Cum se aranjează corect tacâmurile la masă?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 23 martie 2022, 21:23

După cum bine știm, nu este de ajuns doar să înșirăm farfurii, pahare și tacâmuri pe masă. Trebuie să avem grijă ca totul să fie ordonat, și bineînțeles că există niște „reguli” pe care trebuie să le urmăm. Doar așa vom reuși să creăm o masă în adevăratul sens al cuvântului.

Tacâmurile disponibile de la RoseHome sunt disponibile în 2 categorii: tacâmuri premium și tacâmuri standard. Colecțiile de tacâmuri sunt doar de la branduri de top, ce confecționează tacâmuri de calitate, rezistente și moderne. Sunt fabricate din inox 18/10. Colecțiile conțin lingură, linguriță ceai/cafea, furculiță de bază, cuțit de bază, iar altele chiar mai multe piese. Textura acestora poate fi mată sau lucioasă, în funcție de preferințe și de stilul locației. Tacâmurile sunt compatibile cu mașina de spălat vase, un avantaj foarte important. Sunt potrivite pentru restaurante, baruri sau orice locație HoReCa, dar și pentru uzul casnic.

Atunci când alegem tacâmurile, trebuie să ținem cont și de vesela pe care o avem în locație, deoarece acestea trebuie să se combine plăcut, să fie într-o armonie, mai ales din punct de vedere cromatic, deoarece la RoseHome găsiți și tacâmuri colorate (gold, negru, rose)

Cum așezi tacâmurile corect la masă? 

Aranjarea tacâmurilor diferă în funcție de tipul de masă pe care îl organizăm. Există mese festive, formale sau informale.

Masă festivă- Aranjarea tacâmurilor se face de la dreapta la stânga: furculiță, cuțit,lingură. Lama cuțitului trebuie să fie orientată spre farfurie. Cuțitul cel mic pentru unt se așează pe farfuria de pâine. Furculița pentru desert se așează în partea stângă între furculița pentru friptură și farfurie, ori deasupra farfuriei.

Masa formală- În partea stângă se așează furculița pentru pește, friptură și salată. În partea dreaptă se așează de la exterior spre interior furculița, lingura, cuțitul pentru pește și cuțitul pentru friptură.

Masa informală- Furculițele trebuie să se afle în partea stângă a farfuriei, pe șervețel. Trebuie să ținem cont de ordinea în care se vor servi felurile de mâncare. În partea dreaptă a farfuriei se așează lingura pentru supă, iar în partea stângă cuțitul. Tacâmurile pentru desert se așează în partea dreaptă, sus. Furculița se așează cu dinții orientați spre dreapta, iar lingurița spre stânga. 

Ce poți transmite în funcție de cum lași tacâmurile în farfurie? 

Modul în care așezăm tacâmurile când terminăm de mâncat sau doar când luăm o pauză se numește limbajul tacâmurilor. Modul în care acestea sunt așezate transmite foarte multe lucruri gazdei sau chelnerului. Există două moduri de așezare a tacâmurilor: continental și american. Ambele moduri sunt corecte, dar acestea nu trebuie îmbinate, pentru a nu crea confuzii.

Modul american- Atunci când luăm doar o pauză de la mâncat, cuțitul se așează în partea de sus a farfuriei, cu lama către interior și furculita cu dintii în sus, paralel cu cuțitul. Atunci când am terminat de mâncat, se așează cuțitul și furculița cu dinții în sus, în poziția orei patru fără zece.

Modul continental- Atunci când luăm pauză din mâncat, cuțitul și furculița se așează în așa fel încât să se încrucișeze la vârf. Dinții furculiței trebuie să fie îndreptați în jos, iar lama cuțitului în interior. Când am terminat de mâncat, cuțitul și furculița se așează în poziția orei patru fără zece la fel ca la modul american, dar cu dinții furculitei în jos.

O imagine care conține farfurie, alb, tacâmuri

Descriere generată automat

Accesorii utile pentru aranjarea meselor – Pentru aranjarea mesei este nevoie de mai multe piese. Bineînțeles, cele mai importante obiecte de pe masă sunt farfuriile, paharele și tacâmurile. Dar nu este setul complet. Avem nevoie și de alte accesorii pentru servirea preparatelor. La RoseHome găsiți categoria „Accesorii masă”, unde se află absolut tot ceea ce aveți nevoie: suport scobitori, placemat, suport șervețele. Sunt disponibile în mai multe modele, potrivite pentru stilul oricărei locații de HoReCa.

Tipsuri pentru crearea unei mese perfecte- Întotdeauna trebuie folosită o față de masă sau un suport pentru farfurie, ca vesela să nu fie niciodată direct pe masă. Farfuria de pâine se pune întotdeauna în partea stângă sus. Paharele de apă se vin se pun mereu în partea dreaptă, prima oară cel de apă, iar în dreapta lui cel de vin. Șervețelul se pune în partea stânga furculițelor sau dacă nu există loc, pe farfurie.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!