Cum și cât de mult îți afectează telefonul viața

Dacă ți-aș fi spus acum 20 de ani că un obiect micuț pe care îl ții în buzunar sau în geantă îți va da posibilitatea să te conectezi cu oamenii din întreaga lume și să le trimiți poze sau videoclipuri, totul fără niciun ban, probabil că nu m-ai fi crezut. Acest lucru s-a întâmplat, iar telefonul îți este indispensabil și face parte din viața ta. Părerile sunt împărțite în privința utilizării lui. Iată câteva lucruri pe care poate că nu le știai. 

Cum au evoluat telefoanele

Istoria telefoanelor mobile începe în 1908. De atunci și până la a avea telefoane samsung, de exemplu, trebuie să știi că a fost cale lungă și anevoioasă. În urmă cu mai bine de o sută de ani, în Kentucky, era patentat primul telefon fără fir. Abia în 1940, inginerii companiei AT&T au început să folosească stații de telefonie mobilă, care erau mai mult niște radiouri ce le permiteau să se conecteze. Primul mobil produs în serie a apărut în anii ’70 și cântărea peste un kilogram!

Mai trebuie să știi că abia din 1985, mobilele au devenit mai prietenoase, iar primul SMS a fost trimis în 1992. Primul element downloadabil a fost ringtone-ul Crazy Frog, în 1998, pentru descărcarea căruia s-au plătit peste o jumătate de miliard de dolari în întreaga lume. Emoji-urile au fost inventate un an mai târziu, iar internetul-mobil a fost disponibil din 2003. Smartphone-urile, în forma în care sunt și astăzi, au ieșit pe piață de doar 13 ani, dar tehnologia a avansat rapid.

De ce vezi telefonul ca pe o necesitate

Răspunsul este simplu! Îți face viața mai ușoară și mai plăcută. Un studiu din Marea Britanie arată că 77% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani încep să devină neliniștiți la câteva minute distanță după ce li s-a luat telefonul. 

Acesta a devenit mai mult decât un obiect personal. Este un prieten apropiat care te ajută să te conectezi cu cei dragi și restul lumii prin intermediul rețelelor de socializare. Mai mult decât atât, smartphone-urile sunt extrem de eficiente, adevărate computere în miniatură. Poți lucra de pe ele pentru serviciu, poți trimite e-mailuri sau lua notițe.

De asemenea, sunt și o sursă inepuizabilă de entertainment. Te poți juca pe ele, să citești sau să te uiți la filmele și serialele preferate. Practic, poți face aproape orice de pe un smartphone, iar peste câțiva ani sunt șanse ca noile telefoane să știe să facă și cartofi prăjiți. 

Poți trăi fără smartphone?

Depinde pe cine întrebi acest lucru. Un tânăr ți-ar putea spune că nu, în timp ce o persoană la 40 de ani ți-ar spune că a rezistat în prima jumătate a vieții fără un mobil sau un smartphone. Răspunsul corect este că se poate, dar că ar fi păcat să nu profiți de toate aceste oportunități pe care ți le oferă un obiect atât de mic și inteligent. Oamenii au nevoie să se conecteze și să comunice cu alți oameni. Acest lucru se întâmpla și înainte de apariția social media, când îți sunai cunoscuții de pe telefonul fix.  

Adevărata provocare este aceea de a încerca să nu devii dependent de smartphone. Folosește-l când ai nevoie, dar încearcă pe cât posibil să nu îți pierzi toată ziua cu nasul în el. 

Sursa foto: Frank Vessia vina unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu OLX

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!