Ce faci când se aprinde martorul de bord al bateriei?

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 18 decembrie 2021, 00:06

Martorul de bord care indică o problemă a bateriei auto se poate aprinde în orice moment, important este să știi cum trebuie să reacționezi într-o astfel de situația sau ce măsuri trebuie să iei. Este nevoie de înlocuirea bateriei sau poate fi găsită și o altă soluție? Care ar putea fi problema? O defecțiune minoră sau o încărcare insuficientă a bateriei? Iată mai jos ce trebuie să știi legat de acest subiect. 

Ce reprezintă martorul de bord pentru bateria auto?

În cazul în care indicatorul de bord al bateriei auto s-a aprins, acest lucru indică faptul că bateria nu primește o tensiune suficientă pentru a-și îndeplini rolul. Deși există mai multe motive pentru care poate apărea acest indicator, este bine să iei toate măsurile necesare pentru a identifica problema corect. În timp ce unele probleme pot fi depistate cu ușurință, pentru altele poate fi nevoie să apelezi la ajutorul profesioniștilor din service baterii auto

Dacă indicatorul de baterie este aprins, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să oprești cât mai mulți consumatori nenecesari pentru că acest martor aprins indică faptul că bateria nu primește curent de la alternator și este în pericol să se descarce. Oprește aerul condiționat, încălzirea, radio, luminile din interior sau orice alt accesoriu care consumă baterie, precum scaunele încălzite sau oglinzile încălzite, încărcătorul auto sau alte asemenea accesorii. 

Cum se verifică dacă alternatorul funcționează corespunzător?

Cea mai simplă metodă de testare a alternatorului este cu ajutorul unui voltmetru. Acesta se conectează la bornele bateriei și se citesc valorile indicate. Un alternator bun trebuie să furnizeze o tensiune la bornele bateriei cuprinsă între 13,8V și 14,4V. Tensiunea variază atunci când mașina are consumatorii porniți sau când motorul este turat, însă intervalul tensiunii de încărcare trebuie să se mențină. Dacă alternatorul nu încarcă, acesta va trebui reparat la un service specializat sau înlocuit.

Cum poți verifica starea de încărcare a bateriei?

O baterie se testează cel mai bine într-un service specializat de baterii auto, service care are la dispoziție aparate de testare a curentului pe care îl mai oferă bateria la pornire (principala caracteristică a bateriilor de pornire). Până poți ajunge la un astfel de service, poți testa starea de încărcare a bateriei ceea ce îți poate oferi o imagine de ansamblu a stării de sănătate a bateriei. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui voltmetru, valoarea unei baterii încărcate 100% fiind de aproximativ 12,6V (la o temperatură de aproximativ 21 grade Celsius). O baterie complet descărcată va avea o tensiune de aproximativ 11.8V. Tensiunea depinde și de temperatură, cu cât este mai frig, cu atât tensiunea va fi mai mică. De asemenea, unele baterii sunt dotate cu asa-numitul ochi magic, un densimetru amplasat pe una din cele șase celule, care indică de obicei verde dacă bateria este încărcată, negru dacă este descărcată sau nicio culoare dacă este defectă.

Există unele service-uri de baterii auto care oferă montaj de baterii auto la domiciliu, oferind gratuit testarea bateriei și a alternatorului la fața locului, acolo unde a rămas mașina.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!