Hernia de disc: cum să o gestionezi fără să apelezi la chirurgia clasică

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate, picioare și din zona cervicală este hernia de disc, o afecțiune a coloanei vertebrale. Aceasta se manifestă prin deplasarea unor discuri intervertebrale, ce joacă rolul de amortizoare. Odată ieșite dintre vertebre, formează o hernie ce intră în contact, cel mai adesea, cu un nerv, provocând inflamație. Cea mai cunoscută manifestare a herniei de disc este sciatica. Tratamentul herniei de disc depinde de gravitatea și de consecințele acesteia. Nu toate herniile de disc provoacă simptome. Specialiștii spun că 70% dintre ele dispar de la sine în 6-12 luni. În ceea ce privește herniile dureroase, specialiștii recomandă ca abordarea acestora să fie complexă, îmbinând tratamentele convenționale cu terapii alternative. Dacă te găsești în această situație, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să amâni sau să eviți intervențiile chirurgicale clasice.

Tratamentul medicamentos

Primul tratament prescris este cel medical, ce poate vindeca 80% din durerile asociate herniei de disc. Tratamentul de bază este prescris în general de specialistul neurolog și constă în analgezice (calmante), antiinflamatoare nesteroidiene și relaxante musculare, fiecare cu diverse concentrații pentru niveluri diferite de durere. Deci, dacă suferi de dureri, mergi urgent la medic, singurul care este în măsură să decidă tratamentul, după o evaluare, care poate presupune și diverse tehnici de imagistică, precum RMN. 

Ozonoterapia

Aceasta este o terapie blândă care valorifică potențialul ozonului, combinat cu oxigenul, pentru a obține diverse beneficii. Folosită atât în ​​domeniul medical, pentru tratarea diverselor patologii, dar și în alte sectoare, precum estetica, ozonoterapia este recomandată și în cazul herniei de disc. În această situație, ozonoterapia se realizează prin infiltrare intramusculară paravertebrală. Injecțiile cu ozon nu se administrează direct în coloana vertebrală, ci în mușchii ce o susțin, în apropierea herniei de disc. Poți apela la o clinică de ozonoterapie Bucuresti, dacă te afli într-o fază a acută ori subacută a afecțiunii sau dacă prioritatea ta este reducerea durerii provocate de hernie.

Kinetoterapia

În cazul herniei de disc, kinetoterapia este o eficientă și clasică soluție pentru reducerea durerii, restabilirea mobilității coloanei vertebrale și repararea eventualelor disfuncții. În faza acută, kinetoterapeutul va încerca să reducă durerea recurgând la diverse tehnici. Apoi, scopul este de a restabili postura coloanei vertebrale prin efectuarea de exerciții speciale zilnice și dobândirea anumitor obiceiuri sănătoase, dar și evitarea oboselii. La finalul ședințelor, pacientul ar trebui să urmeze un plan de reabilitare prescris de kinetoterapeut, pentru a stabiliza coloana vertebrală și a întări musculatura spatelui.

Odihna la pat

Odihna la pat nu este obligatorie, decât dacă durerile sunt severe. Pacientul poate să rămână activ, având grijă să nu își declanșeze singur durere prin efectuarea unor mișcări incorecte. Dimineața, trebuie să ai grijă la modul în care te ridici din pat, pentru că presiunea din discul intervertebral este cea mai mare la trezire. Ridicarea corectă înseamnă întoarcerea pe partea cea mai apropiata de marginea patului, apoi ridicarea în bloc, extinderea picioarelor și ridicarea simultană a pieptului în timp ce brațele susțin corpul. 

Orteza lombară

Utilizarea unui lombostat poate fi utilă, pentru că protejează coloana vertebrală de eventuale mișcări bruște, fără a o imobiliza complet. Astfel, această orteză reduce durerea, deși eficacitatea acesteia nu a fost dovedită complet de studii. În pofida unor idei populare, acest tip de centură de susținere nu afectează forța mușchilor abdominali și dorsali, deci o poți purta fără probleme.

Hernia de disc este o afecțiune larg răspândită, dar, în același timp, puțin cunoscută de pacienți. Există o opinie larg răspândită că, odată cu apariția herniei, aceasta poate fi rezolvată doar prin intervenție chirurgicală. În realitate, sunt mai puține cazurile în care se efectuează intervenție chirurgicală, fiind vorba mai ales despre pacienții care prezintă simptome ce necesită operarea de urgență și despre cei care au încercat deja mai multe tratamente conservatoare fără succes.

Sursa foto: Clinica Eliade

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Clinica Eliade

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!