Cinci metode prin care să previi îmbătrânirea prematură a tenului

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 24 martie 2022, 19:43

Pielea fiecărei persoane îmbătrânește, acesta fiind un proces natural. Din acest motiv, pielea unui copil mic și pielea unui vârstnic arată foarte diferit. De multe ori însă, acțiunile și obiceiurile zilnice grăbesc apariția ridurilor și a petelor specifice senectuții.

Pielea își pierde elasticitatea pe măsură ce îmbătrânești, deoarece producția de colagen încetinește. Acest proces poate fi intensificat de o varietate de factori, printre care expunerea la soare, poluarea, alimentația, viciile și produsele cosmetice folosite.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea devină mai subțire, mai uscată, își pierde din luminozitate, iar riscul apariției ridurilor este crescut. Există însă anumite seruri pentru fata cu efect antiîmbătrânire, care pot regenera toate tipurile de piele matură, îmbunătățind funcția de barieră. Astfel, pielea își poate recăpăta fermitatea și elasticitatea.

Pentru că cea mai eficientă modalitate prin care te poți bucura de „tinerețe fără bătrânețe“ este să previi îmbătrânirea prematură a tenului, îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva trucuri care îți pot fi de folos.

Protejează-te de soare

Expunerea la soare poate deteriora pielea, ducând la îmbătrânirea prematură și la apariția ridurilor. Potrivit unui studiu din 2013, protecția solară poate încetini apariția semnelor de îmbătrânire a pielii.

Pentru a nu lăsa razele ultraviolete să cauzeze probleme la nivelul pielii, este vital să folosești produse cu factor de protecție solară, între 30 și 50 SPF, în fiecare zi, chiar dacă este înnorat.

Pentru o protecție suplimentară, este recomandată purtarea pălăriilor cu boruri largi, a hainelor de culoare deschisă și a ochelarilor de soare cu protecție UV.

Folosește produse cosmetice adaptate nevoilor tenului

Fiecare ten este diferit și are nevoi diverse, de aceea este important să folosești produse cosmetice care să contribuie la menținerea sănătății pielii. Pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii și, implicit, apariția ridurilor – care sunt mai vizibile în jurul ochilor -, este recomandat să utilizezi produse cosmetice cu efect de întinerire și regenerare, precum un ser antirid UNA. Acesta reduce vizibil adâncimea și numărul ridurilor, lăsând pielea mai luminoasă, mai suplă, mai fină și vizibil întinerită în două săptămâni.

Renunță la vicii

Fumul de tutun afectează producția de colagen și elastină, proteinele care dau pielii elasticitate și rezistență. Din cauza fumului, vasele de sânge care transportă oxigen și substanțe nutritive către piele se îngustează. Drept urmare, fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte riduri.

De asemenea, consumul de alcool în exces deshidratează pielea și dilată vasele de sânge. În consecință, pot apărea semne ale rozaceei, o afecțiune a pielii care se manifestă prin înroșirea feței.

Consumă alimente bogate în vitamine

Potrivit studiilor din ultimii ani, obiceiurile alimentare sunt asociate cu ridurile faciale, în special în rândul femeilor. Persoanele care consumă o cantitate mare de carne roșie și gustări nesănătoase tind să aibă mai multe riduri faciale decât femeile care includ mai multe fructe în dieta lor.

Alimentele care au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante pot îmbunătăți, de asemenea, elasticitatea pielii și pot proteja împotriva leziunilor și îmbătrânirii premature. Printre aceste alimente se numără avocado, rodiile, somonul, semințele de in, broccoli și uleiul de măsline.

Odihnește-te suficient

Somnul joacă un rol important în buna funcționare a tuturor proceselor organismului și contribuie la menținerea sănătății pielii. Specialiștii recomandă ca somnul din timpul nopții să dureze între 7 și 9 ore, astfel încât celulele să se regenereze, iar mușchii să se refacă. Drept urmare, pentru a evita îmbătrânirea prematură a pielii, este necesar să ai un program de odihnă sănătos. Încearcă să eviții distracțiile înainte de culcare, pentru a te putea relaxa și odihni pe măsura nevoilor tale.

Totodată, nu uita să consumi cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi, pentru a menține pielea hidratată și luminoasă cât mai mult timp.

Sursă foto: Pexels

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!