Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi când îți cumperi o casă

.

Orice tânăr visează să aibă un loc al său, care să-i aparțină și de care să se bucure cu adevărat. Dacă dorești să fii proprietarul unei case sau unui apartament este nevoie să ai în vedere anumite aspecte înainte de a bate palma cu investitorul. Goana după casa visurilor este destul de lungă și istovitoare, dar dacă ai reușit deja să faci un credit ipotecar sau credit pentru prima casă, lucrurile sunt puțin mai lejere.

Despre ce este vorba afli în rândurile de mai jos:

1. Fii atent la acte

Imobiliarele nu sunt un domeniu simplu, iar dacă nu faci parte din sistem s-ar putea să nu știi exact de ce documente ai nevoie pentru a cumpăra o casă sau un apartament. Recomandat este să consulți un avocat sau un notar atunci când începi tratativele cu banca sau cu persoana de la care cumperi imobilul. Iată documentele de care trebuie să ții cont:

  • contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenire (dacă este cazul) și carte de identitate a vânzătorului
  • extras de carte funciară, cadastru, releveu și certificat fiscal, istoricul proprietarilor (dacă este cazul), suprafața și împărțirea imobilului
  • certificatul energetic, expertiza tehnică

De asemenea, dacă finanțarea este prin credit vei avea nevoie și de un raport de evaluare autorizat. Pe lângă asta, va trebui să-ți faci asigurare de locuință, care este de două feluri: cea obligatorie (PAD), publicată în legea 260/2008, care protejează persoanele asigurate împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundații, alunecări de terenuri etc.) și asigurarea facultativă a locuinței care acoperă riscurile PAD ca diferență a despăgubirii în cazul apariției unui risc acoperit de către polița PAD, dar și alte riscuri neincluse.

2. Alege zona conform necesităților tale

Amplasarea locuinței, așadar zona unde este situată este esențială și ar trebui să fie un aspect  de care să ții cont. Asigură-te că ai acces rapid la mijloace de transport, supermarket sau școli și grădinițe. Vrei să stai în afara orașului, într-o zonă liniștită și ușor retrasă sau preferi tumultul orașului? Alegerea îți aparține.

3. Fă o cercetare a pieței imobiliare înainte de a cumpăra

Nu te grăbi, dă-ți timp să discuți cu agenții imobiliari sau evaluatorii independenți și verifică în acest mod prețurile la care s-au făcut vânzările din zona aleasă sau cartierul pe care îl țintești. Mergi la cât mai multe vizionări de case sau de apartamente și discută cu cât mai mulți dezvoltatori. Dacă nu ești foarte priceput la partea tehnică, ia cu tine un prieten care știe și lasă-l pe el să pună cât mai multe întrebări dezvoltatorilor pentru a te asigura că știi ce plătești.

4. Securitate – un alt factor important

Trăim într-o societate haotică, chiar dacă pare mai sigură. Infracțiunile sunt o realitate, chiar dacă trăiești într-o zonă rezidențială selectă. Află dacă sunt instalate în scară sau pe alee sisteme de supraveghere și dacă blocul oferă sisteme de acces performante și sigure.

5. Parcare auto?

Dacă ai mașină trebuie să verifici dacă parcarea auto este inclusă în prețul apartamentului. Ai loc de parcare pus la dispoziție? Ia în calcul și acest aspect, pentru a nu fi nevoit să pierzi timp prețios la volan, în căutarea unui loc în proximitatea locuinței.

6. Cheltuielile

Verifică care sunt cheltuielile de întreținere a imobilului înainte de a face achiziția. Vorbește deschis cu proprietarul despre acest lucru și verifică listele de întreținere, pentru a-ți putea face o idee de sumele lunare care se plătesc la întreținere.

În plus, fii atent la curățenia din bloc și la modul în care este îngrijită zona. Vecinii sunt și ei importanți. Cu cât sunt mai gospodari oamenii din zonă și cei din blocul în care vei locui, cu atât vei putea să comunici mai bine pentru a rezolva diferitele situații care se pot întâmpla într-o comunitate. În concluzie, răbdarea este cheia pentru împlinirea visului tău, iar informația exactă te poate ajuta să faci alegerea potrivită.

Sursă foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu asigurari.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton