Cele mai eficiente soluții pentru corectarea astigmatismului

De Unica.ro, pe

Unele persoane pot moșteni anumite afecțiuni. Acest lucru se întâmplă și cu astigmatismul, care se poate manifesta de la naștere și care poate evolua pe tot parcursul vieții dacă îl lași nesupravegheat și nu încerci să îl corectezi. 

De aceea, soluția cea mai adecvată este să aplici metodele de corecție optică potrivite din primele stadii. Cu ajutorul unei corecții adecvate, vederea se va îmbunătăți în mod evident.

Ce este astigmatismul și cum se manifestă?

Astigmatismul apare atunci când vederea este tot mai neclară, atât la depărtare, cât și la mică distanță de ochi. Această afecțiune este cauzată de o curbură neregulată a corneei care nu mai permite ochiului să vadă clar.

Corneea se deformează, iar forma sa nu mai este rotundă, ci ovală. Astfel, lumina nu mai poate fi focalizată în mod normal de retină. La fel se întâmplă și când cristalinul are o formă neregulată. Această afecțiune poartă denumirea de astigmatism cristalinian.

Datorită curburii neregulate, ochiul percepe două imagini diferite în loc de una singură. Așa se explică vederea încețoșată. Indicatorul principal al acestei afecțiuni este vederea neclară de la orice distanță. Ochii sunt profund solicitați, iar rezultatul este același pentru că nu reușesc să vadă imaginea clară. Persoanele care suferă de astigmatism acuză deseori, oboseală oculară și sensibilitate la lumină.

Care sunt metodele de corectare?

Dacă ești diagnosticat din timp cu această afecțiune, corecția optică se poate face cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor concepute pentru corectarea astigmatismului.  În fazele mai avansate, corectarea vederii se face prin intermediul unor tehnici moderne. Corecția permanentă se face doar prin operație apelând la chirurgia refractivă.

Ochelari pentru astigmatism

Ochelarii utilizați pentru corectarea astigmatismului sunt prevăzuți cu lentile cilindrice. Acestea ajută ca razele de lumină să fie percepute corect de retină, iar imaginea să fie una clară. La început se resimte un mic disconfort, dar în timp acesta dispare.

Lentile de contact

Lentilele de contact ce clarifică vederea funcționează pe baza aceluiași principiu, dar trebuie să le fixezi foarte bine. Dacă nu faci acest lucru, lentilele se pot mișca, formând imagini neclare. Folosite în stadiul incipient, lentilele de contact reprezintă o alternativă eficientă de corectare a astigmatismului.

Metode chirurgicale de corectare a astigmatismului

La un nivel mai avansat al afecțiunii, metodele de corecție cele mai folosite sunt prin Tehnica PRK, LASEK și FemtoLASIK. 

Tehnica PRK

Prima tehnică duce la corectarea dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Aceasta ajută la regenerarea corneei în mod natural îndepărtând practic epiteliului cornean, adică primul strat de la nivelul exterior. La final, corneea se remodelează cu ajutorul laserului, iar dioptriile sunt corectate în mod eficient.

Tehnica LASEK

Tehnica LASEK este puțin diferită. După ce stratul superior a fost îndepărtat, acesta se repoziționează pe cornee după finalizarea tratamentului cu laser, iar cu timpul este înlocuit de epiteliul nou.

Tehnica FemtoLASIK

Tehnica FemtoLASIK necesită utilizarea a două tipuri de laser: Femto și Excimer. Această metodă modernă duce la corectarea dioptriilor printr-un tratament personalizat, ce se desfășoară destul de rapid, fără sunet, fără miros, cu o maximă precizie.

În concluzie, indiferent de momentul în care se instalează astigmatismul, este indicat să aplici metodele de corecție cele mai potrivite. Doar în acest fel vederea se va îmbunătăți, iar tu te vei putea bucura din plin de viață, îndepărtând orice urmă de disconfort.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!