Jucăriile nu sunt doar distractive și colorate, ci au un scop bine definit – acela de a-i dezvolta copilului o gamă largă de abilități, de la cele mentale, până la cele motorii. Spre exemplu, o seară petrecută în compania jucăriilor preferate, alături de părinți, se va dovedi extrem de utilă pentru cel mic, care își va îmbunătăți gândirea critică și îndemânarea, dar va contribui semnificativ la îmbunătățirea relației părinte-copil.
Dacă pe vremea bunicilor noștri erau extrem de atractive bucățile de lemn colorate, nasturii sau cutiile, astăzi paleta uriașă de jucării, pe care le găsești atât online, cât la un magazin cu produse pentru copii te va face să te simți copleșit. Orice jucărie ai alege, în centrul interesului trebuie să fie vârsta și atractivitatea.
Tipuri de activități pe care le poți face cu cel mic
Cel mai important este să îți dedici timp, în fiecare zi, pentru a clădi o relație cu copilul tău. Când ajungi de la birou este important să îți lași problemele la ușă, iar timpul dedicat copilului tău să fie relaxarea de peste zi. Ca joacă să fie distractivă sau educativă, în funcție de vârsta copilului, este important să optezi pentru jucăriile potrivite.
Spre exemplu, puzzle-urile implică o concentrare sporită, fapt ce dezvoltă memoria, pe cand jucăriile de tip Lego încurajează creativitatea și imaginația. Cuvântul de lege este experimentarea.
Care sunt jucăriile potrivite în funcție de vârstă?
Bebeluși
Contrar așteptărilor, cea mai interesantă jucărie pentru bebeluși sunt părinții. Iubesc să te privească, să îți vadă grimasele, să îți asculte vocea și să petreacă timpul cu tine. De la 3 până la 12 luni, joaca este simplă și implică mai mult activitățile faciale. La fel de interesante sunt jucăriile cu sunet, în culori vii, nu foarte sofisticate și nici prea mari, dat fiind faptul că bebelușul poate vedea clar până la 30 de centimetri.
Copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani
După vârsta de 1 an, cel mic este deja obișnuit să exploreze lumea, fapt pentru care cele mai potrivite jucării sunt mingiile, jucăriile din pluș, cuburile din lemn colorate, puzzle-urile sau mașinuțele.
Imediat ce copilul tău capătă dexteritate, poți opta pentru creioane colorate, vopseluri și hârtie albă, pe care să își pună în valoare abilitățile de Picasso. În parc, un mediu ce trebuie descoperit, îi poți oferi o găletușă pentru nisip, cu lopețică sau diverse jucării de baie.
Printre activitățile pe care le mai puteți face împreună se numără și vizita la un teatru de păpuși, unde cel mic va fi fascinat și de poveste, dar și de felul în care se mișcă acestea. Iar seara, înainte de culcare, alege să îi citești o poveste scurtă sau o poezie, astfel încât să aibă un somn odihnitor.
Preșcolari
La această vârstă, copii devin tot mai interesați de orice jucărie sau joc ce implică acțiunea, precum construirea sau fabricarea diverselor lucruri. Cele mai apreciate jucării la această vârstă sunt trusele medicale, cele de scule, telefoanele mai vechi, instrumentele muzicale, tricicleta sau jucăriile pentru piscină.
Școlari
De la vârsta de 6-7 ani, cei mici știu deja ce vor să devină și își aleg singuri jucăriile. Este vârsta la care își dezvoltă pasiunile, își arată interesele, iar o bună metodă de distracție rămân cărțile, puzzle-urile, seturile creative, jocurile de societate, bicicleta, mingea, trusele de badminton sau tenis, etc.
Școlarii încep să devină tot mai atrași de tot ce înseamnă tehnologie, iar jocurile pe calculator sau, mai nou, pe Playstation, sunt preferate, cu condiția ca timpul petrecut în fața ecranelor să nu depășească maximum 2 ore pe zi.
Siguranța jucăriilor – la ce să fii atent
După fiecare joacă, învață-ți copilul să își strângă jucăriile, astfel încât să nu se rănească atunci când calcă în piesele micuțe și nici să nu se împiedice de ele. Dacă ai un copil mai mare, este foarte important ca jucăriile lui să fie puse deoparte, astfel încât cel mic să nu aibă de suferit din cauza lor.
Ca părinte, verifică regulat dacă jucăriile sunt întregi, nu au elemente lipsă sau bucăți ce se mișcă și pot ajunge foarte ușor în gurița copiilor. Dacă îi cumperi o bicicletă, nu uita de elementele de siguranță : cască, cotiere și genunchiere.
Dacă vrei să îi cumperi o jucărie care scoate sunete, testează-o în magazin. Deși s-ar putea să fie potrivită vârstei lui, zgomotul persistent îi poate afecta auzul. Aici sunt cuprinse jucăriile muzicale, telefoanele, jucăriile cu sirene sau chiar cele care scârțâie.