Cum să ai mereu în casă o temperatură plăcută

Dezbaterile despre temperatura ideală într-o locuință continuă, iar cercetările în acest domeniu sunt în desfășurare. Există mai multe studii care au încercat să facă lumină în această privință, însă, o concluzie clară nu există până în ziua de astăzi.

În urmă cu 70 de ani, frații Olgyay au publicat „The Bioclimatic Chart“, o diagramă care definea conceptul de confort termic, ținând cont de de mai mulți factori, printre care temperatura și umiditatea. De atunci, însă, au fost realizate numeroase studii pentru a identifica temperatura potrivită dintr-o locuință. Cei mai mulți specialiști în domeniu consideră că temperatura ideală este între 20 și 21 de grade Celsius în timpul zilei și între 15 și 17 grade Celsius în timpul nopții. Situația se schimbă dacă în casă locuiesc și copii. Medicii pediatri recomanda ca temperatura în casă pentru un copil să fie setată între 22 și 24 grade Celsius în timpul zilei și între 18 și 20 grade Celsius în timpul nopții.

Să obţii şi să menţii o temperatură plăcută într-o casă este complicat, mai ales dacă locuieşti într-un imobil vechi. În acest caz, nu doar disconfortul termic reprezintă o problemă supărătoare, ci și facturile prea mari la utilități. De aceea, este esențial să faci câteva schimbări: izolează pereții și schimbă ușile și geamurile.

Înlocuirea geamurilor 

O varianta buna la capitolul ferestre este, de departe, cea cu tâmplărie termopan. Acestea sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece felul în care este construită tâmplăria din PVC-ul nu permite transferul de căldură. Drept urmare, nu trece căldura din interior spre exterior sau invers. O locuință dotată cu geamuri termopan este răcoroasă în timpul verii și călduroasă în sezonul rece. Totodată, acestea contribuie la izolarea fonică a casei și reduc condensul. Sunt ușor de întreținut și durabile; de aceea, să ai geamuri termopan la casă reprezintă o soluție potrivită, dacă vrei să te bucuri de confort și să facă economii.

Înlocuirea ușilor

Atunci când alegi o ușă pentru exterior, trebuie să ții cont nu doar de designul acesteia, ci și de eficiența ei termică. O ușă cu izolație previne schimbul de căldură nedorit. Astfel, cantitatea de energie utilizată pentru încălzirea sau răcirea locuinței nu este risipită. Ușile eficiente termic acționează ca un sigiliu între temperatura exterioară și cea interioară. Printre cele mai bune uși de exterior care au și un aspect plăcut se numără cele din fibră de sticlă (rezistente la intemperii și cu o capacitatea izolatoare de patru ori mai mare decât a celor din lemn), cele din plăci de vinil și cele din otel.

Izolarea pereților

Încălzirea și răcirea reprezintă între 50 și 70% din energia folosită într-o casă. În locuințele neizolate sau slab izolate, costurile pentru menținerea unei temperaturi plăcute sunt mai mari.

Izolarea pereților interiori și exteriori este esențială în orice locuință care se dorește a fi eficientă energetic. Aceasta este cea mai simplă soluție pentru a preveni pierderile de căldură în timpul iernii și de a reține aerul rece în sezonul cald. Vei avea astfel o temperatură constantă în locuință și nu îți vei mai face probleme despre facturile prea mari la curent și la gaze. Cele mai folosite materiale pentru izolarea exterioară a locuinței sunt polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă. Izolarea exterioară a pereților este cea mai indicată metodă pentru izolația termică și fonică. 

Izolarea pereților interiori este o altă soluție pentru a menține în casă o temperatură plăcută și pentru a face economii. Această opțiune este preferată de proprietarii unor case cărora izolația exterioară le-ar schimba aspectul (clădirile cu fațade istorice, cabanele de munte) sau de cei care locuiesc în blocuri care nu au obținut autorizație pentru izolarea exterioară.  

O casă eficientă termic e apreciată în special iarna și vara, când temperaturile sunt fie prea ridicate, fie prea scăzute. Fiecare modificare în arhitectura casei poate contribui la creșterea eficienței energetice și, implicit, la facturi la utilități mai mici. Drept urmare, nu trebuie să neglijezi pașii care te-ar putea ajuta să obții confortul de care ai nevoie și să faci economii.

Sursă foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Brico Depot

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!