În ce constau pregătirile înaintea inserării unui implant dentar și cât de importante sunt ele?

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 04 martie 2022, 17:10

În general, am o dantură sănătoasă, dar din cauza unei carii pe care am neglijat-o prea mult timp, acum trei ani, am ajuns să îmi pierd un premolar când eram în anul al doilea de facultate.

Pe vremea aceea eram studentă la Facultatea de Sociologie și Comunicare din Brașov, îmi luasem și o slujbă cu jumătate de normă la un restaurant din centrul istoric și cu banii câștigați de pe urma acesteia plus un mic suport financiar din partea părinților, îmi închiriasem o garsonieră și mă bucuram din plin de tot ceea ce are de oferit viața de adult. Nu duceam nici pe departe un trai îndestulat, dar îmi ajungeau banii de la un salariu la altul fără a fi nevoie să fac prea multe compromisuri. Dar pentru o studentă cu posibilități financiare modeste și fără economii înlocuirea unui dinte natural cu un implant dentar era un proiect chiar simplu de îndeplinit așa că am început să caut cele mai convenabile variante.

Când vine vorba de implanturi dentare, ofertele cabinetelor stomatologice pe care le poți găsi pe internet sunt din cele mai diverse. Cele mai ieftine implanturi pornesc de la aproximativ 1800-2500 de lei, iar cele mai scumpe, incluzând și coronița dentară și alte aspect ce țin de implant, pot fi chiar și de trei ori mai scumpe.

Așa cum am spus mai sus, pe vremea aceea, nu îmi permiteam tratamente foarte scumpe și nici nu eram pregătită să renunț la mândria mea de adult pe picioarele sale și să apelez la părinți pentru și mai mult suport financiar. Dar diferența de prețuri dintre cabinetele stomatologice pe care le-am găsit m-a pus pe gânduri și ma determinat să cercetez mai departe. Astfel, am descoperit că o diferență foarte importantă dintre cabinetele stomatologice cu implanturi ieftine și cele cu implanturi scumpe constă în pregătirile dinaintea inserării implantului.

Pentru a verifica dacă tratamentul cu implant dentar se potrivește sau nu unui pacient, orice medic stomatolog responsabil trebuie să solicite o tomografie computerizată și un set de analize de sânge din care să reiasă starea de sănătate a pacientului. Iar dacă tomografii se cer în majoritatea cabinetelor stomatologice, nu același lucru putem spune și despre analizele de sânge care contribuie la creșterea diferenței de preț.

Cât de riscant este să beneficiezi de un tratament cu implant dentar fără pregătirile necesare?

Inițial, pentru a economisi câțiva bani, am fost tentată să apelez la cel mai convenabil cabinet stomatologic din orașul meu și să solicit acolo un tratament cu implant dentar pentru a-mi rezolva simplu și rapid mica problemă estetică, dar și funcțională. Însă am descoperit că este foarte riscant să beneficiezi de un tratament cu implant dentar fără tomografie și analize de sânge întrucât există o serie de condiții medicale care pot periclita succesul unui implant dentar și astfel, în final, în loc să faci o economie, ajungi să plătești mai mult.

De exemplu, o masă osoasă insuficientă sau diabetul ori osteoporoza sunt câteva din afecțiunile medicale din cauza cărora un tratament cu implant dentar poate da greș lamentabil. Un doctor cu experiență, își poate da seama pe baza tomografiei computerizate dacă ai suficientă masă osoasă sau nu. Dar în cazul diabetului și osteoporozei pe de altă parte, analizele de sânge sunt absolut necesare.

Din păcate, există mulți medici stomatologi care în cazul pacienților tineri mai ales se bazează doar pe istoricul medical al acestora și pe vârsta lor și nu solicită analize speciale pentru tratamentul cu implant. Dar atât diabetul și osteoporoza pot apărea la persoane de orice vârstă și în faza incipientă sunt mai greu de depistat fără analizele necesare.

De aceea, eu care sunt o fire extrem de prevăzătoare și grijulie, când am aflat toate aceste lucruri pe care nu le știam despre pregătirile în vederea unui implant dentar, am hotărât să-mi schimb strategia și în loc să aleg cel mai ieftin cabinet stomatologic, am optat pentru Dental West, un cabinet cu un raport preț / calitate foarte bun, unde lucrurile se fac exact ca la carte și nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!