Cum să îți ajuți copilul să participe la orele online cu plăcere

Cu siguranță, perspectiva revenirii la școala online a copilului tău nu te ia prin surprindere. Important este să adopți o atitudine pozitivă, să nu privești doar jumătatea goală a paharului și să fii alături de juniorul tău, chiar dacă uneori nu îți este ușor. Studiile de specialitate arată că elevii care fac școală online sunt mai predispuși la depresie și anxietate și, totodată, prezintă un risc cu aproximativ 20% mai mare să dezvolte probleme cu somnul.

În pofida acestor cifre, trebuie să privești totul ca pe o statistică și să fii o excepție, să iei totul ca pe o provocare. În plus, ai avantajul că deja știi la ce să te aștepți, așa că nu trebuie să te lași înduplecată de presiunile școlii online, ci să găsești soluții pentru că puiul tău să facă față cu brio situației actuale.

Nu există o rețetă care să îți garanteze rezultate sigure, însă poți pune în aplicare câteva schimbări care să vă ajute atât pe voi, ca părinți, cât și pe copilul vostru. Iată ce ai putea face, ca mamă, în acest caz, cu amendamentul că și partenerul trebuie să se implice în tot acest proces.

Gadgeturi adecvate și o bună conexiune la internet  

Poate că anul trecut l-ai auzit pe copil, la un moment dat, plângându-se de dureri de ochi și de cap, dar și de oboseală la finalul unei săptămâni de ore online. Uneori, chiar și la finalul fiecărei zile, ceea ce nu ar trebui să te alarmeze sau să te facă să te gândești că aceste stări sunt închipuite. Să stai pe scaun, în fața unui ecran digital, chiar și șapte ore, cu siguranță nu este ușor nici măcar pentru un adult, cu atât mai puțin pentru un copil. 

Chiar dacă presupune un efort financiar, e timpul să renunți la dispozitive mici, precum laptop, tabletă sau telefon, și să optezi pentru un desktop PC adaptat nevoilor unui elev. Dacă deja deții unul e de preferat să îl schimbi cu unul mai performant. Astfel, copilul va putea avea o postură corectă la birou, nu va fi nevoit să se concentreze excesiv în fața unui ecran minuscul și vederea lui va fi protejată, mai ales că mai toate monitoarele sunt concepute astfel încât să asigure o vizualizare optimă, fără a forța ochii. De asemenea, dacă anul trecut copilul a avut probleme cu conexiunea la internet din cauza vitezei reduse de rulare, trebuie să optezi pentru un abonament premium.

O cameră prietenoasă și colorată

Cum să îți ajuți copilul să participe la orele online cu plăcere

Camera copilului poate fi adaptată noului context și animată de un desen cu personajele preferate sau de un tapet vesel. Totodată, dacă încă nu are un birou, ar fi bine să-i comanzi unul pe măsura lui, cu multe sertare, pentru a putea păstra ușor ordinea și a avea suficient spațiu pentru cărți, caiete și alte rechizite școlare, precum și acareturi necesare pentru a-și cultiva pasiunile, cum ar fi piese de lego, hârtie specială pentru quilling etc. 

De asemenea, camera poate conține multe elemente care să îl ajute în procesul de învățare, mai ales dacă este în clasele primare: tablă magnetică sau flipchart, cifre și litere magnetice, buline pe care să le primească drept recompensă după ce depune mai multe eforturi într-o anumită activitate.

De asemenea, nu uita să îi ceri părerea atunci când îi achiziționezi noi draperii, un covor pufos sau un scaun de birou. Este important ca juniorul să se simtă bine, în elementul lui, și să îi placă spațiul personal. 

Nu în ultimul rând, nu omite ceea ce este cel mai important în această ecuație: sprijinul tău necondiționat, comunicarea deschisă și încurajările, precum și timpul de calitate petrecut împreună. În fiecare zi, după ce termini programul, setează-ți ca obiectiv petrecerea câtorva ore în aer liber, cu activități recreative, astfel încât puiul tău să se deconecteze de la școală și să găsească bucurie și în experiențe extrașcolare, fie că este vorba de o plimbare în parc, o sesiune de cumpărături, un film vizionat alături de părinți sau pregătirea unui desert.

Sursa foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu evomag.ro

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!