Un medic ginecolog este medicul specializat în sănătatea aparatului reproducător feminin. Ceea ce trebuie menționat încă de la început este faptul că nu doar femeile mature trebuie să viziteze un ginecolog periodic și că încă de la prima menstruație, indiferent de vârstă, toate femeile ar trebui să își stabilească o rutină în acest sens. De asemenea, în cazul adolescentelor, atunci când menstruația întârzie să apară sau în momentul în care apar modificări considerabile, este foarte important să nu se neglijeze vizita la ginecolog. Din fericire cabinetele de obstetrică și ginecologie sunt ușor de găsit, atât la stat cât și la privat. Spre exemplu la cabinetul de ginecologie Profilaxia din Timișoarase pot găsi cele mai bune astfel de servicii și fiecare pacientă va fi tratată de medici cu o vastă experiență în acest domeniu, utilizând cele mai moderne tehnici.
Iată care sunt cele mai importante motive pentru care femeile merg la ginecolog:
Verificări de rutină și teste
Având în vedere că pot acționa ca medici primari, medicii ginecologi asigură controale variate. Ei pot efectua inclusiv examenul medical standard. Ei efectuează, de asemenea, un examen pelvin în timpul căruia verifică sistemele urinare și reproductive pentru anomalii. Majoritatea femeilor ar trebui să facă acest lucru cel puțin o dată pe an.
De asemenea, medicul ginecolog va efectua un test Papanicolau, o procedură folosită pentru depistarea cancerului de col uterin. Majoritatea femeilor ar trebui să facă un astfel de test o dată la doi ani. Medicul ginecolog poate efectua examinări ale sânilor, în timpul cărora se poate detecta inclusiv cancerul de sân. Astfel, atunci când această problemă este detectată devreme se poate trece la un tratament corespunzător din timp și se pot obține rezultate mai bune.
Majoritatea medicilor ginecologi sunt și obstetricieni. Ca atare, ei lucrează cu femeile însărcinate în timpul sarcinii, nașterii și la scurt timp după naștere. Își vor vedea pacienta cel puțin o dată pe lună în timpul sarcinii. Aceștia vor efectua diverse analize pentru a verifica starea de sănătate atât a mamei, cât și a bebelușului. Ulterior, tot ginecologul se poate ocupa de modificările prin care trece corpul mamei din cauza sarcinii și poate oferi tratamente corespunzătoare în acest sens, în funcție de situația sa specifică.
Contracepție
Dacă o femeie este activă din punct de vedere sexual, dar nu este încă pregătită să aibă copii, ar trebui să-și consulte ginecologul pentru diferitele opțiuni de contracepție. Există mai multe opțiuni decât erau înainte, mai exact cu o generație în urmă, iar unele metode sunt mai fiabile și mai eficiente decât altele. Unele, cum ar fi anticoncepționalele sub formă de pastile, necesită o rețetă. Deși majoritatea femeilor pot folosi pastile contraceptive în siguranță, acestea nu sunt recomandate femeilor cu afecțiuni precum diabetul, cancerul de sân sau diferite probleme cardiace. Un ginecolog va putea să-și ajute pacienta să aleagă o metodă sigură și de încredere de control al nașterii.
Dacă o femeie dezvoltă simptome ale unei boli cu transmitere sexuală (STD), ar trebui să-și consulte ginecologul. Zona genitală este caldă și umedă și, prin urmare, este un teren propice pentru diferite bacterii și viruși. Unele BTS, dacă nu sunt tratate, pot avea consecințe grave, cum ar fi infertilitatea sau chiar cancerul.
Un ginecolog nu numai că poate diagnostica și trata bolile cu transmitere sexuală, dar poate și să-și sfătuiască pacienții cum să evite să le ia.
Infertilitate
În funcție de cauza infertilității, medicul ginecolog poate fie trata problema, fie poate trimite pacienta la un specialist în fertilitate. Acesta din urmă este adesea un ginecolog care a primit educație suplimentară în tratarea infertilității feminine. O pacientă care încearcă să rămână însărcinată de peste un an sau are peste 35 de ani și încearcă să rămână însărcinată și nu reușește ar trebui să plănuiască să viziteze un specialist în fertilitate.
Un ginecolog obișnuit se poate ocupa de probleme de fertilitate relativ simple. Acesta poate prescrie medicamente pentru fertilitate pentru a stimula ovulația. Sunt și specialiști care pot face inseminare artificială. Ceea ce contează de fapt cel mai mult este faptul că fiecare femeie ar trebui să conștientizeze importanța ginecologului și să nu neglijeze vizitele la cabinet conform unei rutine de îngrijire, astfel încât să detecteze la timp toate transformările prin care corpul său trece și să obțină la timp tratament.