Cum alegi decorul potrivit pentru living

Ambientul oricărei case depinde în foarte mare măsură de modul de amenajare al livingului, locul în care petrecem împreună cel mai mult timp, fie doar în familie, fie cu cei care vin în vizită. Este o încăpere care îndeplinește numeroase funcții, așa că și amenajarea este o provocare.

În cazul în care ai optat pentru un living open space, care cuprinde și o zonă de birou sau de luat masa, lucrurile devin mai complicate, dar nu imposibile. Secretul este să găsești acel stil de amenajare care permite includerea tuturor zonelor de care ai nevoie, fără a crea senzația de aglomerare de piese de mobilier și elemente de decor care nu au legătură unele cu celelalte.

 Alege decorul în funcție de spațiu 

Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi zona de living din casă este spațiul pe care îl ai la dispoziție. Funcțiile pe care le îndeplinește această încăpere trebuie să fie respectate conform cu suprafața de care dispunem.

Pe lângă piesele de mobilier, accesoriile și obiectele de decor sunt esențiale pentru a crea stilul pe care îl dorim. Acestea se aleg în funcție de spațiu și de impresia pe care dorim să o creăm în încăpere, fără a aglomera vizual ansamblul. De exemplu, pentru un living generos, putem alege un covor mare, în culori interesante, pe care să îl combinăm cu tablouri în aceleași nuanțe și cu textile (perdele, draperii, perne decorative) și corpuri de iluminat în același stil și cromatică.

Dacă spațiul din living este limitat, este recomandat să ne orientăm către  piese de mobilier și decorațiuni care vor crea impresia unei zone aerisite, într-un stil minimalist, de exemplu, în tonuri cât mai deschise și pastelate, cu mobilier funcțional, compact.

În cazul în care livingul este combinat cu zona de luat masa, aceasta trebuie să urmeze aceleași reguli de amenajare dictate de dimensiunea spațiului. În livingurile mari, este suficient loc pentru o masă de șase, opt sau chiar 12 persoane, însă în livingurile obișnuite, dintr-un apartament clasic, mesele extensibile sunt cea mai potrivită soluție.

 Stilul tău, regulile tale 

Acasă este locul în care îți poți manifesta creativitatea, iar livingul este zona perfectă din casă în care să expui cu mândrie lucrurile la care ții și pe care îți face plăcere să le vezi cât mai des. Desigur că există o mulțime de reguli și recomandări în ceea ce privește amenajarea unei încăperi, însă este important să creezi stilul care te reprezintă, folosind piesele de mobilier și decorațiunile care îți plac.

Gândește-te la living ca la un spațiu în care funcționalitatea și aspectul trebuie să se combine armonios, fără elemente care nu se potrivesc unele cu celelalte. Este important să alegi o linie generală și să o urmezi, fie că este vorba despre cromatică sau de un anumit stil de mobilier.

De exemplu, pentru un living decorat în stil scandinav, minimalist, alege câteva piese de decor care să iasă imediat în evidență și să fie în contrast cu mobilierul simplu, în culori naturale. Dacă ai ales alb sau nuanțe pale de gri sau bej pentru pereți, completează ansamblul cu draperii, covoare sau perne decorative în culori cât mai aprinse.

Pentru un living în stil vintage sau clasic, poți opta pentru perne decorative sau covoare cu imprimeuri florale sau vegetale și obiecte de decor masive, din lemn.

Stilul boho-chic este cel care îți permite să jonglezi cu nuanțe vesele și imprimeuri masive, însă este important să le echilibrezi cu piese de mobilier simple și cu un decor cât mai natural al pereților.

Oricare ar fi stilul tău preferat de amenajare, cel mai important lucru este să creezi un spațiu cât mai armonios și relaxant, în care să îți facă plăcere să petreci cât mai mult timp. Găsește echilibrul cromatic dintre piesele de mobilier și cele de decor pentru ca livingul să fie acel loc odihnitor, în care te simți acasă.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Tarkett

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!