Evoluția tehnologică din ultimul secol a schimbat obiceiurile oamenilor: 3 invenții esențiale în prezent

De Unica.ro, pe

Electronicele și electrocasnicele la care oamenii au acces în prezent și informațiile disponibile la un clic distanță reprezintă doar o mică parte din evoluția tehnologică ce a schimbat obiceiurile de consum ale fiecăruia dintre noi.

Nu de mult, telefonul era doar o modalitate de a comunica – printr-un apel – cu persoane aflate în altă localitate sau țară. Astăzi, acest obiect a devenit unul indispensabil în viața oamenilor, iar funcțiile sale smart ne permit să facem mai mult decât să auzim o voce aflată la kilometri distanță de noi. Putem accesa hărți, putem citi ziare, putem face fotografii și videoclipuri și putem să vedem – printr-un apel video – persoane aflate la mii de kilometri distanță. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le oferă un smartphone. Pe lângă acest gadget pe care aproape toți oamenii îl au astăzi, există multe alte invenții care au schimbat viața oamenilor.

În prezent, când alegi un frigider – considerat unul dintre obiectele uzuale în orice gospodărie – pe lângă pe lângă opțiunile de conservare a mâncării care sunt de interes, contează foarte mult și designul acestuia. De asemenea, în timpurile moderne, căutările pentru cele mai bune aspiratoare robot sunt numeroase, pentru că, datorită unui astfel de dispozitiv, economisești timp și obții rezultate de calitate în ceea ce privește curățenia locuinței, fără prea mari bătăi de cap.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre invențiile care au schimbat viețile oamenilor:

Frigiderul

În majoritatea locuințelor, frigiderul este un obiect indispensabil, în prezent. Acesta reprezintă cea mai eficientă metodă de a conserva alimentele. Sunt peste 100 de ani de când a fost inventat frigiderul și în tot acest timp a fost perfecționat, astfel încât, pe de o parte, să ofere cât mai multe opțiuni de păstrare a alimentelor în stare bună, iar, pe de altă parte, să se integreze cât mai bine decorului casei.

Primul frigider realizat cu scopul de a conserva hrana a fost fabricat în 1911. Anterior, oamenii nu aveau posibilitatea de a păstra mâncarea mai multă vreme, astfel că alimente precum ouă, lapte, brânză, carne erau cumpărate în cantități mici pentru a fi consumate rapid. În prezent, un frigider Beko, de pildă, oferă cele mai bune condiții de conservare a alimentelor, dar are și funcții care să ușureze viața oamenilor și să limiteze consumul de energie, respectiv avertizare sonoră dacă ușa frigiderului rămâne deschisă mai mult de un minut sau iluminare optimă fără a încărca factura la energie electrică.

Aerul condiționat

Pentru a face față temperaturilor ridicate din sezonul cald, majoritatea oamenilor instalează în locuință un aparat de aer condiționat. O invenție nu tocmai nouă, dar care a fost updatată, de-a lungul timpului, și a devenit eficientă atât datorită funcției de răcire pe care o are, cât și a consumului de energie. 

Primul aparat de aer condiționat a fost fabricat în 1902 pentru a răci o tipografie. Însă, abia în 1928 a fost lansat primul aer condiționat adecvat locuințelor. Soluții pentru a face față căldurii existau și înaintea inventării aerului condiționat, unele dintre ele fiind folosite și astăzi. Arborii înlocuiau acest aparat. Aceștia erau plantați în jurul locuințelor, astfel încât să asigure umbra necesară și să păstreze răcoarea în casă.

Computerul

Poate unul dintre cele mai folosite aparate electrice din zilele noastre, computerul a revoluționat modul în care oamenii își desfășoară activitatea, mai ales cea profesională. Multe businessuri folosesc, în prezent, computere sau laptopuri. Această tehnologie modernă a schimbat modul în care oamenii comunică și muncesc. Datorită progresului tehnologic, computerele sunt mult îmbunătățită față de acum 30 de ani, astfel că și productivitatea oamenilor este mai mare.

Cu toate că multe dintre tehnologiile folosite în prezent nu mai par a  fi realizări semnificative – datorită utilizării lor constante -, comparativ cu cele existente în urmă cu un secol, progresul este vizibil.

Sursă foto: Unsplash 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!