Cum amenajezi baia, dându-i o notă personală – metode la îndemâna ta

De pe

Când vine vorba de amenajarea băii, fie că dorești să-ți construiești o casă, fie că vrei să renovezi o locuință mai veche, este bine să ții cont în primul rând de rolul ei funcțional, dar să nu neglijezi nici aspectul estetic. Aceasta, pentru că poți transforma baia dintr-o încăpere banală, care răspunde unor nevoi primare, într-un loc de relaxare căruia să-i dai o notă personală. 

Indiferent că dispui de spațiu puțin sau că ai posibilitatea de a te bucura de o baie spațioasă, există mai multe metode la îndemâna ta pentru a face alegeri inspirate, atunci când alegi designul pentru această cameră din locuința ta. În continuare, te invităm să descoperi câteva dintre ele. 

Alege soluții inovatoare pentru pereți și pardoseală

Unul dintre principalele aspecte cărora ar fi bine să le acorzi atenție pentru a avea o baie funcțională, dar și deosebită la nivel vizual este alegerea unor soluții inovatoare pentru amenajarea pereților și a pardoselii. De pildă, dacă în trecut nici nu se punea problema să instalezi tapet în baie, pentru că este un mediu umed, acum ai posibilitatea de a alege un tapet din PVC impermeabil, tratat cu protecția pentru suprafețe Top Clean, pentru o curățare mai ușoară, rezistent la zgârieturi și pete. 

Pentru a te bucura de performanțele unei astfel de soluții de amenajare pentru baia ta, reține că e important modul cum se pune tapetul. Concret, dincolo de a apela la specialiști, pentru instalarea corectă a acestuia, este bine să îl utilizezi ca parte dintr-un sistem integrat pentru umezeală, cu pardoseli armonizate, brâuri și accesorii speciale, cum sunt racordurile dintre pardoseală și tapet. Astfel, printr-un finisaj fin și etanș, vei putea evita infiltraţiile, dezvoltarea mucegaiurilor și a microbilor, asigurându-ţi un mediu sigur în baie. Totodată, poți opta pentru imprimeuri potrivite personalității tale, cu motive florale sau care să imite piatra de râu, de exemplu.

Optează pentru amenajarea băii într-un spațiu inedit

Dincolo de designul pe care îl alegi pentru baie, încadrat într-o multitudine de stiluri, precum cel modern, minimalist, rustic, industrial, scandinav ori contemporan, poți da o notă personală încăperii prin însuși locul în care o amenajezi. De exemplu, dacă ai o casă cu pod, acesta poate deveni locul ideal pentru o baie suplimentară. Înainte de a transforma mansarda în acest fel, apelează la recomandările experților și asigură-te că există condițiile de siguranță necesare pentru a-ți duce proiectul la bun sfârșit. Gândește-te dacă ai posibilitatea de a urca în pod obiecte sanitare grele, instalațiile și toate accesoriile de care este nevoie. Chiar dacă pare foarte dificil, împreună cu un instalator și un arhitect poți găsi soluțiile tehnice pentru ca amenajarea băii să fie realizată corect.   

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei astfel de băi este că e un spațiu intim, misterios, unde poți crea o atmosferă deosebită, mai ales dacă tavanul este înclinat. Poți amplasa cada acolo unde tavanul este mai jos și chiuveta ori cabina de duș în zona în care este mai înalt. De asemenea, dacă ai ferestre mari, integrate în acoperiș, vei beneficia de multă lumină naturală, iar seara, dacă vei dori, vei putea admira cerul înstelat, stând în cadă și folosind câteva lumânări parfumate. 

Creează o atmosferă deosebită prin lumini și culori

Una dintre cele mai creative metode prin care poți obține un design elegant și inedit pentru baia ta este alegerea unui sistem de iluminat inteligent și a unei palete de culori care să te reprezinte. Dacă te știi o fire veselă și jucăușă, nu evita culorile pastelate sau imprimeurile inspirate din natură, iar dacă ești adepta unui stil mai sobru, poți alege varianta unui dualism cromatic în alb și negru, de exemplu. În cazul în care vrei o atmosferă relaxantă și caldă, optează pentru culorile neutre sau contrastul dintre alb și maro, iar pentru un plus de prospețime, adaugă câteva ghivece cu flori. 

În ceea ce privește luminile, ține cont că oglinda este una dintre piesele centrale din baie. Recomandarea este să pui câte un spot de-o parte și de alta a acesteia, la nivelul ochilor, și un al treilea spot deasupra oglinzii. În felul acesta, fața ta va fi luminată din toate unghiurile, fără umbre. Vei avea nevoie, desigur, de lumină generală, pe care o poți asigura, în funcție de spațiu și stilul general de amenajare, nu doar printr-o plafonieră simplă, ci și printr-un mic candelabru sau cu ajutorul tuburilor LED. Poți folosi și lumini de accent, pentru a pune în evidență un element arhitectural deosebit sau pentru a crea o atmosferă deosebită.  

Transformă-ți baia într-un minispa

Studiile au demonstrat că o baie în cadă, folosind apa la aproximativ 40 de grade Celsius, ajută la o bună funcționare a sistemului cardiovascular. Totodată, o baie caldă poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a te relaxa după tensiunea acumulată peste zi. Dacă nu ești adepta băilor cu spumă, poți opta pentru o cadă sau un duș cu hidromasaj, pentru că, potrivit experților de la Mayo Clinic, acesta completează rutina zilnică de exerciții fizice, pentru că poate contribui la reducerea tensiunii musculare. Cu alte cuvinte, este o combinație de masaj, apă caldă și hidroterapie, prin care îți pregătești organismul pentru somn. 

Prin urmare, nu ar fi o idee deloc rea să-ți personalizezi baia, transformând-o într-un minispa. Poți folosi săruri, uleiuri aromatice și chiar muzica preferată, pentru a-ți recăpăta energia pozitivă. 

Amenajarea băii se poate rezuma strict la rolul său funcțional, însă, reține că, indiferent de cât spațiu ai la dispoziție, folosindu-te de câteva metode simple, cum sunt și cele de mai sus, poți da o notă personală și acestei încăperi din locuința ta. Reține că fiecare cameră din casa ta reflectă o parte din felul tău de a fi, iar baia nu face excepție.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Tarkett