Cum pot fi prevenite bolile infecțioase digestive ale copilului mic

Bolile infecțioase gastrointestinale ale copilului mic pot fi probleme severe de sănătate ale acestora, dat fiind faptul că tractul digestiv nu este suficient de matur pentru a face față unor agenți patogeni. Pentru a evita asemenea situații, care induc un regres în evoluția copilului mai mic de un an și pot fi un real pericol pentru cei mai mici de șase luni, există soluții. 

Igiena alimentară 

Respectarea unor reguli esențiale de igienă alimentară este cea mai simplă cale prin care se pot prevenii infecțiile digestive ale copilului mic. 

Este esențială spălarea mâinilor cu apă și săpun, înainte de pregăti alimente pentru copil sau de a-i oferi să mănânce. Aceasta este cea mai bună modalitate de a preveni infecțiile digestive, cu atât mai mult cu cât dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool nu sunt mereu eficiente împotriva microbilor care pot provoca gastroenterite. 

O altă regulă de fier este igiena riguroasă a veselei copilului și utilizarea acesteia exclusiv de către bebeluși. Vesela trebuie spălată cu apă și detergent și clătită cu apă fierbinte, apoi depozitată în locuri curate și acoperite. În mașina de spălat vase, bolurile și lingurițele copilului trebuie așezate la nivelul cel mai de sus posibil. 

În ceea ce privește biberoanele, tetinele și susetele indiferent dacă acestea sunt pentru formule de lapte sau pentru lapte matern, trebuie perfect sterilizate. Laptele, oricare ar fi acesta este un mediu ideal pentru proliferarea agenților patogeni care pot produce afecțiuni digestive de natură infecțioasă copilului mic. Un sterilizator biberoane, și nu numai, este garanția eliminării a 99,9% dintre germeni  de la Escherichia coli la Listeria monocytogenes, conform rezultatelor testelor de laborator. În plus, aparatul în sine este un mediu perfect steril pentru păstrarea biberoanelor timp de 24 de ore. 

Depozitarea alimentelor copilului – laptele matern și alimentele din primele etape ale diversificării, în condiții optime de temperatură, fie că este vorba despre frigider sau congelator, acoperite ermetic, în cazul cerealelor sau al laptelui praf, sunt măsuri simple și sigure. 

Prepararea alimentelor

Produsele destinate preparării mâncării copiilor mici nu trebuie să fie doar foarte proaspete, ci și corect tratate termic sau pregătite în condiții de siguranță, astfel încât să nu fie posibilă contaminarea și dezvoltarea germenilor. Asta înseamnă o igienă atentă și riguroasă a spațiului de lucru, spălarea fructelor și legumelor și fierberea corectă a alimentelor, fie că este vorba despre carne sau vegetale. 

Trebuie avut în vedere că mâncarea pentru bebeluși care a rămas după masă nu se poate păstra. La fel și laptele din biberon. 

Creează o zonă destinată exclusiv alimentelor copilului în frigider și păstreaz-le departe de alte alimente, inclusiv de carnea gătită sau gata de consumat.

Carnea de pui și curcan trebuie gătită prin fierbere cel puțin 30 de minte, iar prin coacere la cuptor, minim 45 de minute, la cel puțin 89 de grade Celsius. Carnea de vită se pregătește cel mai bine în vase sub presiune unde temperatura trece de 100 de grade și permite frăgezirea acesteia, sau în vase cu capac, la foc potrivit, pentru cel puțin 60-80 de minute. 

Mâinile bebelușului

Toate recomandările converg către oferirea copiilor mai mari de șase luni a unor alimente pe care acesta să le poată mânca singur. Ce anume primește bebe depinde de nivelul lui propriu de dezvoltare și de indicațiile primite de la medicul pediatru. Dincolo de aceste detalii este necesar ca mâinile copilului să fie atent spălate cu apă și săpun, iar suprafața pe care așezi „finger food” să fie perfect curată. 

Este ideal ca aceste mici experiențe care îl ajută să descopere gusturi noi să se desfășoare în scaunul copilului pentru ca acesta să nu fie tentat să ia de pe jos sau să atingă cu mâna alte suprafețe pentru ca apoi să ducă mâncarea la gură. 

Un sfat general valabil este acela de a curăța atent obiectele și jucăriile pe care copilul le poate duce la gură și evitarea lăsării la dispoziția lui lucruri potențial contaminate cu germeni care ar putea provoca gastroenterite: chei, portofele, acte, telecomenzile televizorului și altele asemenea. 

Copilul mic trebuie ferit de germenii care pot afecta sănătatea tractului intestinal, deoarece aceștia nu au capacitatea de a neutraliza agenții patogeni, iar manifestările enterocolitelor la copilul mic pot duce la deshidratare și complicații severe. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!