Cum alegi un credit pentru locuință?

De Unica.ro, pe

Dacă ți-ai făcut planuri pe termen mediu sau lung, dorești să locuiești în propriul apartament sau dorești să găsești chiriași pentru proprietatea ta, probabil te gândești la o finanțare ipotecară. Planifică această achiziție în funcție de nevoile și dorințele tale proiectate pe următorii ani, luând în calcul cum vor evolua viața și familia ta.

Pentru a putea lua o decizie informată și în acord cu nevoile tale, folosește un comparator credite bancare precum bankata.ro, care trece în revistă toate condițiile de creditare ale fiecărei bănci din România. Evaluează-ți opțiunile și simulează care ar fi avansul și ratele lunare pentru fiecare credit ipotecar.

Ce factori să iei în calcul atunci când ești în căutarea unei locuințe

Siguranță: asigură-te că acel cartier este bine întreținut, cu puține incidente și îți conferă un sentiment confortabil. Poți vizita imobilul și zona la mai multe ore din zi, pentru a observa rutina

Zona rezidențială: cât de mult contează gentrificarea zonei respective? S-a construit deja mult în zona aceea și ai acces la multe facilități, sau urmează să se construiască și vei trăi în primii ani în praf și zgomot? Vrei să profiți de un cartier în creștere, sau dorești să locuiești direct într-unul bine văzut?

Accesul la mijloace de transport sau locuri de parcare, în funcție de modalitatea prin care obișnuiești să călătorești: tu îți cunoști cel mai bine rutina și nevoile, însă ia mereu în calcul și posibilitatea unei urgențe sau a unor condiții speciale temporare (de exemplu, de câte scări ai nevoie să urci pentru a ajunge în casă, sau existența unei rampe de acces).

Procesul de comutare al membrilor familiei către locul de muncă sau educație: de multe ori, pare că trebuie să alegi între proximitate față de centru sau spații mai mari, între liniște sau acces la facilități, între o proprietate perfectă sau o localizare perfectă. Întreabă-te ce contează pentru tine, ce nevoi ai și cum vor evolua acestea în timp.

Costul de trai: va fi aceasta o proprietate cu un impozit anual mai mare decât una obișnuită? Se vor mări costurile de transport sau aprovizionare? Este apartamentul într-un imobil cu lift, portar sau alte costuri extra care se vor adăuga la întreținere? Ia toate acestea în calcul înainte să faci pasul achiziției.

Posibilitățile de construire în zona respectivă: un alt imobil ar putea să îți priveze apartamentul de lumină și intimitate, ar putea să ocupe drumul de acces către proprietatea ta sau să aglomereze locurile de parcare. Întreabă-te cum este probabil să evolueze cartierul respectiv în următorii ani.

Lumina sau lipsa acesteia, zgomotele, vecinii: toate acestea pot fi un factor perturbant în traiul de zi cu zi. Analizează proprietatea la diverse ore din zi, pentru a-i înțelege ritmul și mediul înconjurătoare.

Cum alegi creditul ipotecar potrivit pentru tine

Cum alegi un credit pentru locuință?

Avansul: aceasta va fi o sumă mai mare sau mai mică, în funcție de specificitățile creditului ipotecar, sau de cât preferi să plătești din economiile tale, pentru a avea un principal mai mic de rambursat ulterior. De exemplu, multe bănci cer un avans de 15% în cadrul unui credit imobiliar, dar avansul poate începe de la 5% doar atunci când creditul este de tip Prima Casă.

Rata este în general compusă din dobândă, alături de principalul de rambursat, iar dobânda variază în funcție de suma creditului, asigurarea imobilului sau asigurarea de viață, iar alteori contribuie și istoricul în relație cu banca respectivă.

Condițiile de creditare țin cont de vârsta persoanei creditate, venitul acesteia, vechimea în muncă, antecedentele de creditare. Majoritatea băncilor vor adăuga o asigurare de viață, costuri de evaluare al dosarului și un evaluator al imobilului.

Verifică pe comparatorul bancar bankata.ro ce tip de credit ipotecar se potrivește nevoilor și veniturilor tale, din 29 de oferte ale băncilor care activează în România.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!