Cum să lucrezi mai eficient de acasă

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 25 octombrie 2021, 22:51

Când lucrezi de acasă, e ușor să îți pierzi concentrarea, iar îndeplinirea sarcinilor zilnice să devină o corvoadă. Munca remote presupune o bună organizare a programului și crearea unui sistem de lucru din care să fie eliminate distracțiile.

În ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus, mulți angajați și-au desfășurat activitatea profesională de acasă. Pentru unii, a fost ușor să se adapteze noului sistem de muncă și să fie la fel de productivi ca atunci când mergeau la birou. Pentru alții însă, munca de acasă este în continuare dificilă.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva sfaturi pentru a te organiza mai bine când lucrezi remote, astfel încât să fii productiv:

Creează un spațiu de lucru

Deși ar putea fi tentant să lucrezi în pat sau pe canapea, e mult mai productiv să ai un spațiu dedicat exclusiv muncii. În mod ideal, ar trebui să ai o cameră specială pentru a-ți desfășura activitate profesională, cu un birou ergonomic, care se reglează în funcție de înălțime, astfel încât să te simți confortabil în timp ce lucrezi și să te poți concentra mai ușor, dar și un scaun birou, care să te ajute să îți găsești poziția de muncă ideală. O poziția neadecvată poate duce la dureri de spate, gât și umeri. În cazul în care spațiul nu îți permite să ai propria cameră de lucru, amenajează un colț dintr-o încăpere special pentru desfășurarea activității profesionale.

Lumina este, de asemenea, importantă, drept urmare încearcă să găsești un loc în casă care să se bucure de lumină naturală, cel puțin în prima parte a zilei.

Stabilește un program

Când lucrezi de acasă, distracțiile pot apărea la tot pasul. De aceea, este important să îți stabilești un program de lucru pe care să îl comunici tuturor membrilor familiei, vecinilor și prietenilor, astfel încât să nu fii deranjat în timpul orelor de muncă.

Totodată, pentru a fi mai productiv, este indicat să îți stabilești sarcinile mai dificile în intervalul orar când ești mai energic. De regulă, dimineața, sunt orele în care cei mai mulți oameni sunt eficienți. Răspunsurile la e-mailuri ori alte sarcini mai simple le poți programa în ultima parte a programului de muncă.

Munca remote necesită un program la fel ca atunci când mergi la birou, cu excepția faptul că tu ești cel care controlează totul. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să lucrezi non-stop, ba din contră, pauzele sunt recomandate pentru a fi productiv. Relaxarea fizică, mintală și emoțională te ajută să te eliberezi de stres și să lucrezi cu mai mult spor.

Colaborează cu colegii

Faptul că nu vă mai vedeți față în față în fiecare zi nu înseamnă că nu puteți colabora de la distanță. Păstrarea unei relații bune cu colegii este esențială pentru succesul general al businessului, drept urmare legăturile cu ei nu trebuie să se rupă dacă lucrezi de acasă.

Dacă atunci când ești la birou poți merge rapid la unul dintre colegi pentru a-i cere ajutor, când ești acasă interacțiunea cu aceștia poate fi mai dificilă. Și în cazul relațiilor cu colegii este bine să creezi un sistem de colaborare, astfel încât să poți colabora eficient cu fiecare dintre ei.

Munca de acasă poate fi provocatoare, însă, dacă reușești să îți organizezi bine activitățile și să interacționezi eficient cu colegii, vei putea fi cel puțin la fel de productiv ca atunci când lucrezi de la birou.

Sursă foto: Unsplash

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!