Cum să ai un control mai bun al banilor pe care îi câștigi

De Unica.ro, pe

Când îți gestionezi bine finanțele, viața ta nu va deveni neapărat mai ușoară, însă nivelul de stres cauzat de grijile economice se va ameliora și vei avea timp să te gândești mai profund la lucrurile importante. Să ai un control mai bun al banilor pe care îi câștigi nu este o misiune imposibilă, însă pentru a obține cele mai bune rezultate trebuie să înveți să te organizezi.

Fă un plan financiar

Fără un plan, este ușor să rămâi fără bani cu mult înainte de următorul salariu, pentru că tentațiile sunt mari, ceea ce te poate determina să cheltui în exces. Să îți stabilești bugetul lunar este cea mai eficientă metodă de a avea un control bun asupra banilor și asupra cheltuielilor. Specialiștii economici susțin că veniturile câștigate în fiecare lună ar trebui împărțite în trei categorii: necesități (50% din bani), dorințe (30% din bani) și economii (20% din bani).

Odată ce stabilești lista cu cheltuieli necesare, poți să ții mai bine sub control tentația de a cumpăra lucruri pe care ți le dorești, dar de care nu ai neapărat nevoie în acel moment și astfel să ajungi să pui bani deoparte. Pentru a face cumpărături inteligente, este indicat să nu acționezi sub puterea impulsurilor de moment, ci să cercetezi foarte bine piața: fie că vrei să îți achiziționezi mobilă nouă, parfumuri sau obiecte vestimentare.

Ține evidența cheltuielilor

O bună organizare este cheia unei vieți financiare de succes, de aceea este recomandat să fii foarte atent la toate cheltuielile și să ții o evidență clară a acestora. Realizează un tabel pentru cheltuieli și nu uita să treci în el în fiecare zi orice factură plătită sau fiecare bon fiscal. În plus, este bine să notezi și prețurile produselor și serviciilor pe care le plătești lunar pentru a conștientiza care sunt sursele care îți consumă cea mai mare parte din venituri: fie că e vorba de whisky pret, de abonamentul la o platformă de streaming sau de costul grădiniței.

În așa fel, poți renunța la acele cheltuieli care nu îți sunt cu adevărat necesare și te poți concentra pe economisirea banilor.

Creează un fond de urgență

Pentru a scăpa de grija financiară, este recomandat să lucrezi la crearea unui fond de urgență, astfel încât, în cazul în care ești pus în fața unor cheltuieli neprevăzute, să ai o acoperire. Problemele de sănătate, reparațiile casnice sau cele pentru mașină ori pierderea locului de muncă sunt doar câteva dintre situațiile care te pot pune în dificultate dacă nu ai economii. Crearea unui fond de urgență, prin depunerea unei sume lunare într-un cont de economii, te va ajuta să treci mai ușor peste problemele care pot apărea pe neașteptate.

Pentru a putea face față situațiilor neprevăzute, este indicat să ai un fond de economii care să îți asigure traiul decent timp de trei luni, în cazul în care rămâi fără job sau ai nevoie de bani pentru a rezolva problemele urgente. Un astfel de fond de economii îți poate oferi o siguranță psihică și astfel să poți să te concentrezi mai ușor și fără stres la găsirea unor rezolvări rapide.

Să ai un control mai bun al banilor înseamnă, în primul rând, să ai o viață financiară organizată, iar acesta este un obiectiv pe care îl poți atinge fără prea mari probleme.

Sursă foto: Unsplash

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!