Cum amenajezi original un balcon mic – metode practice la îndemâna ta

Atunci când locuiești la bloc, balconul este unul dintre locurile în care te relaxezi. El devine util și ca loc de depozitare, în special când spațiile din casă (debaraua sau alte încăperi) sunt pline și nu mai poți adăposti nimic în ele. Când ai un balcon mare, este simplu să-l amenajezi, astfel încât să aibă toate loc. Provocarea mai mare este balconul mic, care nu îți oferă posibilitatea să îl transformi și în loc de relaxare, și în spațiu pentru alte obiecte. Totuși, nu este imposibil ca un balcon mic să fie amenajat după nevoi și dorințe. 

Mai jos, descoperi câteva metode de amenajare care transformă orice balcon mic într-un spațiu original și încăpător. 

Gândește-te cum îl vei folosi

Înainte de amenajare, gândește-te în ce anume vrei să-l transformi, ca mai apoi să alegi piesele de amenajare. Un balcon mic va părea și mai mic, dacă va avea lucruri inutile care să încarce spațiul. Cel mai bine este să găsești în casă spații pentru a depozita obiectele voluminoase. Pentru aspirator, electrocasnice sau masa de călcat, găsește un loc într-un dulap din hol sau debara. Pentru balcon, păstrează etajere sau un dulap cu o lățime cât mai mică, dar care să ofere și un aspect vizual plăcut. 

Optează pentru a folosi balconul ca pe propria seră, dacă ești iubitoare de plante și flori. Unde mai pui că, odată ce alegi ghivece și plante colorate, spațiul mic se va înveseli, transformându-l într-un loc mai mare. Plantele agățătoare, suculentele sau jardinierele (în cazul balconului deschis), toate sunt potrivite pentru amenajarea balconului. 

Dacă optezi pentru ghivece de plastic sau ceramică, trebuie să știi că vin cu următoarele avantaje:

  • au un design variat;
  • sunt ușor de integrat în orice design (poți alege forme diferite, inclusiv ghivece în formă de ceaun, dacă iubești stilul rustic);
  • au materiale rezistente;
  • au un preț avantajos. 

Indiferent ce model sunt, alege ghivece de plastic sau ceramica pentru plantele tale, ca să te bucuri de un balcon mic, transformat într-un spațiu vesel. 

Ai grijă la finisaje, izolație și decorațiuni

Deși ești atentă să nu pui prea multe obiecte în balcon, află că și modul în care îl vei decora (de la perete până la culori) va influența întreg spațiul. 

În cazul unui balcon închis, ai grijă la materialele pe care le vei folosi pentru a-l izola. Ai o mulțime de variante (polistiren expandat, extrudat, vată minerală), așa că apelează la specialiști, ca să alegi cele mai bune materiale pentru nevoile tale și pentru ca lucrările să fie de calitate. 

Apoi, amenajează balconul în funcție de stilul apartamentului, ca să obții armonie vizuală. De pildă, dacă ai uși și geamuri albe, nu folosi o altă culoare pentru balcon, chiar dacă vor fi mai convenabile la preț. 

Decorează pereții cu materiale care imită cărămida și alege o gresie în culori mate. Pe pereți, așază suporturi pentru plante suspendate. La fel, ai grijă la nuanța pe care o folosești la materialele pereților, dar și la gresie. Combinarea mai multor culori va încărca spațiul și îl va transforma automat, în unul mai mic. 

Folosește mobilier multifuncțional

Un mobilier multifuncțional și care poate fi ușor de mutat face din balconul mic un spațiu cu mai multe întrebuințări. O bancă dotată cu ladă de depozitare, unde să pui câteva perne, pe care să le folosești pe post de scaun (sau, de ce nu, ca accesorii de servit masa strict pentru balcon), este utilă într-un spațiu nu prea generos. 

Dacă nu îți mai rămâne loc în casă pentru unele borcane sau alte ustensile care nu dau bine pentru decor, poți să le adăpostești în balcon, într-o cutie mai rezistentă, în culori potrivite și optimiste, care poate fi folosită pe post de scaun sau de măsuță, atunci când mănânci. 

Amenajarea unui balcon mic poate fi o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Lasă-te inspirată de idei cum sunt și cele de mai sus și transformă această cameră specială din locuința ta într-un spațiu relaxant și util, în același timp. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu BricoDepot

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!