Înainte de pandemie erai interesat de terenurile de vânzare în București. Acum ce faci? Ce spun jucătorii de pe piață. E criză sau nu?

Ultimul update Luni, 20 iulie 2020, 12:45
Pe fondul restricțiilor de circulație impuse la nivel național, în luna aprilie, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut cu o treime față de perioada similară a anului anterior. Dar jucătorii de pe piață spun că nu avem de-a face cu o criză precum cea din 2008. Așa că, dacă ești interest de terenurile de vânzare în București, nu abandona aceasta idee.

Măsurile luate pe fondul epidemiei de COVID-19 suscită temeri cu privire la declanșarea unei noi crize financiare. Deși consecințe ale situației din domeniul sanitar sunt de așteptat, atât la nivelul economiei per ansamblu, cât și în imobiliare, jucătorii din domeniu sunt, totuși, de părere că nu avem de-a face cu o criză similară celei din 2008.

Banii nu s-au „volatilizat” peste noapte

În cadrul unei conferințe recente, Ovidiu Șandor, CEO al companiei Mulberry Development, a arătat că, spre deosebire din 2008, nu avem de-a face cu un blocaj generat de dispariția lichidităților din piață – ci chiar dimpotrivă.

În opinia lui Șandor, un alt aspect care face o diferență importantă față de perioada 2008-2010 este că investițiile speculative, adică achizițiile în scopul revânzării în profit, nu mai ocupă o pondere importantă din totalul vânzărilor, așa cum s-a întâmplat în trecut.

După criza declanșată în 2008, investițiile în imobiliare au fost făcute, în general, pe termen mediu și lung, majoritatea cumpărătorilor din această categorie având în vedere o amortizare a costurilor prin închiriere.

Nu am avut, totuși, „o cădere dramatică a tranzacțiilor”

Potrivit lui Bogdan Papandopol, Partner & Head of Real Estate în cadrul Dentons Romania, în ultimele două luni nu am avut de-a face, totuși, cu „o cădere dramatică a tranzacțiilor de pe piața rezidențială”. „E clar că a existat o scădere, poate, pe anumite segmente, lucru perfect explicabil prin faptul că am stat toți în casă”, a precizat acesta.

Cele mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, în luna aprilie 2020, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 27.021 de imobile. Această cifră echivalează cu o scădere de aproximativ 34% față de perioada similară a anului trecut, când erau înregistrate 40.811 de contracte de vânzare-cumpărare.

Pe lângă restricțiile de circulație impuse în contextul stării de urgență, ceea ce a contribuit la tendința de scădere a activității de tranzacționare a fost și atmosfera generală de incertitudine, resimțită inclusiv la nivelul pieței imobiliare. „Spre deosebire de criza din 2008, acum vorbim de un factor psihologic, frica, teama. Toți actorii de pe piață vor trebui să țină cont de acest element.

Nu este sfârșitul lumii, nu este sfârșitul pieței rezidențiale, vor continua tranzacțiile, doar că va trebui să ne adaptăm cu toții noilor realități”, a arătat Bogdan Papandopol.

Interesul cumpărătorilor începe să revină

În contextul eliminării restricțiilor de circulație, Romulus Andrei, director Structural Finance în cadrul Băncii Transilvania, a precizat că, în opinia sa, pe piața rezidențială va avea loc o revenire a activității de tranzacționare.

De precizat ar fi că, potrivit unui studiu derulat în luna aprilie, doar 7% dintre potențialii cumpărători au declarat că ar renunța la achiziție în contextul actual de piață, în vreme ce 84% se declarau dispuși, mai degrabă, să amâne încheierea unei tranzacții, iar 9% aveau o nevoie imobiliară urgentă.

Cel puțin pe segmentul rezidențial de lux, mai rezilient în fața atmosferei de incertitudine, o tendință de revenire se simte deja. „Am reluat discuțiile cu cei interesați de achiziție, am avut și cereri noi, am demarat chiar și vizionări.

Suntem într-o perioadă care devine efervescentă și oamenii încep să se îndrepte spre ceea ce și-au propus înainte de acest COVID”, a declarat și Mihaela Pană, Partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox.

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!