Ce tulburări respiratorii și de somn pot apărea la bebeluși?

De Unica.ro, pe

Somnul bebelușului este extrem de complex și deloc organizat, fapt pentru care părinții sunt îngrijorați cu privire la micuțul lor, care trebuie să fie ținut mult timp în brațe și liniștit, pentru ca să adoarmă. Tulburările de somn care pot să apară cel mai adesea la bebeluși sunt: 

  • Se trezește frecvent din somn în timpul nopții pentru că este prea obosit, deci are o lipsă de somn sau este dependent de părinți și simte că aceștia nu sunt lângă el
  • Se trezește noaptea pentru că a dormit prea mult în timpul zilei
  • Are un disconfort creat de procesul de erupție a primilor dinți sau o senzație de durere din cauza colicilor
  • Se trezește pentru că este posibil să nu aibă somnul echilibrat
  • Doarme puțin noaptea pentru că s-a odihnit prea mult în timpul zilei
  • Suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu o răceală. 

Studiile cercetătorilor arată că bebelușii au nevoie de cantități diferite de somn și unii pot suferi de insomnie. Este vorba despre o predispoziție a familiei la probleme de somn și deci unii nou-născuți pot fi mai greu de adormit. Ei au nevoie de somn, de aceea este recomandat să se aplice anumite strategii prin care bebelușul să adoarmă și să se odihnească noaptea, precum sunt: 

  • Să aibă un pat confortabil, în care el să fie pus atunci când devine somnoros
  • Să fie legănat puțin seara pentru a-i induce senzația de somn; dacă micuțul are anumite simptome (își freacă ochii, este agitat sau chiar plânge, își întinde membrele, strânge pumnii, devine agitat și nerăbdător) este clar că este obosit, acestea fiind semne de somnolență 
  • Nu-l lăsați pe fotoliu sau pe scaunul auto, pentru că el trebuie să doarmă așezat pe salteaua fermă a unui pătuț
  • Luați în considerare stabilirea unui program de dormit, astfel încât copilul să aibă un somn regulat, complet și odihnitor. 
Ce tulburări respiratorii și de somn pot apărea la bebeluși?

Copiii care au probleme de somn, pot avea o relație rea și cu pătuțul lor. De aceea, este foarte important ca bebelușul să înțeleagă că pătuțul său este un loc primitor, unde el se va simți cât mai bine și liniștit. Pentru asta, el trebuie să petreacă mult timp în cameră, să se joace și să facă alte activități, înainte de somn. În acest fel, copilul se va simți confortabil în camera lui și nu va fi agitat, stresat sau supărat când va fi pus în pătuț. 

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că în camera bebelușului este suficient de întuneric, o soluție ar fi și folosirea draperiilor opace, pentru a proteja copilul dimineața de lumina prea puternică a soarelui. Bebelușul trebuie să aibă un mediu de somn adecvat, pentru că odihna are o importanță capitală pentru sănătatea lui.  

La bebelușii foarte mici apare reflexul de trezire, care este ceva normal. Acesta se manifestă în primele luni de viață și se datorează dezvoltării sistemului nervos. Bebelușii se trezesc din somn, își arcuiesc spatele, își mișcă ușor capul și au un reflex de tresărire. 

Ce tulburări respiratorii și de somn pot apărea la bebeluși?

Părinții pot monitoriza bebelușul cu un monitor respirație bebeluși chiar dacă nu sunt fizic lângă el. În acest fel, ei pot face și alte activități importante, timp în care bebelușul se joacă sau doarme în pătuțul lui. Cu ajutorul dispozitivului, ei pot controla temperatura din camera bebelușului și mișcările acestuia. Diapozitivul poate avea și un senzor de respirație care indică dacă copilul este sănătos. 

În prezent există foarte multe modele de monitoare pentru bebeluși, care au senzor de respirație și care ar putea semnala probleme de vărsături și regurgitare. Cu un astfel de senzor și dispozitiv de control, părinții sunt mai liniștiți, pentru că pot vedea ce face bebelușul în orice moment și astfel scapă de stres, sunt mai liniștiți și mai puțin anxioși. Unele dispozitive au și suport pentru pătuț, au senzor ce detectează micarea respiratorie la copil și vor activa o alarmă acustică și vizuală pentru a crește posibilitatea de percepție, în caz de probleme. Senzorul detectează dacă bebelușul se rostogolește pe burtă, mișcările respiratorii din mișcările pieptului și ale abdomenului.  

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!