Back to School: cum îți protejezi telefonul

De Unica.ro, pe

Suntem la un pas de începerea cursurilor la nivel național, iar una dintre preocupările majore ale elevilor și studenților este inclusiv protecția dispozitivelor pe care le folosesc în procesul de învățare. Ca și în cazul adulților, telefonul reprezintă astăzi principalul instrument de lucru și de distracție pentru cei mai tineri, deci are nevoie de o atenție deosebită în ceea ce privește protejarea sa.

Ce putem face pentru a ne asigura o mai bună protecție în utilizarea unui smartphone? Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi ponturile de care ai nevoie.

Instalarea unei folii de protecție

Primul și cel mai important pas în protejarea telefonului este montarea unei folii de protecție a ecranului. În pofida unor inovații tehnologice semnificative pentru durificarea sticlei utilizate de către producătorii de telefoane, folia de protecție pentru telefoane rămâne un accesoriu absolut necesar pentru protejarea celei mai sensibile zone a unui telefon inteligent: ecranul tactil. De exemplu, despre Gorilla Glass Victus – generația a 7-a – introdusă în iulie 2020, producătorii spun că oferă protecție inclusiv pentru căderi de la 2 metri și rezistență dublă la zgâriere față de generația anterioară.

În funcție de calitatea, proprietățile materialului din care este realizată folia de protecție și de tratamentele speciale aplicate, prețurile pot varia destul de mult. În orice caz, costul unei folii de protecție cu tot cu manopera pentru instalare reprezintă o parte infimă din cel al înlocuirii ecranului deteriorat – care poate ajunge la câteva sute de euro.

Sticla securizată rămâne o opțiune solidă pentru mulți utilizatori de smartphone, deoarece oferă protecție excelentă împotriva zgârieturilor și un nivel decent de protejare împotriva șocurilor mecanice, în același timp asigurând o transparență de aproape 100%. Nu este, însă, materialul perfect: pe lângă faptul că este ceva mai scumpă decât celelalte tipuri de folii, se poate sparge sau desprinde destul de ușor și trebuie înlocuită la cel mult 1 an de utilizare.

Materialele hibride asemănătoare siliconului – cum este cazul foliei celor de la Alien Surface, de pildă – prezintă, pe lângă o protecție foarte bună împotriva zgârieturilor, capacitatea de auto-vindecare (folia se reface singură, cel puțin în cazul zgârieturilor superficiale), dar și o protecție eficientă împotriva depunerii grăsimii sau a impurităților de orice natură. 

Folosirea carcasei sau a husei de protecție

Următorul pas pe care orice utilizator de telefon îl va face pentru protejarea dispozitivului favorit este montarea unei carcase sau a husei de protecție. Realizate din diferite materiale (TPU, silicon, fibră de carbon, piele sau înlocuitori, chiar și lemn), carcasele de protecție au rolul de a proteja integritatea fizică a telefonului fără însă a-i știrbi din design. De multe ori, imaginea unui smartphone poate fi îmbunătățită prin alegerea unei carcase.

În general, utilizatorii și mai ales utilizatoarele aleg husa exclusiv în considerarea designului. Aceste nu este neapărat un lucru rău, deoarece o carcasă îți oferă un minim de protecție pentru aparat, indiferent de model sau de materialul din care este realizată. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că, la fel ca în cazul foliei de protecție pentru ecran, anumite materiale și producători de carcase asigură o protecție mult mai eficientă. 

Utilizează doar încărcătorul original!

Parte din efortul de a proteja integritatea fizică a telefonului este și folosirea unui încărcător original sau care este agreat de către producătorul telefonului. Poate din comoditate sau pentru că mufa de încărcare este comună mai multor dispozitive (USB-C, de exemplu), mulți dintre utilizatori nu acordă atenție acestui aspect și sunt satisfăcuți dacă telefonul se încarcă (dacă beneficiază și de încărcare rapidă este perfect).

În realitate, este o greșeală să gândești astfel, deoarece aproape fiecare producător utilizează tensiuni de alimentare diferite, iar folosirea unui alt încărcător decât cel original nu face decât să uzeze prematur acumulatorul sau chiar să distrugă sistemul de alimentare încorporat în placa de bază a telefonului. În asemenea situație, înlocuirea poate fi mai costisitoare decât achiziționarea unui telefon nou.

În definitiv, minimizarea riscurilor legate de telefon nu este o chestiune foarte complicată. Este necesară o minimă diligență în ceea ce privește utilizarea lui adecvată și folosirea unor accesorii de calitate care să poată proteja eficient părțile mai sensibile ale dispozitivului.

Sursa foto: https://unsplash.com

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!