direct ca voluntari.

Fugind din calea războiului din Ucraina, mii de femei și adolescente refugiate se confruntă însă cu o nouă problemă: sărăcia menstruală. Sau mai simplu spus, duc lipsă de absorbante și tampoane, produse esențiale pentru îngrijirea intimă.

Din fericire însă exista companii precum ENROUSH – un start-up românesc ce a inovat acest sector al îngrijirii în timpul menstruației. Aceștia au pus la dispoziție peste 50.000 de tampoane organice și, unindu-și forțele cu diverse ONG-uri precum Crucea Roșie și Salvați Copiii, au trimis produsele acolo unde este mare nevoie.

Implicarea lor vine cu o soluție simplă dar de impact pentru toate persoanele care duc lipsa de astfel de produse:

„Misiunea noastra a fost de la bun început să facem o schimbare în viața femeilor și să putem oferi soluții sănătoase dar și sustenabile pentru toți cei care sunt la menstruație. Echipa ENROUSH este formată numai din femei, deci când am văzut ce se întâmplă, cum mii de fete și femei nu mai au acces la produse menstruale, nu am putut sta deoparte. Știm care sunt nevoile noastre de bază. Așa că toată echipa s-a mobilizat și am reușit, ca în mai puțin de 4 zile să trimitem peste 50 000 de tampoane organice. Dar nu ne vom opri aici.” spune Carmen Lumină, Fondator & CEO ENROUSH

Încă 100.000 de tampoane organice sunt pregătite pentru a fi oferite gratuit persoanelor care au menstruații și sunt afectate de războiul actual, fie că tranzitează țara sau că sunt refugiate.

Branduri precum ENROUSH redefinesc astfel nu doar îngrijirea menstruală dar și modul în care abordăm educația femeilor asupra sănătății reproductive, dreptului la libera exprimare și egalitatea de gen.

”Împreună avem forța de a transforma stigma legată de menstruație într-un mijloc de a îmbunătăți calitatea vieții intime și sociale a femeilor”, Carmen Lumină.

Bumbacul 100% organic și fibrele naturale sunt singurele ingredinte folosite în absorbantele și tampoanele ENROUSH. Fără plastic, parfum, înălbitori, pesticide, OMG-uri sau orice alt tip de ingredient chimic. Mai mult, produsele respectă mediul înconjurător, sunt hipoalergenice și  aprobate ginecologic și dermatologic.

Vrei să te implici și tu în ajutorarea refugiaților din Ucraina?

Multe persoane s-au mobilizat în ultimul timp în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Dacă vrei și tu să te implici și nu știi exact cum să faci, informațiile de mai jos îți vor fi foarte utile. Este important să te informezi din surse sigure, de pe platforme actualizate constant cu nevoile refugiaților. O astfel de platformă este refugees.ro – dacă vrei să oferi cazare, servicii medicale, transport, oferte de joburi, foster pentru animale, etc. tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi pe această platformă și vei fi contactat în momentul în care va fi nevoie de serviciile tale. Te poți înregistra și aici (https://tinyurl.com/3fyrvw3y) – acest formular reprezintă o inițiativă guvernamentală ce are același scop, centralizarea ajutoarelor pentru refugiați.

Grupul de Facebook ”Uniți pentru Ucraina” a crescut mult în popularitate, comunitatea de aici fiind formată din persoane fizice, ONG-uri, companii care vor să ajute refugiații. Poți intra direct în contact cu persoane din Ucraina care au trecut granița și au nevoie de cazare, alimente sau alte bunuri, sau poți scrie un mesaj prin care îți oferi serviciile.

Donarea alimentelor și a bunurilor

Dacă vrei să donezi alimente și bunuri, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să studiezi lista de mai jos:

 • Alimente de bază: zahăr, ulei, mălai, griș, grâu, mazăre uscată, linte, lapte praf, etc. – doar alimente neperisabile
 • Conserve de tot felul: conserve de pește, conserve de carne, pateuri, mazăre, fasole, zacuscă, ghiveci, etc.
 • Paste făinoase și cereale
 • Produse instant: super, fulgi de cartofi
 • Băuturi și apă
 • Dulciuri neperisabile și ambalate individual
 • Hrană pentru bebeluși – piureuri, supe, cereale instant, ceaiuri, sucuri, lapte praf
 • Alte alimente: alune, miez de nucă, semințe, fruce uscate
 • Produse de îngrijire și de igienă pentru bebeluși: scutece de unică folosință, șervețele umede, biberoane, tetine, creme, termometre
 • Produse de igienă persoană pentru adulți: șampoane și geluri de duș, șervețele umede, deodorante, absorbante, periuțe și pastă de dinți
 • Produse medicale pentru acordarea primului ajutor: bandaje, plasturi, unguente

Unde duci donațiile de alimente și bunuri?

Fie contactezi asociațiile și fundațiile care se ocupă cu colectarea lor, cum ar fi Asociația Accept și Asociația Caradja Cantacuzino, fie mergi într-unul din centrele de colectare amenajate de Primăria Capitalei. Vorbim de centrele de colectare Bebe de București din Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 75 (sector 5), Centrul de Economie Circulară din Calea Plevnei, nr. 98 (sector 1), Arena Națională, clădirea Academiei de Tenis, Complexul de Servicii Unirea din Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12-14 (sector 3) și Complexul Sportiv Appolo din Bulevardul Energeticienilor, nr 5 (sector 3).

Donarea banilor în condiții de siguranță

Dacă vrei să te implici prin donarea de bani, ai grijă către cine redirecționezi acești bani. Orientează-te către campanii umanitare demarate în această perioadă cu acest scop (exemplu: UNICEF, Crucea Roșie, Salvați copiii, E-mag, Expert Forum, World Vision România), sau către asociații și fundații recunoscute pentru activitate lor caritabilă. Iată câteva dintre ele:

<strong>Menstruația nu ține cont de război: 100.000 de tampoane pentru cele care au nevoie</strong>

Donează sânge pentru militarii și civilii răniți

Este important să ne gândim și la cei care au rămas în Ucraina să își apere țara sau la cei care nu au mai putut pleca și au ajuns să fie răniți în urma bombardamentelor. Cea mai bună modalitate de ajutorare este donarea de sânge într-unul din centrele de transfuzii din România – aici vei găsi o listă completă cu adresele și programul de funcționare al tuturor centrelor unde poți dona sânge pentru Ucraina. Ca să eligibil, trebuie să ai între 18 și 60 de ani și să îndeplinești aceste criterii – https://www.inht.ro/conditii-de-admisibilitate-la-donarea-de-sange/.

Oferă o masă caldă refugiaților

O inițiativă începută în rândul restaurantelor care continuă să ia amploare este o masă caldă pentru refugiații din Ucraina. In articolul acesta (https://tinyurl.com/2p9bmrv5) vei găsi o listă cu toate restaurantele din București care s-au alăturat acestui demers. Poți fi și tu pe această listă – tot ce trebuie să faci este să transmiți informațiile necesare despre restaurantul tău, adresă, locație și program de funcționare.

Angajează un specialist refugiat

O bună parte din refugiați ajung să își caute un loc de muncă pentru a-și întreține familia sau pentru a trimite bani celor rămași în Ucraina. Dacă ai joburi disponibile în cadrul firmei tale, poți lua în considerare angajarea unui refugiat. Platforma  ”Hire a refugee” a fost construită tocmai pentru a centraliza toate ofertele de joburi pentru refugiați existente la nivel național.

După cum poți vedea, există multe modalități și inițiative de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Până la urmă, nu contează sub ce formă te implici, important este să vrei să ajuți.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!