Asistentul medical, punte între pacient și specialist. 5 sfaturi ca să te acomodezi cu acest job

De Unica.ro, pe

De cele mai multe ori, subestimăm munca unui asistent dentar – în realitate, asistentul dentar este puntea de legătură dintre pacient și specialist, și din ce în ce mai mulți tineri visează să ajungă în acest domeniu. Deci, dacă ai absolvit – sau urmează să absolvi – cursuri de stomatologie sau studii în domeniul medicinei dentare și să devii asistent dentar, ți-am pregătit un ajutor: un ghid de 5 sfaturi care să te ajute să te acomodezi cu acest job. 

În primul rând, e nevoie să pornești la drum în această călătorie ancorat fiind în realitate: va fi realmente o provocare la început. Nu doar că vei fi prins într-un val de informații noi, pentru care facultatea nu te-a pregătit neapărat, însă va trebui să înțelegi cum funcționează toate aparaturile, tehnologiile și fluxul de lucru dintr-un cabinet. 

Alături de specialiștii de la Endo Learning, un hub de educație medicală, ți-am pregătit o serie de 5 sfaturi care să te inițieze în călătoria ta ca asistent dentar. Atenție: cuvântul-cheie, fundamental, pe care îl vei tot auzi în cele ce urmează este „adaptare”. Fără această coordonată, nu vei reuși să excelezi. 

  1. Fii empatic 

Să lucrezi într-o ramură a domeniului medical este extrem de dificil – de cele mai multe ori, la jumătatea zilei, vei fi deja epuizat. Cu toate acestea, este important să lucrezi zilnic la a fi mai empatic cu pacienții tăi. Cu alte cuvinte, uman: nu uita că și cei care îți trec pragul sunt, cel mai probabil, la fel de obosiți, stresați și îngândurați ca tine. 

Asigură-te că exersezi atitudinea optimistă și că înveți, încet, dar sigur, să faci față situațiilor dificile. Nu lăsa problemele personale să navigheze deasupra pacienților – încearcă să adopți mereu o atitudine plăcută, relaxată, și totuși profesionalistă. Și nu uita: să fii asistent dentar înseamnă, înainte de toate, să lucrezi cu oamenii. Să înveți să lucrezi cu ei. 

  1. Nu îți fie frică să întrebi

Să vizualizăm următoarea situație: ești asistent dentar nou-venit într-un cabinet și vrei, firește, să impresionezi – dar sunt multe situații în care nu știi exact ce ar trebui să faci și reacționezi mecanic. Pe termen scurt, s-ar putea să îl „impresionezi” pe medicul specialist, căci va crede că ești pregătit – însă pe termen lung această atitudine nu este sustenabilă. 

Ești nou-venit, e firesc să ai întrebări: nu e nimic anormal în a…nu cunoaște totul. Dimpotrivă – e anormal să știi totul! Mai ales la început. De aceea, pune cu încredere oricâte întrebări ai: s-ar putea să impresionezi mai degrabă așa. Motivul? Cei din jur vor vedea că ești curios și dornic să înveți cât mai multe – asta nu poate fi decât un avantaj. 

  1. Organizare fără limite

Printre atributele principalele ale unui asistent dentar se numără organizarea. Trebuie să înveți să fii disciplinat, iar dacă până acum nu ai avut un program sau o agendă zilnică bine-stabilită, va trebui să ai de acum înainte. Să fii organizat la job e singurul mod prin care îți poți ușura munca, și nu numai atât: un asistent dentar organizat este un profesionist desăvârșit. Fii organizat și în ce privește spațiul din cabinet: învață unde e locul fiecărui instrument / echipament și așează-le de fiecare dată în locul potrivit după ce le-ai folosit. 

  1. Un asistent dentar niciodată…

În primul rând, un asistent dentar niciodată nu se oprește din învățat. Ai zâmbit în timp ce ai citit asta, nu? Poate te gândești că în sfârșit termini studiile facultății de medicină dentară și gata – ai „scăpat” de învățat pentru tot restul carierei tale. 

De fapt, lucrurile nu stau deloc așa în medicina dentară. În stomatologie, procesul învățării nu se oprește niciodată, pentru că apar în permanență tehnologii și echipamente noi, ultra-moderne, deci trebuie să fii mereu la curent. 

Va trebui să fii dispus să participi la seminarii, la cursuri de perfecționare, precum un curs implantologie Iasi, de exemplu, va trebui să participi la conferințe cu alți experți în domeniu și așa mai departe. Să nu te oprești din învățat înseamnă să fii proactiv – iar aceasta este o altă caracteristică de bază a unui asistent dentar bun. 

  1. Tu cunoști cultura organizației? 

Cunoști cultura organizațională a clinicii în care lucrezi? Dacă această întrebare te-a pus pe gânduri, ar trebui să reflectezi mai mult asupra ei. Un asistent dentar bun va cunoaște întotdeauna cultura clinicii / cabinetului în care lucrează: trebuie să cunoști spațiul, echipa, limitele care există, regulile de respectat și așa mai departe. Așa dai dovadă de seriozitate și profesionalism – alte două atribute vitale în această meserie. 

Deci, după ce ai trecut prin acest ghid, credem că un lucru e cert: e nevoie de adaptare din mers. Și de dorința de a fi în permanență proactiv – domeniul medicinii dentare este unul care poate să ți se pară copleșitor la început, însă va deveni cu timpul fascinant – important e să nu renunți. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!