Implantul dentar: ce trebuie să știi?

De Unica.ro pe
Implantul dentar: ce trebuie să știi?

Îți dorești un zâmbet funcțional, care să îți crească stima de sine? Te confrunți cu lipsa anumitor dinți și nu știi care este cea mai bună modalitate de a rezolva problema edentației? O bună modalitate este cu ajutorul unui implant dentar, o tehnologie modernă și extrem de eficientă de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți lipsă. Iar pentru un zâmbet strălucitor, poți opta pentru procedura de albire dentară.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este reprezentat de un șurub creat din titan pur, astfel încât organismul să accepte corpul străin. Implantul are scopul de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, în locul unde dintele natural lipsește, din anumite cauze. 

Deasupra bontului protetic va fi ancorată o coroană, o punte sau, în funcție de problema stomatologică, chiar și o proteză. Spre deosebire de soluțiile tradiționale de tratament, implantul dentar nu necesită “sacrificarea” dinților învecinați. De cealaltă parte, restaurarea danturii cu ajutorul unui implant dentar aduce pacientului numeroase beneficii, de ordin funcțional, dar și estetic.

Cum te afectează lipsa dinților?

Atunci când un dinte sau mai mulți lipsesc, estetica, masticația și vorbirea au de suferit. Mai mult, în lipsa dintelui, osul maxilar se va resorbi, deci cu cât perioada care trece este mai  mare, cu atât scad șansele ca implantul dentar să poate fi efectuat.

În cazul în care lipsesc mai mulți dinți, estetica facială are cel mai mult de suferit. Persoana își poate pierde încrederea și stima de sine, iar asta îl va face să se izoleze și să evite orice contact cu persoanele apropiate. Mai mult, odată cu trecerea timpului, oasele mxilare se resorb, iar structurile feței încep să se schimbe în mod negativ.

Cine poate deveni candidat pentru un implant dentar?

Atât timp cât persoana nu suferă de diabet, cancer sau boli sangvine, orice pacient care se confruntă cu edentație poate deveni candidat pentru implantul dentar. De regulă, implantul dentar se inserează la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, câtă vreme sănătatea o permite. Implanturile dentare nu sunt recomandate în cazul adolescenților, dat fiind că nu s-a definitivat procesul de creștere scheletică.

Cum se desfășoară tratamentul cu implant dentar?

Înainte de toate, este necesară o consultație la un medic specialist implantolog, urmat de un examen clinic, local și general. Adesea, pacienții trebuie să facă anumite analize de sânge, precum și investigații radiologice (radiografie sau CT). În baza acestor analize, medicul specialist va stabili diagnosticul și va propune tratamentul cu implant dentar

Tratamentul cu implant dentar are mai multe etape. Principalele sunt plasarea implantului propriu-zis, urmat de bontul protetic și coroana sau lucrarea dentară. Implanturile sunt realizate prin tehnologia CAD/CAM, astfel încât rezultatul să fie cât mai precis, astfel încât pacientul să se bucure cât mai repede de estetică și funcționalitate dentară.

După intervenție, pacientul va trebui să urmeze cu rigoare tratamentul prescris și să meargă de fiecare dată la control. De asemenea, este importantă o igienă dentară riguroasă și grijă mare la alimentele consumate. În plus, medicul va recomanda încetarea fumatului pentru 72 de ore și evitarea băuturilor alcoolice. Trebuie să știi că medicul specialist va oferi toate indicațiile necesare, contraindicațiile, dieta care trebuie urmată și medicamentele necesare, astfel încât recuperarea să fie rapidă, iar inserarea implantului dentar să fie reușită.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!