Cum să faci față cu brio situațiilor neprevăzute

De pe

Vrei să înveți cum să faci față situațiilor solicitante, să gestionezi mai bine stresul și să poți privi cu detașare tot ceea ce ți se întâmplă? În articolul următor, îți vom prezenta câteva strategii utile pentru a gestiona întâmplările neprevăzute și pentru a accepta provocările zilnice.

Atunci când te confrunți cu o situație stresantă, cel mai important lucru este să nu te lași cuprinsă de panică. Acest sentiment nu face decât să amplifice tensiunea pe care o simți la nivelul întregului organism. Dacă reușești să ții sub control nivelul de stres și să identifici cele mai bune soluții pentru a depăși momentul, în timp vei deveni mai puternică.

Păstrează-ți calmul și răbdarea

Calmul și răbdarea sunt aliații tăi atunci când ești pusă în fața unor situații neprevăzute. Indiferent cât de dificilă este problema pe care trebuie să o rezolvi, dacă ești liniștită, poți gestiona mai bine momentul: la locul de muncă, dacă ai comis o greșeală, în viața familială, când problemele financiare îți dau dureri de cap, sau în relațiile cu prietenii, când trebuie să le dai vești triste. În schimb, dacă lași stresul și panica să pună stăpânire pe mintea ta, problemele se vor amplifica. Printre cele mai importante abilități pe care trebuie să le dezvolți se numără răbdarea, calmul și încrederea în forțele proprii.

Încearcă să adopți strategii înțelepte

În viață, nu poți evita problemele, dar le poți rezolva corespunzător cu o planificare și o strategie adecvate. În loc să fii tensionată și confuză, trebuie să fii activă psihic când apare o situație neprevăzută. De pildă, dacă te sună prietenii să îți spună că vin în vizită, însă ești total nepregătită pentru a primi oaspeți, trebuie să găsești rapid o soluție. Strânge degrabă jucăriile copiilor din mijlocul sufrageriei, adună câteva flori din curte – pentru a înfrumuseța aspectul camerei și pentru a-i determina pe invitați să-și focalizeze atenția asupra lor și să ignore dezordinea din jur – și pregătește un meniu rapid. Cu legume congelate și câteva bucăți de carne de pui poți prepara imediat o mâncare delicioasă. Sote cu carne la tigaie este o rețetă pe care o poți face în aproximativ 20 de minute și astfel să faci o bună impresie în fața prietenilor tăi. Atâta vreme cât îți păstrezi calmul, vei reuși să anticipezi unele situații neprevăzute și să te pregătești pentru ele.

Învață să accepți situațiile dificile

Viața este plină de surprize și multe dintre situații nu vor decurge așa cum ți-ai imaginat. Pornind de la prima zi de școală a copilului, care plânge și refuză să intre în clasă, până la nunta celei mai bune prietene, care decide că nu mai vrea să spună „da“, situațiile cu care te confrunți nu sunt neapărat unice, însă rezolvările lor pot fi. Cu cât înveți să accepți mai repede faptul că se vor întâmpla lucruri neplăcute, cu atât vei reuși mai ușor să găsești soluții și să ieși din impas. Pe de altă parte, dacă ești într-o fază de negare și refuzi să schimbi lucrurile care nu funcționează corespunzător în viața ta, situațiile dificile se pot agrava. Indiferent că e vorba de evenimente neplăcute, de neînțelegeri în cuplu sau de probleme profesionale, acceptarea acestor situații te ajută să urci mai repede în barca de salvare.

Toate situațiile au o rezolvare, trebuie doar să le acorzi atenție și să pregătești strategiile potrivite. Gândirea pozitivă și ingeniozitatea te pot scoate din multe încurcături.

Sursă foto: VGstockstudio/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bonduelle