Depresia în cuplu sau cum treci peste momentele de cumpănă

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 29 octombrie 2021, 23:48

Atunci când unul dintre parteneri suferă de depresie, relația de cuplu este afectată. Important este să nu fie tratat partenerul respectiv ca un inamic, ci boala în sine. Partenerii de cuplu trebuie să fie mai uniți ca niciodată în fața acestui inamic nevăzut care și-a făcut apariția și le pune în pericol relația.

Parcursul acestei probleme de sănătate mentală este să acapareze persoana vulnerabilă dintre cei doi și să îi ascundă, treptat, personalitatea. De la zâmbetul larg și sincer la fiecare ieșire cu partenerul, totul se transformă într-o încruntare continuă și o lipsă de interes pentru relațiile sociale. Partenerul care suferă de depresie va vorbi mai puțin, se va închide în sine și se va izola. Va exprima cât mai puține emoții și va părea mereu că este distant față de partener.

Din fericire, există tratamente, iar depresia în cuplu poate fi vindecată sau ținută sub control, atunci când este descoperită din timp.

Depresia în cuplu. Primele semne

Pentru a trece mai ușor peste momentele de cumpănă, trebuie să fim atenți la semne. Pentru un tratament mai ușor, este recomandat să nu lăsăm această boală să se instaleze și să acapareze unul dintre parteneri. Însă, cum o depistăm?

Partenerul predispus să devină depresiv din cuplu este, de regulă, cel cu o viață socială mai restrânsă. În general, persoanele singure au tendința să își critice mai dur comportamentul și reacțiile. Izvorul principal al depresiei, conform studiilor, este lipsa competenței și interacțiunii sociale. Aici vorbim de incapacitatea unui individ de a relaționa cu alte persoane, lipsa de eficiență în comunicare și dificultatea de a crea relații noi. Această incapacitate poate exista din mai multe motive, de la traume în copilărie până la obezitate.

În cuplu, dacă unul dintre parteneri are o viață socială activă și celălalt nu, pot apărea probleme. Spre exemplu, cel cu mai puține oportunități de socializare se va simți marginalizat, dacă nu este inclus sau nu se adaptează în cercul de prieteni al partenerului. Depresia „caută” persoanele vulnerabile emoțional, care deși, aparent, pot avea o viață socială activă, în esență se simt singuri. 

Acest aspect trebuie analizat în cuplu, pentru a identifica persoana vulnerabilă sau predispusă. Mai departe, primele semne că se poate instala depresia în cuplu pot fi identificate din:

 • tonul vocii partenerului – devine monoton, lent, cu inflexiuni reduse;
 • dialogul purtat – devine greoi, dificil de înțeles, uneori agresiv fără motiv;
 • negativitatea partenerului – dacă devine pesimist, trist, fără speranțe;
 • expresivitatea – persoana depresivă nu afișează expresii atât de des ca o persoană non-depresivă și zâmbetul, râsul, se simt, adesea, false;
 • viața sexuală – este din ce în ce mai monotonă și redusă. În acest caz, chiar și cu tentativa de a o reactiva, folosind cele mai bune pastile pentru potență, partenerul nu va fi implicat emoțional în actul sexual.

Cum treci peste dificultăți

Depresia poate avea multe cauze și doar un specialist le poate identifica. Primul pas pentru a trece peste dificultăți sau chiar a le preveni este conștientizarea. Atunci când unul dintre parteneri identifică problema, trebuie să găsească o cale delicată de a îi spune și celuilalt. Este posibil ca persoana depresivă să refuze să creadă că are o problemă sau să o distanțeze și mai tare vestea. 

Pot apărea tensiuni în cuplu dacă problema este numită în mod direct. Din acest motiv, depresia poate fi tratată ca pe elefantul din încăpere pe care îl vedem cu toții dar nu îi spunem numele. În schimb, căutăm împreună soluții pentru a-l da afară. Nu știm pe unde a intrat, însă rămânem uniți ca să găsim soluții.

Și aceste soluții pot fi sesiunile de terapie. În cazul în care persoana depresivă refuză terapia pe cont propriu, ambii parteneri pot asista la ședințe. Nici nu este nevoie să o numim „terapie”, ci mai degrabă o discuție prietenoasă cu cineva care vrea să ajute. Tratamentul se aplică ambilor parteneri și doar împreună pot învinge boala.

Cum îți sprijini partenerul depresiv

În cazul în care te afli în situația de a conviețui cu o persoană depresivă, iată sfaturile noastre:

 • Ai răbdare cu persoana de lângă tine. Acceptă-i stările, nu le trata ca pe niște probleme, ci ca pe niște obstacole sau hopuri. Este doar o călătorie pe care doar împreună o puteți face.
 • Nu afișa disperare, supărare, nu țipa și nu trata cu dispreț persoana depresivă. Este ultimul lucru de care are nevoie și îi va întări stările de depresie.
 • Încearcă să restabilești viața sexuală, fără așteptări de la partener. Dacă bărbatul este cel care suferă de depresie, este posibil să îl ajute și stimulente pentru potență, ca să-și recapete încrederea în sine. În acest sens, poți citi despre păreri Pops, pastile din ingrediente naturale cu efect în 30 de minute. Sunt necesare astfel de suplimente deoarece atât depresia cât și tratamentul medicamentos recomandat de medic pot afecta libidoul și pot provoca disfuncții erectile.
 • Asigură-te că partenerul își urmează tratamentul. Se pot observa îmbunătățiri chiar de la început, însă orice întrerupere a tratamentului poate readuce stările depresive la suprafață. Chiar dacă poate însemna un efort pentru voi, financiar sau la nivel de timp, este necesară urmarea tratamentului recomandat de medic pentru a duce o viață normală din nou.
 • Menține flacăra aprinsă în relație. Reamintește-i mereu partenerului că îi ești alături și spune-i cât de mult îl/o iubești. Oferă-i confirmările de care are nevoie, că nu e singur și împreună sunteți mai puternici în fața bolii.
 • Nu vă izolați amândoi. Continuați să aveți o viață socială normală, să vă mențineți aproape prietenii și familia. Urmăriți comedii împreună. Râdeți cât mai mult. Înconjurați-vă de zâmbete și energie pozitivă, doar așa veți inhiba stările de negativism și neputință pe care le strecoară depresia în viața voastră.

Sperăm să te ajute sfaturile noastre de astăzi!

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!