Cum te poate ajuta medicina materno-fetală pe timpul sarcinii?

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 17 aprilie 2022, 19:04

Sarcina aduce o multitudine de schimbări în viața unei femei, iar pe lângă bucuriile aferente, ea poate veni la pachet și cu incertitudini și neliniști. Avansurile tehnologice au facilitat dezvoltarea unor metode de screening care permit monitorizarea atentă a sarcinii și identificarea precoce a unor afecțiuni cu consecințe importante asupra stării de sănătate a mamei și a copilului. Citește în continuare și află ce este medicina materno-fetală și de ce este nevoie de ea pe parcursul sarcinii.

Ce este medicina materno-fetală?

Specialistul în medicină materno-fetală este medicul obstetrician care a efectuat o specializare suplimentară și se ocupă în special de îngrijirea gravidelor cu sarcini aflate la risc. Acesta diagnostichează, urmărește și gestionează patologiile materne și/sau fetale înainte de sarcină și în timpul sarcinii, dar și după naștere, în colaborare cu alți specialiști, cum ar fi medicul obstetrician care îți urmărește sarcina, medicul neonatolog, medicul pediatru sau moașa. 

Printre activitățile medicului specialist în medicină materno-fetală se numără:

 • Oferirea unor servicii periodice de evaluare prenatală pentru femeile cu sarcini aflate la risc;
 • Identificarea riscurilor și consilierea cu privire la gestionarea acestora pentru sarcinile viitoare;
 • Efectuarea ecografiilor trimestriale de morfologie fetală pentru urmărirea atentă a modului de dezvoltare a fătului, precum și în vederea identificării unor malformații și boli genetice (de exemplu sindromul Down, sindromul Patau, etc);
 • Efectuarea testelor invazive (de exemplu amniocenteza, recoltarea de sânge fetal, etc) necesare pentru diagnosticarea unor patologii fetale;
 • Gestionarea patologiilor materne preexistente (de exemplu diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială);
 • Asistarea gravidei în timpul travaliului și nașterii.

Când sunt necesare serviciile de medicină materno-fetală?

În funcție de categoria de risc în care se încadrează sarcina, pot fi necesare diferite investigații sau controale efectuate de specialistul în medicină materno-fetală. Sarcina poate fi considerată la risc dacă:

 • Înainte de a rămâne însărcinată aveai boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli autoimune, boli convulsive (epilepsie), tulburări de coagulare a sângelui sau infecții (de exemplu cu HIV sau citomegalovirus [CMV]);
 • Sarcinile anterioare au pus probleme (de exemplu naștere prematură);
 • Ești însărcinată cu gemeni, tripleți, etc.

Un specialist în medicină materno-fetală te poate ajuta și în situații când:

 • Ți-au fost indicate teste sau proceduri speciale pentru confirmarea anumitor diagnostice;
 • În timpul sarcinii apar probleme care te afectează pe tine sau bebelușul;
 • Investigațiile ecografice identifică o anomalie sau un defect congenital.

În concluzie, medicul specialist în medicină materno-fetală se ocupă în special de gestionarea sarcinilor aflate la risc, dar și de urmărirea modului de dezvoltare a fătului pe parcursul sarcinii prin efectuarea ecografiilor de morfologie fetală. Discută cu medicul tău obstetrician despre toate întrebările și nelămuririle tale pentru a te asigura că atât tu, cât și cel mic beneficiați de cele mai bune servicii medicale.

Surse informative

Pathak, Neha. “What Is an MFM Specialist?” WebMD, 19 Mar. 2021, www.webmd.com/baby/what-is-an-mfm-specialist-twins. 

“Maternal Foetal Medicine (MFM).” Queensland Government, Gold Coast Health, 31 Oct. 2019, www.goldcoast.health.qld.gov.au/our-services/maternal-foetal-medicine-mfm. 

Sursa foto: pexels.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!