Deficitul de fier: simptome și remedii

De Unica.ro, pe

Deficitul de fier este una dintre problemele cu care se confruntă tot mai multe persoane în zilele noastre. Alimentația modernă nu furnizează suficiente vitamine și minerale organismului nostru. În timp, o dietă dezechilibrată duce la dezvoltarea carențelor nutriționale.

Oboseala și durerile de cap sunt doar câteva dintre simptomele care apar în caz de carență de fier. Dacă nu este depistată la timp, se poate agrava fără să îți dai seama. În ritmul intens de viață pe care îl ducem zi de zi, nici nu ne mai dăm seama dacă organismul funcționează normal ori nu. De aceea este important, să te oprești din agitația zilnică, măcar pentru câteva minute, și să asculți semnele pe care ți le transmite corpul tău. Nu ezita să mergi la un control și să îți faci analizele de sânge necesare pentru a urma la timp tratamentul potrivit.

Deficitul de fier – care sunt principalele simptome?

  • stare de oboseală;
  • migrene;
  • lipsă de motivație;
  • slăbiciune musculară;
  • lipsa puterii de concentrare;
  • stări de agitație;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • dispnee (greutate în respirație);
  • amețeli;
  • tulburări de somn;
  • piele palidă;
  • unghii fragile.

Care sunt cauzele carenței de fier?

Există mai multe cauze ale carenței de fier, însă factorul major este alimentația dezechilibrată, săracă în fier. De regulă, femeile însărcinate, copiii mici, vegetarienii, veganii și donatorii de sânge se confruntă cu această problemă.

Deficitul de absorbție este altă cauză principală și poate apărea din cauza unei afecțiuni, așa cum este boala celiacă, însă numai în urma unor investigații mai complexe se poate stabili concret.

Deficitul de fier mai apare și în cazul unor sângerări (menstruații abundente, sângerări după naștere, vărsături cu sânge, scaune cu sânge). Totodată, hemoragiile interne pot duce la deficit de fier: anumite afecțiuni (ulcer, hemoroizi, cancer) ori administrarea greșită de medicamente analgezice.

Cum tratezi deficitul de fier

După efectuarea analizelor necesare și stabilirea unui diagnostic, medicul va recomanda tratamentul potrivit, ținând cont de vârsta și sexul pacientului, dar și de tipul de deficit.

De regulă se recomandă administrarea unor suplimente alimentare cu fier în compoziție, dar și o alimentație echilibrată, astfel încât să nu revină problemele pe termen lung.

Alimentele cu un conținut ridicat de fier sunt: ficatul, carnea de porc și de vită, scoici, tofu, fasole, spanac, sfeclă roșie, migdale și fistic.

Deficitul de fier este ușor de prevenit, dar și de tratat, însă trebuie acordată atenție alimentației, astfel încât să nu apară complicații.

Sursa foto: Unsplash.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!