DESCHIDEM ȘCOALA, proiect de responsabilitate socială care ajută copiii din medii vulnerabile să recupereze orele

Elevii claselor I și a II-a din 15 școli din Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila și Galați participă, în perioada vacanței de vară, la programul ”Deschidem școala”, inițiat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B, prin care sunt recuperate pierderile la materia Comunicare în Limba Română. 

Proiect de responsabilitate socială, ”Deschidem școala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile care, din cauza lipsei dotărilor tehnice, nu au putut urma cursurile școlii online în timpul pandemiei.

Program în 3 direcții  

”Deschidem școala” este un program educațional gândit în jurul a 3 direcții de acțiune: digitalizarea școlilor vizate, predarea materiei printr-o metodă accelerată incluzivă, consiliere psihologică personalizată.

Cele 15 școli cuprinse în proiect sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tablă interactivă, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac ca predarea elementelor de scriere și de citire să devină mult mai atractivă și mai eficientă pentru copiii beneficiari. Elevii primesc seturi de rechizite care să-i ajute în procesul de asimilare a informațiilor. În paralel cu învățarea materiei, cei mici vor avea parte, ca suport, și de consiliere psihologică, în perspectiva reducerii absenteismului și a abandonului școlar.

Instituțiile de învățământ în care se desfășoară proiectul ”Deschidem școala” sunt: Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” din Dragalina, Școala Gimnazială nr. 1 Chiselet, Școala Gimnazială nr. 1 Frumușani  – județul Călărași; Școala Gimnazială „Ion Creangă“ din Albeşti, Școala Gimnazială nr. 1 din Comana, Școala Gimnazială nr. 1 din Rasova – județul Constanța; Școala „Gheorghe Banea” din Măcin, Școala „Nifon Bălășescu”, Școala Gimnazială Mihai Bravu  – județul Tulcea; școlile gimnaziale Traian, Bordei Verde și Cazasu – județul Brăila; Școala Gimnazială nr. 2 Liești, școlile gimnaziale Independența și Cavadinești – județul Galați.

O generație de elevi grav afectată

Conform statisticilor, în perioada pandemiei, 40 % dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online. 287.000 de elevi nu au avut tablete sau alte echipamente pentru școala online, iar 237.000 de elevi nu au în continuare acces la internet. În total, s-au pierdut 300 de ore de studiu sau 120 de zile de școală.

În aceste condiții, consecințele sunt ușor de previzionat: mărirea decalajului între nivelurile de pregătire ale elevilor, cu risc de imposibilitate a recuperării; creșterea procentului analfabetismului funcțional în România (care este deja la 44%, conform testelor PISA); majorarea numărului celor care abandonează școala.

Educația este unul dintre pilonii strategici de responsabilitate socială ai Kaufland România și un domeniu în care investim anual un sfert din bugetul nostru de CSR. Misiunea noastră este să facilităm accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate și să asigurăm resursele necesare pentru prevenirea abandonului școlar. «Deschidem școala» susține în totalitate această misiune, iar prin dedicarea profesorilor, a părinților și, nu în ultimul rând, a elevilor, proiectul demonstrează că implicarea face diferența.” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 143 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. 

Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. 

Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.  

Kaufland angajează persoane cu dizabilități la nivel național. Cei interesați pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro – unde este disponibilă lista posturilor vacante, prin e-mail la cariere@kaufland.ro sau la numărul de telefon 021.9132.

Despre Asociația Plan B

Asociația Plan B este o organizație non-guvernamentală fondată în 2016, care își propune o abordare diferită, aceea de a folosi business-ul ca o forță a binelui, prin proiecte de responsabilitate socială. Asociația oferă consultanță specializată în CSR și propune proiecte de educație non-formală.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!