De ce este important să avem un sistem imunitar puternic

Când te-ai gândit ultima dată la importanța sistemului imunitar în funcționarea corectă a organismului? De multe ori, în goana zilnică, uităm de sistemele de protecție ale corpului nostru și ajungem, în timp, să suferim ca urmare a slăbirii acestora.

Sistemul imunitar ne protejează de boli cauzate de bacterii, virusuri și toxine și ajută la îndepărtarea organismelor străine și a celulelor maligne din corpul nostru. În plus, sistemul imunitar este responsabil pentru reglarea răspunsurilor imune împotriva declanșatorilor inofensivi externi, precum mâncarea, dar și împotriva țesutului propriu al corpului. În caz contrar, pot apărea alergii sau boli autoimune. 

Un intestin sănătos, un sistem imunitar puternic

Aproximativ 80% dintre celulele noastre imunitare se găsesc în tractul gastrointestinal, împreună cu 100 de trilioane de bacterii intestinale care formează microbiota intestinală. Intestinul este o intrare majoră pentru patogeni, toxine și alergeni. Unul dintre principalele roluri ale sistemului imunitar în tractul gastrointestinal este să facă diferența între antigeni inofensivi, precum mâncarea, și pericolele pentru sănătate. Astfel, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic depinde de stabilirea unei microbiote intestinale sănătoase încă din primii ani de viață, proces aflat în strânsă legătură cu nutriția.

Efectele nutriției în primii ani ai dezvoltării imunității

O alimentație corectă în primii ani de viață poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și, prin urmare, asupra sistemului imunitar în curs de dezvoltare. Beneficiile se văd imediat în dezvoltarea sănătoasă a copilului, dar se pot identifica și efecte pe termen lung, pentru că ajută la prevenirea și gestionarea bolilor. Studiile au arătat că alergiile pot fi prevenite dacă în primele o mie de zile de viață copiii sunt hrăniți corect.

Rolul principal al sistemului imunitar

Obiectivul principal al sistemului imunitar este să ne protejeze organismul de virusuri și bacterii. Fără acest sistem de protecție, oamenii s-ar îmbolnăvi constant.

În organismul uman, sunt numeroase bacterii și ciuperci benefice. Niciuna dintre acestea nu cauzează probleme, în condițiile în care se păstrează un echilibru. Odată ce se produc dereglări, din cauza unui sistem imunitar slăbit, pot apărea diferite probleme de sănătate. Una dintre acestea este candidoza, care, deși nu este o boală cu transmitere sexuală, poate trece de la un partener la altul pe fondul unui sistem imunitar fragil.

Sistemul imunitar face diferența dintre celulele organismului și cele străine și le distruge pe acelea care ar putea fi dăunătoare. De regulă, acest lucru funcționează bine, dar sunt și situații în care sistemul imunitar clasifică greșit unele dintre celulele organismului și le atacă. Astfel, apar inflamațiile, degradările articulațiilor, nervilor ori mușchilor pielii. Pe scurt, apar bolile autoimune. 

Moduri sănătoase de a consolida sistemul imunitar

Prima linie de apărare împotriva factorilor dăunători este un stil de viață sănătos. Fiecare parte a organismului uman, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine când este protejată de atacurile externe și consolidată printr-un stil de viață sănătos. Drept urmare, este recomandat să avem o dietă bogată în fructe și legume, să facem sport cu regularitate, să dormim suficient, să nu fumăm, să consumăm alcool cu moderație, să evităm factorii de stres și infecțiile (prin spălarea frecventă a mâinilor).

Așadar, un sistem imunitar puternic și care funcționează corespunzător ne ajută în fiecare zi când intrăm în contact cu germeni și bacterii de la animale, alți oameni sau mediul înconjurător. Fără un sistem imunitar sănătos, putem dezvolta mai rapid infecții și boli, iar efectele asupra organismului pot fi grave, uneori fatale.

Sursă foto: eldar nurkovic/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Besmax

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!