Ce să iei în considerare când trebuie să schimbi mâncarea patrupedului?

De Unica.ro, pe

După câteva zeci de mii de ani și două procese de domesticire, realitatea ne aduce în momentul prezent în care câinii sunt declarați „cei mai buni prieteni ai omului”, iar omul ar face orice pentru aceștia.  

De la câini de pază, la câinii de poliție și mai ales cei de companie, fiecare patruped are nevoie de hrană pentru a-și putea îndeplini „funcțiile”. Și, din moment ce se află aproape în permanență în compania sa, omul e responsabil să îi ofere condițiile necesare ducerii unui trai decent. Asta include mai ales hrană, un aspect cu mult mai complex decât pare și care diferă în funcție de vârstă, talia și rasa patrupedului. Însă există și câteva detalii care se pot aplica în mai multe cazuri. 

Aspecte importante în ceea ce privește hrana patrupedului

În prima fază, e necesară găsirea unui loc bun de unde se poate cumpăra hrană pentru partenerii noștri cu patru picioare. Mâncarea de câini și de pisici se găsește și în marile supermarketuri, însă nu sunt atât de multe sortimente din care se poate alege. Următoarea varianta logică, după supermarketuri, sunt magazinele de specialitate. Atât un pet shop de la colț de bloc, cât și un pet shop online, cum este Petmaster.ro, ar trebui să aibă mult mai multe sortimente de mâncare decât un supermarket, dar și oameni care știu ceva mai multe despre animale decât lucrătorii din supermarketuri. 

Spre exemplu, ar trebui să știe că toți câinii au nevoie de o dietă echilibrată care să conțină proteine, grăsime și nutrienți necesari pentru a avea o stare generală de bine, o creștere bună și energie pentru a alerga toată ziua prin casă sau pe afară. 

Pe măsură ce animalele se schimbă și cresc, la fel va face și felul și cantitatea de mâncare de care au nevoie și la fel vor face și banii pe care stăpânul îi va da pe mâncare. 

Când se face treci de la mâncare de căței la mâncare de adulți?

În general, în primele luni de viață ale unui cățel, acesta are nevoie de o dietă cu mai multe proteine și grăsime decât un câine ajuns la maturitate. Și cum maturitatea e un concept greu de definit și care diferă în funcție de rasă, schimbarea de la mâncarea de căței la cea de câini adulți se poate face atunci când patrupedul atinge cam 80% din dimensiunile pe care le are un câine matur din rasa sa. 

Alte informații generale includ categorisirea pe dimensiuni și vârstă. Astfel că pentru câinii de talie mică schimbarea hranei se face undeva între vârsta de 7 și 10 luni, în timp ce la câinii de talie medie și mare schimbarea se produce undeva între 12 și chiar 18 luni. 

Cum se poate face ca schimbarea să fie cât mai subtilă? 

Cel mai important de știut este că schimbarea trebuie să fie una subtilă, nicidecum una bruscă. O schimbare bruscă poate afecta procesul de digestie, fapt ce ar duce la niște simptome nu chiar plăcute de nicio parte. Cea mai simplă rețetă ar fi amestecarea mâncării pe care deja cățelul o consumă cu o cantitate mică de mâncare de adulți și creșterea treptată a cantității mâncării de adulți. În cazul în care se întâmpină acele simptome, se poate scădea înapoi cantitatea de mâncare pentru adulți timp de o zi două. 

Și pe lângă mâncare, cățelul are nevoie și de îngrijiri medicale. Astfel că dietă cățelului și tranziția către alte diete trebuie să fie aprobate și de un veterinar. Veterinarul poate ajuta dacă apar orice probleme mai grave decât acele simptome neplăcute. 

Sursă foto: Pixabay.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!