Case de vânzare în Botoșani: Creditele ipotecare noi în lei au atins un nou maxim. Dobânda a fost minimul anului (P)

De pe Ultimul update Miercuri, 20 ianuarie 2021, 16:43

Dacă și tu ai luat un credit pentru a alege una dintre casele de vânzare în Botoșani sau în altă parte anul acesta, ori poate te gândești să faci asta, nu ești singurul. Românii au contractat de la bănci, în luna octombrie – luna pentru care există cele mai recente date – credite ipotecare noi în lei în valoare de aproape 1,36 mld. lei, mar­când cel mai ridicat ni­vel din primele zece luni din 2020.

Volumul este însă în scădere cu circa 8,1% compa­rativ cu octombrie 2019.

Cel mai mic volum al ipo­tecarelor noi din pri­mele 10 luni din 2020 a fost în iunie, de doar 0,9 mld. lei.

Un impuls asupra ascen­siunii creditelor ipotecare noi din lunile de toamnă este posibil să fie legat de finanţările acordate prin noul program numit Noua casă, care a demarat la începutul toamnei. Programul Noua casă vine cu dublarea plafonului pentru credite la locuinţele noi, la 140.000 euro, dar şi avansul minim se triplează, de la 5% la 15%.

Cu excepţia lunii iunie, nivelul creditelor ipotecare noi în lei a depăşit în fiecare lună din perioada ianuarie – octombrie 2020 pragul de 1 mld. Lei, arată cea mai recentă analiză.

Pe ansamblul primelor 10 luni din acest an volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei a trecut de 11,5 mld. lei, fiind în creştere cu 860,4 mil. lei, respectiv cu 8% faţă de nivelul total al creditelor ipotecare noi în lei din primele 10 luni din 2019.

Dobânda medie la creditele ipotecare noi în lei a rămas în primele 10 luni din acest an peste 5%. Cel mai ridicat nivel al DAE la ipotecarele în lei din 2020 a fost în februarie şi martie, de 5,75%. Iar cel mai scăzut nivel DAE la ipotecarele în lei, de 5,35%, a fost în octombrie.

Majoritatea creditelor ipotecare noi (peste 97%) sunt în lei.

În ceea ce priveşte componenta de valută, cre­ditele ipotecare noi în euro pentru popu­laţie au depăşit în octombrie 3,3 mld. euro (peste 16 mld. lei), la jumătate faţă de oc­tombrie 2019. După 10 luni din 2020, volu­mul ipotecarelor noi în euro a trecut de 64,9 mil. euro (echivalentul a 313,8 mil. lei), cu circa 7 mil. euro, respectiv cu 12% peste 2019.

Volumul total al creditelor ipotecare re­tail noi, în lei şi în euro, a ajuns la circa 11,9 mi­liarde de lei în primele 10 luni din 2020, cu 8,2% peste ipotecare noi în lei şi euro din ianuarie – octombrie 2019.

Românii au început să se orienteze în ulti­mii ani mai mult către creditele cu dobân­dă fixă şi au continuat acest comportament şi în 2020. Ponderea creditelor noi cu dobândă fixă este în jur de 25% în cazul împrumuturilor ipo­tecare şi s-a apropiat de 80% la creditele de consum.

Creditele ipotecare standard, care presu­pun un avans de cel puţin 15% din partea cli­en­ţilor, au devenit în ultimii ani principalul mod de finanţare a achiziţiei unei locuinţe, în con­diţiile în care acestea au ajuns să re­prezinte anul trecut circa 70% din totalul finan­ţărilor noi.

Construcţiile sfidează în continuare criza: accelerare la plus 19,5%

Nu doar creditarea pentru case a luat avânt. Construcțiile sfidează pandemia în continuare.

Cu o pondere în PIB de 4,7% în primele trei trimestre din 2020, construcţiile, alături de IT, au mai atenuat din şocul economic şi au avut o contribuţie pozitivă de +0,5% la scăderea economică de 5,1%.

Lucrările de construcţii au urcat în octombrie cu 19,5%, în accelerare faţă de septembrie. Locomotivele au fost construcţiile rezidenţiale, care au urcat cu 21%, şi construcţiile inginereşti (infrastructura) care au crescut cu 19%, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Aurelian Dochia, analist economic, este de părere că evoluţia din 2020 a construcţiilor arată că sectorul public nu a frânat investiţiile, pe de-o parte, şi pe de altă parte pune bazele unei evoluţii bune şi în 2021 şi arată că investitorii au încredere în relansarea economiei.