Cum alegi lentilele de contact? 5 criterii

De Unica.ro, pe

Bucură-te de libertatea și de avantajele oferite de lentilele de contact, precum un aspect plăcut și un confort sporit, un câmp vizual complet și practicarea fără probleme a sporturilor tale preferate. În plus, nu se aburesc când porți masca de protecție. Descoperă care sunt cele mai importante criterii pentru alegerea lentilelor de contact. 

Alegerea lentilelor de contact potrivite

Lentilele de contact pot fi purtate și de persoanele în vârstă sau de copiii de peste 8-9 ani. Mai mult, sunt recomandate pentru corecția vederii când există diferențe mari de dioptrii între cei doi ochi. Trebuie să știi că prescripția pentru lentile de contact diferă de cea pentru ochelari. Programează-te la un consult oftalmologic și alege lentilele cu dioptrii de la Grande Optique potrivite pentru tine. 

 1. Afecțiunea oculară

În funcție de afecțiunea oculară, ai nevoie de lentile de contact cu un design adaptat defectului de refracție:

 • Lentile monofocale – sunt utilizate pentru corectarea miopiei (dificultatea de a vedea clar la distanță) sau a hipermetropiei (vederea neclară de aproape);
 • Lentile torice – au un design asferic, creat special pentru diferite tipuri de astigmatism (forma neregulată a corneei sau a cristalinului cauzează focalizarea luminii în mai multe puncte și determină vederea încețoșată atât la distanță, cât și la apropiere);
 • Lentile bifocale/multifocale – corectează prezbiopia (afecțiune care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă).

De asemenea, pot fi folosite lentile de contact pentru ochii uscați, protetice, cu scop terapeutic sau estetic.  

 1. Frecvența de purtare

Un aspect care ține în special de stilul de viață și de preferințe este modul de utilizare al lentilelor de contact:

 • Lentile de unică folosință – se poartă o singură dată (maximum 10-12 ore), după care se aruncă; avantajul acestora este că nu necesită îngrijire specială;
 • Lentile zilnice – pot fi utilizate o săptămână, o lună sau mai mult (în funcție de tipul lentilei); se poartă maximum 10-12 ore pe zi și se scot înainte de somn; în timpul nopții sunt ținute într-o soluție specială de curățare și hidratare;
 • Lentile cu purtare prelungită – pot fi purtate până la 30 de zile fără a fi scoase, însă este recomandat să le îndepărtezi în timpul somnului.
 1. Materialul lentilei

Conținutul de apă și transmisibilitatea de oxigen sunt două criterii importante pentru menținerea sănătății ochiului și confortului ocular. Pot fi determinate de perioada de purtare și de material:

 • Lentile moi – sunt confecționate din hidrogel (au un conținut ridicat de apă și sunt recomandate persoanelor cu ochi sensibili și uscați) sau dintr-un silicon-hidrogel (transmisibilitatea de oxigen este crescută);
 • Lentile rigide – sunt dure, gaz-permeabile; oferă o corecție eficientă și pot fi utilizate o perioadă mai îndelungată, însă necesită mai mult timp pentru acomodare.

Lentilele moi oferă un confort sporit și sunt potrivite chiar și în practicarea sporturilor, însă sunt mai predispuse la depunerile proteice și au o durată de folosire mai scurtă. Cele rigide corectează majoritatea defectelor de refracție și rezistă mai bine la depunerile proteice, dar pot fi deranjante.

 1. Dimensiunea lentilei

Poți alege fie lentile corneene (iau contact doar cu corneea; au diametrul mic), fie sclerale (iau contat atât cu corneea, cât și cu sclera – albul ochiului; au un diametru mai mare). Indiferent de tipul de lentilă de contact, este important modul de îngrijire. Aplică-le doar cu mâinile spălate și uscate. 

În cazul celor cu utilizare zilnică sau prelungită, este necesar să le igienizezi după fiecare purtare și să le depozitezi într-un recipient special, cu soluție pentru curățare și hidratare.

 1. Culoarea lentilei 

Lentilele de contact pot fi transparente sau colorate (cu sau fără dioptrii). Pentru a putea fi manevrate cu ușurință, există lentile cu o culoare difuză de albastru, verde sau gri. În schimb, cele cu o culoare mai intensă sau opacă sunt folosite pentru schimbarea culorii irisului. 

Alege tipul de lentile de contact în conformitate cu prescripția medicală. Respectă recomandările specialistului referitoare la modul de purtare, de aplicare și de igienizare a lentilelor, pentru a beneficia de un confort vizual sporit și de a reduce riscul de infecții oculare.

Sursa foto: shutterstok.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!