Casaluimoscraciun.ro ne spune adevărata poveste a costumului roșu al Moșului

De Unica.ro, pe

Cu toții îl știm pe Moș Crăciun. Copii și bunici, cu toții îl iubim nespus pe simpaticul bătrânel care ne aduce, an de an, daruri sub brad. Imaginea lui ne este întipărită tuturor în minte ca acel bunicuț cu barbă albă, îmbrăcat într-un costum roșu de catifea, cu cizme negre, cu o căciulă roșie și un sac mare în spinare.

Însă costumul lui Moș Crăciun nu a fost întotdeauna astfel. Moșul și costumul său s-au schimbat de-a lungul anilor, de la țară la țară, de la epocă la epocă.

În ciuda trecerii timpului, imaginea lui Moș Crăciun rămâne neschimbată dintr-un anumit punct de vedere. Este acea prezență prietenoasă și liniștitoare ce, măcar odată pe an, ne face să uităm de toate grijile și neajunsurile. Simbolul chintesențial al sărbătorilor de iarnă, bătrânelul cu barbă lungă poartă cu el un sac plin de daruri minunate, pentru copiii cuminți, dar și pentru bunici și părinți.

Cu Moș Crăciun trăim, fără îndoială, acele momente emoționale, de la clipele încântătoare ale copilăriei până la o nostalgie pe care o simțim ca adulți și o dulce-amară amintire a fanteziilor pierdute.

Deși astăzi silueta impunătoare a lui Moș Crăciun domină poveștile lumii, îmbrăcat într-o tunică roșie tivită cu alb, nu toți copiii l-au cunoscut în astfel de veșminte.

De la sfântul îmbrăcat în auriu până la bătrânul îmbrăcat în alb așa cum este înfățișat în credința catolică, trecând la bărbatul bărbos îmbrăcat într-o tunică verde, așa cum îl înfățișează operele literaturii engleze de la sfârșitul secolului al XIX-lea, astfel a evoluat costumul lui Moș Crăciun. Așa că, în acest articol, https://www.casaluimoscraciun.ro/ vă va spune cum este cunoscut Moș Crăciun de-a lungul timpului și cum a ajuns costumul său să fie de culoare roșie.

Haina albă și aurie a Sfântului Nicolae, apărătorul copiilor

Originea legendei lui Moș Crăciun constă, de fapt, în povestea lui Nicola, episcopul Mirei (Turcia), cunoscut și sub numele de San Nicola di Bari în urma înmormântării sale în capitală Apuliei, Italia.

Trăind cândva între secolele III și IV d.Hr., Nicola este însoțit de o poveste sugestivă și legată ancestral de mitul lui Moș Crăciun. Ceea ce reiese din această poveste este rolul sau de binefăcător al copiilor, cu o diferență fundamentală care are rădăcini în problemele sociale profunde.

Potrivit credinței catolice, darurile pe care Sfântul Nicolae le-a adus unor fete în noaptea dintre 5 și 6 decembrie, erau 3 sfere de aur, un gest pentru a le scăpa de sărăcie și mizerie prin acordarea zestrei care le permitea să se căsătorească și să scape de un viitor care nu se anunță a fi prea bun.

Odată cu Sf. Nicolae se naște legendă lui Moș Crăciun și, în consecință, cea al costumului său. Totuși, diferențele existau. Înalt și subțire, Nicolae, este înfățișat sub forma unui episcop ce purta haine albe, cu broderii aurii sau tunici complet aurite, cărora li se adăugă ocazional o pelerină roșie.

Trebuie menționat faptul că acestea sunt nuanțele prezente întotdeauna în reprezentarea sfinților și care simbolizează virtuțile lor, de la puritate la credință. Aceasta este reprezentarea care a însoțit multe dintre descrierile ulterioare ale lui Moș Crăciun și chiar și acum, în țările profund catolice, Moș Crăciun mai este astfel reprezentat.

Costumul de vânătoare maro al lui Odin

Mitologia nordică a contribuit și această la crearea legendei lui Moș Crăciun, care în corpusul legendelor nordice este personificat de puternicul Odin. Conform folclorului germanic, divinitatea iubea să meargă pe pământ la vânătoare în noaptea solstițiului de iarnă, trezind entuziasmul copiilor care își lăsau cizmele pline cu paie și fân la ușă pentru a hrăni caii zeului și anturajul acestuia.

Ca recompensă, încălțămintea celor mici era umplută cu dulciuri. Cu timpul, pâinea și fanul s-au transformat în lapte și biscuiți, sau cu alte delicatese. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele puncte comune dintre Odin și Moș Crăciun.

De fapt, chiar și îmbrăcămintea vânătorului a fost fundamentală pentru a defini imaginea lui Moș Crăciun în țările din Europa de Nord. Moș Crăciun, de foarte mult timp a adus cadouri copiilor, fiind îmbrăcat în haine maronii, cu blană și cu o pălărie căptușită. În plus, Moș Crăciun din țările Nordice mai apărea îmbrăcat în ținutele tradiționale de vânătoare regăsite în antichitate.

Moș Crăciun în straie albastre

În Rusia, Moș Crăciun a fost cunoscut sub numele de Ded Moroz sau Tata Ger. Straiele lui erau în culoare albastră, cu alb, și era adesea însoțit de Snegurochka, sau Fecioara Zăpezii. De la acest Ded Moroz, în perioada comunistă, România a preluat legendă lui Moș Gerilă, dar în straie roșii.

Charles Dickens îl îmbracă pe Moș Crăciun în verde

Anglia a descoperit mitul lui Moș Crăciun încă din secolul al XV-lea, dar abia în secolul al XIX-lea acesta a devenit efectiv entitatea emblematică și reprezentativă a Crăciunului, datorită lucrărilor a doi scriitori: Clement Clarke Moore și Charles Dickens .

Dacă Clark Moore a modelat un Moș Crăciun cu burtă proeminentă și barbă deasă, așa cum îl cunoaștem astăzi, în poezia “Noaptea dinaintea Crăciunului”, din 1822, Charles Dickens l-a făcut pe acesta o celebritate, chiar la scar mondială, datorită prezenței sale în capodoperă sa “A Christmas Carol”, publicată pentru prima dată în 1843. În celebra poveste, protagonistul Ebeneezer Scrooge întâlnește trei fantome, pe cea a Crăciunul trecut, a Crăciunul prezent și a Crăciunul viitor.

Spiritul vesel al lui Moș Crăciun, ilustrat de John Leech, este inspirația pentru tunică de smarald a lui Moș Crăciun, completată cu o garnitură de blană albă. De atunci, costumul lui Moș Crăciun a fost descris în nuanțe de verde, până la sosirea unei reclame pentru o băutură celebră care, odată pentru totdeauna, l-a îmbrăcat în roșu. Odată cu această reclamă, Moș Crăciun a început să fie cunoscut în acele straie roșii pe care le știm în ziua de astăzi.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!