Avantajele unei ecografii 4D în sarcină

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 03 decembrie 2021, 23:53

Ecografiile de morfologie fetală sau ecografiile de sarcină au un rol deosebit de important în monitorizarea sarcinii. Cu ajutorul acestor ecografii, se poate stabili sexul copilului, se examinează placenta, colul uterin, lichidul amniotic  și, cel mai important, se evaluează creșterea și dezvoltarea fătului. Astfel, ecografiile de sarcină pot stabili dacă există riscul unei anomalii cromozomiale sau chiar pot identifica unele malformații congenitale. Există mai multe tipuri de ecografii în sarcină, în funcție de calitatea imaginii și informațiile furnizate. Probabil că ai auzit deja de ecografia 4D. Cum diferă aceasta de celelalte tipuri de ecografii și ce avantaje aduce?

Tipuri de ecografii de morfologie fetală

Ecografia este o metodă care utilizează ultrasunetele pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Aceasta presupune deplasarea unui transductor pe piele, folosind un gel care facilitează trecerea undelor prin piele. Tipurile de ecografii de morfologie fetală sunt:

  • Ecografia 2D: este tipul clasic de ecografie, care transmite unde doar într-un plan. Astfel, pe ecranul ecografic apar mai multe cadre succesive, alb-negru, plate.  
  • Ecografia 3D: imaginile preluate cu ajutorul ultrasunetelor sunt prelucrate cu ajutorul unui software care oferă o imagine tridimensionala a fatului. Cadrele sunt, de asemenea, succesive.
  • Ecografia 4D: acest tip de ecografie preia imagini 3D, însă principala diferență între cele doua o reprezintă faptul că ecografia 4D proiectează imagini în continuă mișcare. Astfel, medicul poate examina organele în mișcare precum și comportamentul fătului. De asemenea, ecografia 4D permite părinților să observe expresii faciale ale fătului sau cum acesta clipește. 

Avantajale ecografiei 4D în sarcină

Ecografia 4D în sarcină aduce mai multe informații decât celelalte tipuri de ecografii. Astfel, aceasta prezintă următoarele avantaje:

Captează imagini clare ale fătului

Ecografia 4D ajută la vizualizarea în detaliu a fătului. Practic, aceasta îți permite să vizualizezi fața bebelușului, caracteristicile și expresiile faciale (cum ar fi zâmbetul), precum și organele interne. Atunci când se face la o vârstă mică de sarcină, aceasta te ajută să afli mai repede sexul copilului. De asemenea, examinează poziția placentei, dar și bătăile inimii fătului, care pot fi vizualizate și ascultate.

Ajută la vizualizarea mișcărilor fătului

Deoarece ecografia 4D preia imagini în dinamică, aceasta permite vizualizarea mișcărilor fătului. Părinții pot vedea cum fătul lovește cu picioarele, cască, doarme, clipește, suge degetul etc. Pe lângă faptul că aceste imagini sunt emoționante pentru părinți, ele aduc și informații prețioase cu privire la sănătatea copilului. 

Stabilește cu mare precizie vârsta gestațională și data nașterii

Acest tip de ecografie oferă informații mai precise cu privire la vârsta gestațională și data estimată de naștere. 

Detectează problemele în sarcină și anomaliile

Atât datorită imaginilor detaliate pe care la oferă, cât și faptului că permite studierea comportamentului intrauterin, ecografia 4D ajută la stabilirea cu mai mare certitudine a riscului de sindroame genetice. De asemenea, aceasta poate stabili prezența unei malformații congenitale. Deoarece aduce informații și despre cantitatea de lichid amniotic, fluxul de sânge de la nivelul placentei și nu numai, ecografia 4D poate identifica ușor existența unor probleme în sarcină. Astfel, ajută la stabilirea riscului de complicații, cum ar fi naștere prematură, avort spontan sau greutate mică/mare la naștere. Acest lucru ajută medicul să gestioneze optim situația și să ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea complicațiilor. 

Ajută la crearea unei conexiuni emoționale puternice

Un lucru extrem de important legat de ecografia 4D este faptul că ajută la crearea unei conexiuni emoționale strânse între părinți și copil. De asemenea, părinții se simt mai liniștiți și mai încrezători, după ce văd imaginile.

Când se efectuează ecografiile de morfologie fetală?

Ecografiile de morfologie fetală se efectuează de trei ori pe parcursul sarcinii, corespunzător fiecărui trimestru, astfel:

  • în primul trimestru: se realizează în jurul vârstei de 12 săptămâni;
  • în al doilea trimestru: se efectuează în jurul vârstei de 22 de săptămâni și se poate opta pentru cea de tip 3D/4D;
  • în al treilea trimestru: se efectuează între săptămânile 34-46 de sarcină, fiind posibilă scanarea 3D/4D.

Așadar, ecografia 4D de morfologie fetală aduce mai multe avantaje, spre deosebire de celelalte tipuri de analize imagistice. Aceasta permite părinților să facă mai repede cunoștință cu noul membru al familiei, iar medicilor, să evalueze optim starea de sănătate a fătului. 

Sursa foto: https://www.pexels.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!