Cum să îți menții mașina într-o stare impecabilă: 4 reguli de curățenie

De Unica.ro, pe

Fie că vorbim despre interior sau exterior, aspectul unui automobil spune foarte multe despre proprietarul său, motiv pentru care gradul de curățenie al acestuia joacă un rol foarte important în impresia pe care o lași celorlalți. Din acest motiv, e foarte important să te asiguri că mașina pe care o conduci este curată atât la exterior, cât și la interior și să faci periodic tot ce este necesar pentru a o menține așa.

Curățenia unui automobil nu este importantă doar prin prisma aspectului său, ci și pentru buna sa funcționare, întrucât depunerile de praf, murdărie, sare, uleiuri și alte impurități pot duce la coroziunea caroseriei, precum și a altor componente. O mașină care nu este curățată periodic va petrece în mod inevitabil mult timp ridicată pe elevatoare auto în ateliere de reparații pentru intervenții care se vor dovedi costisitoare pentru proprietar.

În consecință, menținerea vehiculului tău într-o bună stare de curățenie va avea un impact pozitiv și asupra bugetului, eliminând o serie de costuri asociate intervențiilor de îndepărtare a coroziunii sau a efectelor acesteia. Spre exemplu, eliminarea murdăriei și depunerilor de pe jantele mașinii te va scăpa de multe defecțiuni mai târziu, care vor necesita echipamente vulcanizare performante pentru a fi rezolvate.

De la roți și caroserie, la covorașe și banchete, orice automobil trebuie să fie curățat periodic și într-o manieră metodică. Astfel, vei elimina o serie de costuri, te vei bucura de un confort mai ridicat și automobilul tău va avea un aspect mult mai plăcut. Iată 4 reguli pe care ar trebui să le urmezi atunci când îți cureți vehiculul:

1. Înlătură constant depunerile de pe caroserie

Caroseria unui vehicul este foarte vulnerabilă la coroziune, aceasta putând cauza deteriorarea pragurilor, aripilor, jantelor, precum și a oricăror îmbinări care au contact cu exteriorul. Ploaia, înghețul, murdăria, sarea și orice alte tipuri de depuneri trebuie mereu îndepărtate de pe caroserie pentru a împiedica instalarea coroziunii. Tocmai de aceea, este important să te asiguri că atunci când cureți exteriorul mașinii te ocupi atât de caroserie, cât și de componentele mai puțin vizibile, cum sunt pragurile, jantele roților sau aripile. 

2. Folosește frecvent aspiratorul pentru interiorul vehiculului

Când vine vorba de interiorul unui automobil, aspiratorul este un aparat de care nu te poți lipsi. Interiorul unui vehicul are numeroase spații greu accesibile în care se pot strecura firmituri, murdărie și alte elemente nedorite, însă cu ajutorul unui aspirator eficient acesta vor putea fi îndepărtate ușor și rapid. Când aspiri interiorul vehiculului trebuie să acorzi atenție specială spațiilor mai greu accesibile de sub scaune, dintre banchetă și pereții laterali, precum și la îmbinarea dintre spătarele scaunelor și banchetei și șezutul acestora. 

3. Asigură constant curățenia geamurilor și a farurilor

Fie că vorbim despre parbriz, lunetă sau geamurile laterale, curățenia acestora este foarte importantă nu doar pentru aspectul unui autoturism, ci chiar pentru siguranța șoferului și a pasagerilor săi. Geamurile murdare pot reduce vizibilitatea șoferului în timpul deplasării, favorizând producerea de greșeli și chiar a accidentelor, motiv pentru care este foarte important ca acestea să fie bine curățate ori de câte ori este nevoie.

Același lucru se aplică și în cazul farurilor, stopurilor sau semnalizatoarelor unui automobil, întrucât este foarte important ca ceilalți participanți la trafic să poată distinge cu ușurință intențiile șoferului. Tocmai de aceea, ori de câte ori te urci într-un vehicul, e bine să inspectezi în prealabil starea tuturor geamurilor, precum și a tuturor luminilor unui vehicul și să le cureți dacă este nevoie.

4. Dezinfectează frecvent suprafețele des folosite

Contextul pandemiei a demonstrat din plin nevoia de dezinfectare a diferitelor suprafețe pe care le atingem, motiv pentru care dezinfectarea acestora ar trebui să ne intre în obișnuință. Chiar și făcând abstracție de pandemia de Coronavirus, există numeroase alte bacterii, virusuri sau germeni care ne pot afecta sănătatea noastră și și a copiilor noștri atunci când sunt transportați cu mașina. Din acest motiv, e important să ne asigurăm că dezinfectăm periodic volanul, bordul vehiculului, precum și cotierele sau mânerele ușilor acestuia. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!