Cum să alegi un vin bun

De Unica.ro, pe

Pentru cei pentru care alegerea unui vin bun este o sarcină complicată, iată câteva îndrumări, de la soiul de struguri, preferințele în funcție de consumator sau nuanțele fiecărui vin… Deși până la urmă ceea ce contează cel mai mult este să te bucuri de el și să nu-ți fie frică să-l încerci.

Vinul este mult mai mult decât o băutură alcoolică uzuală. De-a lungul istoriei, elixirul zeilor a evoluat cu diferite culturi și civilizații, fiind o emblemă care este asociată cu viața rafinată și distracția, cu momentele plăcute.

Dar înainte să sosească acel moment plăcut, trebuie să alegi tipul de vin care se potrivește cel mai bine fiecărei sărbători. O dinamică comună este de a lega vinurile roșii de carne roșie și vinul alb de carne albă, dar aceasta este o greșeală. Cel puțin așa ne spun specialiștii.

În opinia acestora, secretul unei bune armonii între feluri de mâncare și vin constă în căutarea plăcerii și în a te ghida după intuiție și gust. Dincolo de această recomandare, câteva îndrumări care pot ajuta la alegere sunt următoarele.

Importanța strugurilor

Dacă vinul este complementul perfect pentru o masă bună, nu toate soiurile de struguri însoțesc fiecare fel de mâncare în același mod. Mâncărurile „grele” se asortează cel mai bine cu vinuri pline, tanice, plăcute la gust, dar puternice. Aceste vinuri sporesc aromele mâncărurilor.

Soiul Cabernet Sauvignon este foarte interesant pentru aceste ocazii, la fel ca și soiul Merlot, dar în acest ultim caz senzația sa în gură este mai moale, deși nu dulce. Fiecare soi este mai potrivit pentru o anumită utilizare, așa că aceasta este una dintre cheile alegerii unui vin bun. Există mult mai multe soiuri de struguri decât cele menționate, de unde și dificultatea de a „înțelege” totul despre vinuri.

Ce vin le place oamenilor cel mai mult?

O alta asociere foarte des intalnita este aceea de a crede ca vinul care se consuma cel mai mult este de cea mai buna calitate, ceea ce ne-ar face sa credem ca vinurile ieftine sunt cele mai bune. Cealaltă posibilitate este să ne imaginăm contrariul, că un preț mai mare pentru vin este o garanție a calității.

Vin Purcari – oferte

Acesta nu este întotdeauna cazul. În mod normal, printre oamenii neobișnuiți să bea vin, cele mai de succes sunt vinurile albe cu caracter fructat, deoarece sunt cel mai ușor de băut. Când acești oameni devin îndrăgostiți de vin și își obișnuiesc palatul, sunt mai dispuși să bea vinuri roșii.

Important este să te bucuri de această băutură. Cunoașterea temeinică și învățarea conceptelor despre pereche este atunci când calitățile și beneficiile sale se disting cu adevărat.

Vremea recoltei

Cu cât băutura rămâne mai mult timp în butoaie de lemn, cu atât prețul ei va fi mai mare, deoarece prelungește perioada de valabilitate de la șase luni la mulți ani.

Nu există o maximă universală care să ghideze ce este mai bun, dacă sunt vinurile învechite sau cele proaspete, deoarece aceasta depinde de produse și de factori precum procesul de maturare sau gusturile personale ale fiecărui palat.

Producătorii și distribuitorii de vin, precum Purcari, oferă în catalogul lor o mare varietate de vinuri cu perioade diferite de recoltare. Astfel, pentru a alege un vin bun , secretul este mai mult să îi citești eticheta pentru a cunoaște tipul de struguri, soiul, vechimea și pentru a răspunde la întrebări precum culoarea, corpul sau aromele.

Nuanțele fiecărui vin

Tonul, corpul, aroma și, desigur, gustul vinului sunt indicatori care arată starea și calitatea acestuia. În ceea ce privește culoarea: intensitatea, luminozitatea și transparența sunt decisive. Vinurile roșii sunt în stare perfectă dacă mențin tonuri roșiatice, în schimb, dacă au o culoare mai închisă, apropiindu-se de tonuri de maro sau cărămiziu, este vorba de un vin deja în declin. Ceva asemanator se intampla si cu cele albe, vinurile bune sunt cele cu tonuri aurii, vii, foarte intense.

Vin Purcari – idei

Corpul vinului este determinat de conținutul său de alcool. Vinurile ușoare sunt cele care nu depășesc 10,5º. Dacă se află între această gradare și 12,5º este un vin mediu, iar când depășește această gradare este un vin cu corp. Din punct de vedere vizual, dacă vinul este vâscos este pentru că conținutul său de alcool este ridicat.

Odata cu aroma intram din nou intr-o perceptie individualizata, subiectiva, dar in acelasi timp esentiala. Oricare ar fi parfumul pe care îl emană, vorbim de vinuri intense dacă sunt capabile să fie percepute chiar și prin îndepărtarea nasului de ele. În acest moment este important și ca aromele să se desprindă într-un mod natural și elegant, subtil, fără alcool excesiv de vizibil.

Gustul este experiența senzorială finală. Eticheta va arata deja detalii precum nuantele fructelor, ierburilor, condimentelor, aroma butoiului… dar important este sa simtiti acele nuante atunci cand sunt consumate. Vinurile de buna calitate sunt cele care prezinta un echilibru intre alcool, aciditate si taninuri (senzatia de rugozitate si astringenta).

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!