Cum să îți înveți copilul să fie curajos

Niciun părinte nu își dorește ca viața copilului să fie dificilă, însă, în același timp, fiecare dintre noi știe că este datoria lui să îl învețe și să îl pregătească pe cel mic pentru provocările de care se va lovi în viață.

Curajul este una dintre abilitățile de care un copil are nevoie pentru a se transforma într-un adult responsabil, pregătit să treacă peste obstacole.

Iată câteva modalități prin care îl poți învăța pe copilul tău să fie curajos:

Expune-l riscului

Atunci când părinții le oferă copiilor posibilitatea de a-și asuma riscuri sau de a face activități mai dificile într-un mediu sigur, îi ajută să devină mai curajoși. De exemplu, cățărarea în interior este o activitate distractivă și sigură și îi determină pe copii să iasă din zona lor de confort și să facă un lucru curajos. Escalada este, totodată, și o modalitate de a le întări musculatura și de a-i pregăti pentru alte activități fizice interesante.

Totodată, mersul pe bicicletă poate fi o provocare pentru un copil. Împreună cu prichindeii lor, părinții pot alege mijlocul de transport potrivit pentru cei mici, după care să îl doteze cu acele accesorii pentru biciclete care îi pot face pe copii să încerce să meargă și să se simtă mai în siguranță (sonerie, bec, o șa confortabilă). Puterea exemplului funcționează foarte mult, de aceea este bine ca părinții și copiii să facă împreună lucruri curajoase: de la cumpărarea unei biciclete și accesorizarea ei până la încercarea de a merge și ulterior plimbările cu acest mijloc de transport.

Nu face tu ceea ce copilul poate realiza singur

Găsirea propriilor soluții este singurul mod în care copiii vor crește, se vor dezvolta și vor învăța. Dacă părinții îi salvează de fiecare dată când dau de greu, nu vor ști să rezolve singuri problemele cu care se confruntă. Drept urmare, este important, ca părinte, să îl lași pe cel mic să facă singur toate lucrurile pe care știi că ar putea să le facă fără ajutorul tău, chiar dacă acest lucru înseamnă că vei avea mai mult de așteptat până la a vedea rezultatul final. De la curățenia în cameră până la temele pentru școală, fiecare lucru care pare neînsemnat sau simplu de realizat la prima vedere și care este rezolvat de cel mic îl va ajuta să capete mai multă încredere în forțele proprii.

Împărtășește experiențele tale cu el

Nu este întotdeauna ușor să fii curajos. Mulți copii au această abilitate încă de la naștere și nu se tem să experimenteze lucruri noi sau să se aventureze în necunoscut. Însă există și foarte mulți prichindei care au nevoie de un imbold pentru a face lucruri care li se par periculoase. De aceea, este recomandat ca părinții să le vorbească celor mici despre provocările pe care le au de înfruntat ei în fiecare zi și despre modalitățile prin care reușeșc să facă față problemelor și să rezolve situațiile dificile. Dacă cei mici văd că părinții se confruntă cu propriile provocări și le rezolvă, prind și ei curaj să se descurce cu temerile lor.

Copiii au nevoie de sprijin pentru a reuși să facă lucruri interesante, iar părinții sunt cei care îi pot îndruma să își atingă visurile și să nu dea înapoi când se lovesc de obstacole.

Sursă foto: rangizzz/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Hervis

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!