Dantură la control în sarcina: 3 probleme comune cu care se confruntă femeile

De Unica.ro, pe

Sarcina este o perioada frumoasă în viața oricărei femei, dar care vine cu o mulțime de modificări fiziologice ce au loc în întregul corp. Pe lângă grețuri matinale, crampe, dureri de cap, urinări frecvente, femeile însărcinate se confruntă și cu schimbări în cavitatea bucală. Astfel, din cauza fluctuațiilor hormonale, sarcina poate cauza probleme dentare, inclusiv boli ale gingiilor și carii. Dar care sunt soluțiile și recomandările specialiștilor în ceea ce privește sănătatea orală a unei femei însărcinate? Află răspunsul în rândurile de mai jos.

Preventia este cea mai importantă

Este mai puțîn probabil să ai probleme dentare dacă îți îngrijești corespunzător dantura înainte că testul de sarcina să iasă pozitiv. Un alt motiv important pentru a face acest lucru este faptul că anumite proceduri stomatologice sunt contraindicate pe durata sarcinii și a alăptării. Așa că, ideal este să faci o vizită la un cabinet dentar înainte de a te gândi să devii mămică. Dacă totuși nu ai luat în considerare acest aspect, află că un control stomatologic se poate efectua oricând în timpul sarcinii pentru a depista eventualele probleme. O clinică specializată precum CisoMedical îți va examina întreagă cavitate bucală în condiții de maximă siguranță pentru ține și pentru copilul tău. Dar iată care sunt cele mai comune afecțiuni stomatologice in sarcina și cum le poți preveni.

Cele mai comune probleme dentare înin sarcină

  1. Sângerarea gingiilor

Sângerarea gingiilor este cauzată de hormonii în continuă schimbare și este mai frecventă între săptămânile 14 și 30 de sarcina. Creșterea nivelurilor de estrogen și progesteron poate provoca gingivită indusă de sarcina, așa cum o numesc specialiștii. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător, infectează gingiile, provocând sângerare și sensibilitate.

Din fericire, inflamația provocată de gingivită din timpul sarcinii este reversibilă și ar trebui să dispară odată ce nivelurile hormonale revin la normal. Până atunci însă, poți peria dintîi de două ori pe zi cu o periuță moale și poți folosi o pastă de dinți mai naturală și mai puțin abrazivă.

2.  Mobilitatea dentară

Mișcarea dinților în timpul sarcinii este un fenomen comun care se datorează tot modificărilor hormonale. Mobilitatea dentară poate fi cauzată de o inflamație cronică a gingiilor, care nu este tratată la timp. Astfel, țesutul gingival poate deteriora osul care susține dintîi, accentuând mișcarea acestora.

Vestea bună este că atâta timp cât nu ai o boală anterioară a gingiilor, afecțiunea este temporară. În plus, poate fi prevenită prin obiceiuri bune de periaj și folosirea atei dentare. De asemenea, utilizarea unei ape de gură antibacteriene ajută la prevenirea bacteriilor și la reducerea inflamatiilor.

3.  Cariile dentare

Potrivit specialiștilor, gravidele prezintă un risc mai mare de carii dentare din cauza poftelor alimentare și a greturilor matinale. Zahărul dăunător din alimentele consumate și acizii gastrici care provin din vărsături erodează smalțul dinților și, în unele cazuri, pot exacerba sensibilitatea dentară.

Pentru a combate aceste probleme, este recomandat să nu se perieze dintîi imediat după vărsături, deoarece acest lucru contribuie la eroziune și deteriorare. În schimb, cavitatea bucală poate fi clătită cu puțină apă caldă.

În concluzie, perioadă de sarcină este caracterizată de numeroase transformări cauzate de schimbările hormonale care au loc în corpul unei femei. Printre acestea se numără și problemele dentare. Din fericire, există însă soluții atât de prevenție, cât și de tratament specializat, care se realizează în deplină siguranță pentru mămică și copil. 

Sursa foto: kaboompics.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!