Brățara de aur – accesoriu universal peste timp. Modele în trend în 2022

Fie trofeu de luptă, ofrandă, talisman protector sau simbol al apartenenței, brățara a cunoscut cele mai diverse stiluri pentru a-și dobândi rolul de podoabă universală.

Purtată din vechime și redescoperită de europeni în secolul al XVII-lea, brățara își împletește istoria cu cea a umanității însăși, cunoscând evoluții și semnificații diverse până în zilele noastre.

Stiluri și tipuri de brățări

Brățări de damă, de bărbați, de copii – pentru  gleznă, braț sau încheietură; din piele, aur, cupru, argint, silicon, textil, lemn, plastic – în orice formă, deschise sau închise, rigide ori flexibile – le regăsim la orice ocazie, le facem cadou sau ne bucurăm de ele.

Dacă la început a fost din os, lemn sau piele – odată cu epoca bronzului brățara din aur și-a intrat în drepturi și nu ne-a mai părăsit până acum. 

Brățările de aur sunt accesoriul de necontestat pentru orice ocazie, regăsindu-se într-o varietate de forme și culori în caseta majorității fanilor de bijuterii. Purtăm sau dăruim brățări din aur alb, galben, roz, cu titlu de 14k, 18k sau chiar de 20k, le asortăm ținutelor de zi sau de seară, le probăm și combinăm într-un ritual străvechi, dar atât de actual.

Ce tipuri de brățări de aur au ajuns până la noi, reinventate pentru un aspect modern și actual?   

  • Brățara fixă: lată, îngustă, rotunjită, simplă, în zigzag, din aur mat sau lucios – brățara fixă din aur este inspirată din brățările ritualice simbolizând infinitul și puterea învestită de divinitate. Purtată de regulă pe treimea inferioară a antebrațului – în 2022 intrând în trend și portul deasupra cotului, brățara fixă transmite putere, eleganță și stabilitate. 

Poate fi masivă, amintind curentul vintage sau baroc, ori ușoară – formând arabescuri în stilul art nouveau. Cu pietre, decorații, email sau din aur simplu, vei alege o brățară fixă dacă preferi stabilitatea sau ai nevoie de o ancoră de putere. 

Brățara de aur – accesoriu universal peste timp. Modele în trend în 2022
  • Brățara flexibilă: de regulă din zale în diferite forme, împletituri și dimensiuni, brățara flexibilă oferă cele mai multe posibilități de stil. De la paftale grele precum cele art deco și până la simplul lanț, o astfel de brățară permite personalizare cu pietre sau talismane și poate fi sursa ta de joacă, oferindu-ți o stare de bine și un aer modern.

Brățara flexibilă este adaptabilă oricărei ținute, se potrivește oricărei încheieturi și, în funcție de model, o poți combina sau purta simplă. Un model particular de brățară flexibilă extrem de în vogă este brățara tenis sau eternity – o bandă de aur cu pietre pe toată lungimea.

Ce brățări alegi în 2022?

Stiliștii au prezentat tendințele anului pentru bijuterii. În ce privește brățările, ies în evidență modelele simple gravate, suprapunerile, stilul tenis, talismanele și pietrele colorate împreună cu noutatea absolută: perlele.  

Brățara de aur – accesoriu universal peste timp. Modele în trend în 2022

Brățara stil tenis

Modelul eternity a fost în vogă în anii ’20 ai secolului trecut și a revenit în atenție sub denumirea actuală datorită tenismenei Chris Evert. Dintre toate modelele de bratara aur dama, brățara stil tenis rămâne vedeta incontestabilă și must-have în 2022. Pentru o abordare jucăușă și în trend, alege anul acesta pietre colorate  – roz, verde, negru, galben, lila sau combinații de culori.     

Modele simple gravate

Flexibile sau fixe, modelele clasice revin în tendințe drept declarație back to basics. Fie simplu cerc sau lanț din zale și obligatoriu gravate cu mesaj, nu vei da greș în 2022 dacă le alegi. Caută linii simple, orientează-te spre finisaje de aur mat sau alege un model zigzag. 

Suprapuneri

Fixe ori mobile, combinațiile de brățări suprapuse țin podiumul acestui an reflectând ideea de originalitate și exprimare neîngrădită. Asortează și combină brățări simple din aur sau caută modele gata suprapuse, pentru a fi în tendințe.

Brățara de aur – accesoriu universal peste timp. Modele în trend în 2022

Perle

Perlele sunt noutatea anului pentru brățări. Brățări tenis reinventate cu perluțe, brățări fixe cu perlă-statement – toate se regăsesc în propunerile actuale ale stiliștilor, aducând un plus de eleganță și prețiozitate.  

Talismane

Nu dai greș în acest an dacă porți sau dăruiești o brățară cu talisman de aur. Fie pe șnur textil sau zale, talismanele spun povestea aleasă de tine, aducând brățara la sensul și scopul ei original. 

Cum alegi măsura brățării

Desigur, cel mai simplu este să o probezi. Dacă însă o faci cadou sau o comanzi online, iată cum alegi măsura:

  • Pentru brățările mobile, lungimea potrivită este circumferința încheieturii plus 1,5 cm. Măsoară deasupra osului încheieturii.
  • Pentru brățările fixe, referința este diametrul (D). Folosește formula cercului (π*D,  π=3,14) și transformă diametrul în lungime. Adaugă 1 – 1,5 cm. De exemplu, dacă măsura (diametrul) brățării fixe este 6 cm, lungimea sa este 18,8 – potrivită unei încheieturi de 17/ 17,5 cm.

În încheiere, amintește-ți și că metalul prețios este un plasament. O brățară de aur va valora oricând prețul pieței în funcție de greutatea și puritatea materialului, astfel cā nu va fi o problemă dacă te plictisești de model. Aurul este ușor de preschimbat, modificat și reinventat, păstrând valoarea simbolică a obiectului de origine, astfel încât, cu o brățară de aur, vei fi mereu la modă! 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Aur și Argint

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!