Chirie în Iași: Cum au evoluat prețurile în cele mai importante orașe de la începutul anului

Ultimul update Luni, 20 iulie 2020, 12:44

După mai multe luni în care s-au situat la egalitate în materie de chirii, capitala Transilvaniei a reușit să surclaseze, din nou, Bucureștiul. Cât despre chiria în Iași, cererea este tot mai mare. Vezi mai jos și cum e oferta.

La fel ca în cele trei luni anterioare, piața închirierilor de apartamente a fost, cel puțin din punctul de vedere al evoluției prețurilor, una destul de dinamică în primul trimestru din 2020. Potrivit celui mai recent raport de piață, chiriile apartamentelor au înregistrat atât variații în plus, cât și în minus, în mai multe centre regionale.

 

În București, spre exemplu, suma medie solicitată pentru o unitate locativă cu două camere se situează acum la 400 de euro pe lună, în scădere de la 420 de euro pe lună în T4 2019.

 

Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 410 euro pe lună (în scădere tot de la 420 de euro pe lună). Astfel, după mai multe luni în care s-au situat la egalitate, capitala Transilvaniei reușește, din nou, să surclaseze Bucureștiul în materie de chirii.

 

Ploieștiul intră în topul orașelor cu cele mai mari chirii

Pe următoarea poziție în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere se situează orașul Timișoara, cu o medie de 350 de euro pe lună, la fel ca la sfârșitul lui 2019.

După o creștere semnificativă, de la 300 la 330 de euro pe lună, Ploieștiul se situează acum la egalitate cu Brașovul – în condițiile în care acesta din urmă a înregistrat, dimpotrivă, o scădere, de la 350 la 330 de euro pe lună.

Și Iașiul a resimțit, în perioada analizată, o diminuare a pretențiilor proprietarilor, de la 330 la 320 de euro pe lună (de menționat ar fi și că, în urmă cu șase luni, media de preț se situa la o medie de 350 de euro pe lună).

Clasamentul orașelor cu cele mai mari chirii solicitate pentru apartamentele cu două camere este completat de patru reședințe de județ, toate cu o medie de 300 de euro pe lună, anume Sibiu, Brăila, Târgu Mureș și Constanța.

De menționat ar fi, însă, că toate aceste orașe au ajuns la acest nivel în urma unor evoluții diferite: în Sibiu a avut loc, trimestrul trecut, un avans (de la o medie de 280 de euro pe lună), în Brăila la fel (dar de la 250 de euro pe lună), în Târgu Mureș a avut loc o scădere (de la 320 de euro pe lună), în vreme ce, în Constanța, prețurile au stagnat.

Creșteri ale sumelor medii lunare solicitate pentru două camere au fost consemnate și în orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat. Important de menționat este că, în momentul de față, chiriile apartamentelor cu două camere pornesc de la 200 de euro pe lună în toate reședințele de județ ale țării – asta după ce, în Reșița, pretențiile proprietarilor s-au majorat de la 180 la 200 de euro pe lună.

Acesta din urmă este prețul mediu solicitat și în alte orașe, anume Deva, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare și Piatra Neamț. Un nivel de preț apropiat, anume 210 euro pe lună, este valabil în Giurgiu și Baia Mare.

Capitala concentrează peste 50% din cererea pentru marile centre regionale

Comparativ cu ultimul trimestru din 2019, cererea pentru apartamente și case de închiriat din marile orașe a consemnat, în primul pătrar al anului 2020, un avans de 3,9%, per ansamblu.

Bucureștiul a atras, în mod firesc, peste 50% din noile căutări. Pe poziția a doua în clasament se situează, la fel ca trimestrul trecut, Timișoara, aceasta fiind urmată de Constanța, apoi de Cluj-Napoca, de Brașov (4.100) și de Iași.

În ciuda creșterii consemnate față de T4 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, nivelul cererii de închirieri din aceste șase mari orașe a fost, per ansamblu, cu 23% mai scăzut, o tendință descendentă fiind consemnată în toate marile orașe supuse analizei.

Astfel, cele mai mari scăderi la acest capitol au avut loc în București (-26%) și Brașov (-26%), pe următoarele locuri situându-se Cluj-Napoca (-25%), Constanța (-22%), Timișoara (-9%) și Iași (-6%).

Comparativ cu perioada similară a anului 2016, însă, interesul pentru închirieri a fost, trimestrul trecut, cu 34% mai ridicat în marile centre regionale analizate, creșteri find observate în fiecare dintre aceste cazuri. Cel mai semnificativ avans, de 136%, a avut loc în Iași, capitala Moldovei fiind urmată de Cluj-Napoca, cu un plus de 75% în ultimii cinci ani.

Pe următoarele locuri se situează Constanța, la egalitate cu Timișoara, unde numărul căutărilor pe acest segment de piață s-a majorat cu 52%, apoi Brașov (+36%) și, în cele din urmă, București (+20%).

Cele mai multe oferte de închiriere

În cel dintâi trimestru din 2020, numărul ofertelor de apartamente a fost în creștere cu aproximativ 8% față de trimestrul anterior. Această evoluție este una cât se poate de firească, având în vedere că începutul anului aduce o tendință revigorare a activității de tranzacționare pe piața imobiliară, indiferent de segment.

La început de 2020, orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat rămâne, bineînțeles, Bucureștiul, acesta situându-se la o distanță semnificativă de celelalte centre regionale.

Oferta, avans anual de 8%

Față de perioada similară a anului anterior, oferta de închirieri din marile centre regionale analizate a fost cu 8,1% mai mare, o tendință ascendentă fiind resimțită în majoritatea orașelor analizate, în frunte cu Brașovul (+33,6%) și continuând cu Timișoara (+11,8%), Iași (+11,3%), București (+7,9%) și Cluj-Napoca (+1,6%). De data aceasta, excepția de la regulă o constituie Constanța, unde oferta pe piața de închirieri este cu 9,1% mai mică decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește anunțurile de închiriere nou-introduse pe piață trimestrul trecut, datele  relevă un avans mai mic, respectiv +0,7%, față de perioada similară din 2019.

 

În acest caz, creșteri au avut loc în patru din cele șase centre regionale, însă au fost contrabalansate de scăderile importante resimțite în alte două orașe. Astfel, creșteri au avut loc în Brașov (+27,2%), Iași (+5,8%), Timișoara (+2,8%) și și București (+0,9%), iar scăderi în Constanța (-18,5%) și, respectiv, în Cluj-Napoca (-7,4%).

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!