Bunăstare proactivă în clinicile medicale – tendințe inovatoare de design

De Unica.ro, pe

Mai bun, mai curat, mai confortabil. Așa am putea descrie așteptările pe care le au oamenii de la design interior astăzi, după doi ani de pandemie. Mersul la medic nu a fost niciodată mai înspăimântător – și necesar – ca acum. 

Iar pentru a asigura liniștea pacienților, un ansamblu de oameni conclucrează: medicul, echipa și designerul de interior. Artizanul spațiului. Designul interior a suferit modificări drastice în ultima perioadă – avem nevoie, mai mult ca niciodată, de siguranță în cabinetele medicale. Așa a luat naștere conceptul de „bunăstare proactivă”. 

Un raport recent lansat de KPMG, Healthcare reimagined: Tendințe de inovare, previziuni și acțiuni pentru liderii din domeniul sănătății, a adus în discuție conceptul de „bunăstarea proactivă”, care implică implementarea de soluții pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății în timp. Pentru a atinge această „bunăstarea proactivă”, designul multidisciplinar în proiectarea unităților de sănătate este vital. – arh. Radu Călin

Noul trend în jurul căruia levitează cabinetele și clinicile medicale nu este, de fapt, nou – el se referă la focusul care cade exclusiv pe pacient. A fost așa dintotdeauna, nu? Însă acum acest sentiment e mai puternic ca niciodată: medicii vor ca pacienții lor să se simtă în siguranță și confortabil la cabinet. 

Noul design interior din clinicile medicale se învârte în jurul unui singur cuvânt: empatie. Designul trebuie să îmbrățișeze pacienții – nu se mai doresc spații reci și sobre, ci dimpotrivă, locuri de care pacientul să se simtă efectiv cuprins ca într-o îmbrățișare. Trei concepte stau la baza „bunăstării proactive” dintr-o amenajare cabinet medical

  1. Schimbări simple, precum conturarea unui spațiu mai aerisit, respirabil, dar și înfrumusețarea designului cu ajutorul unor pete de culoare sau chiar elemente naturale, fitodesign
  2. Îmbrățișarea tehnologiei în cabinet: ce zici de un televizor pe perete, prin care să faci experiența pacientului tău ceva mai interactivă?
  3. Gestionarea inteligentă a spațiului: e important să le arăți pacienților că în cabinetul tău au aer – organizarea și ordinea sunt mai relevante ca niciodată acum, când nimeni nu vrea să se simtă sufocat de spațiu.

Utilizarea inteligentă a luminii într-un salon poate fi folosită în beneficiul pacienților. Iluminarea ne poate influența ritmul circadian, poate ajută la normalizarea ciclurilor de activitate de odihnă, a tiparelor de somn, a dispoziției și a durerii, influențând totodată sistemul nostru imunitar și potențialul de vindecare. Cercetările au arătat chiar că acest lucru poate ajută la accelerarea recuperării țesuturilor și la îmbunătățirea capacității pacientului de a face față amenințărilor microbiene. – arh. Radu Călin

Efectul pe care îl are designul asupra pacienților 

Pacienții vin la tine pentru că ești un specialist desăvârșit, asta nu mai este un secret. Oricum ar fi, psihologia spațiului este una de-a dreptul fascinantă: știai că unele culori ne generează anxietate? Ori, de exemplu, știai că prea multe nuanțe întunecate într-un spațiu medical ne pot face să ne simțim în pericol? Aceste detalii simple, aparent banale, sunt cele care fac diferența. 

„Bunăstarea proactivă” este, de fapt un status quo la care se ajunge în urma aplicării unei serii de bune-practici: e nevoie să depui efort pentru a le face bine pacienților tăi. Iar prima formă de vindecare – înainte de cea a tratamentului propriu-zis pentru care au ales clinica ta medicală – este cea vizuală. Spațiul ne poate liniști, ne poate face să ne simțim apărați, în siguranță – ori dimpotrivă, ne poate face să ne simțim în pericol. Deci, tu cum alegi să îi faci pe pacienții tăi să se simtă? 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!