Aromaterapia este folosită pentru menținerea și ameliorarea sănătății și frumuseții, pentru crearea unui mediu relaxant și pentru inducerea anumitor stări emoționale. Una din cele mai populare și utilizate metode prin care ne putem bucura de uleiurile esențiale este pulverizarea în atmosferă, pentru care veți avea nevoie de esente si difuzoare pentru aromaterapie.
Chiar dacă uleiurile esențiale există de mii de ani, folosindu-se atât în timpul băii și masajului, cât și în timpul ritualurilor, aromaterapia a devenit recent din ce în ce mai populară și în zilele noastre, făcându-și loc în tendințele bio de îngrijire. Timp de zeci sau sute de ani această procedură era considerată chiar o formă de artă.
Eliminarea mirosurilor neplăcute care rămân impregnate în spațiile închise, distrugerea bacteriilor nocive, proprietățile afrodiziace, analgezice, antidepresive, detoxifiante și imunostimulente sunt doar câteva din beneficiile pulverizării în atmosferă a uleiurilor esențiale. Este bine de menționat și faptul că unele uleiuri ajută la reglarea sistemului nervos, a glandelor sau pot ajuta în procesul de detoxifiere.
Esențele pot fi utilizate intern sau se pot aplica direct pe piele în forma pură și se pot utiliza în trei moduri:
Prin inhalare: uleiul esențial poate fi adăugat într-un difuzor special sau pe bază de aburi, dar poate fi folosit ca atare pentru a parfuma încăperile. Aceasta este metoda cea mai lipsită de riscuri și una din cele mai eficiente metode de folosire a uleiurilor esențiale. Putem aplica picături de ulei esențial direct pe o batistă sau un șervețel de hârtie, pe haine, pe pernă sau le putem adăuga într-un spray cu vaporizator și putem pulveriza pe draperii, perdele, covoare.
Aplicare direct pe piele: prin masaj cu ulei esențial diluat în ulei vegetal, în apa de baie, ulei aplicat pe un burete împreună cu gelul de duș sau prin comprese calde sau reci. O metodă foarte eficientă pentru tratarea durerilor de gât, respirației urât-mirositoare sau diferitelor probleme respiratoria este gargara. Adaugă câteva picături de ulei esențial și puțină miere într-un pahar cu apă și vei avea o respirație proaspătă.
Ingerare: Această metodă trebuie făcută doar sub îndrumarea unui specialist, fiind recomandată doar în caz de boală. În acest caz, este necesar să se folosească numai esențe pure, de cea mai înaltă calitate. Acestea nu trebuie folosite mai mult de trei săptămâni și este bine să fie combinate cu miere sau cu uleiuri vegetale: ulei de avocado, de măsline.
Aromaterapia are o mulțime de beneficii pentru sănătate, noi menționăm doar câteva dintre ele:
1.Are proprietăți antimicrobiene
Unele uleiuri folosite în aromaterapie, ca, de exemplu, cele din lămâie, mentă, cimbru, ceai verde, sunt antimicrobiene, antibacteriene, antifungice și antivirale. Dacă le utilizăm corespunzător, contribuie la eliminarea microbilor și a bacteriilor de pe piele și din încăperi. Multe uleiuri esențiale sunt puternic antimicrobiene, iar atunci când le introducem în aer sub formă de vapori, compușii organici din aceste uleiuri intră în contact direct cu agenții patogeni din aer, înainte ca aceștia să poată invada corpul oamenilor.
2. Te energizează
Aromaterapia poate fi remediul natural perfect contra oboselii sau epuizării fizice sau psihice. În locul cafelei, energizantelor sau suplimentelor care nu îți vor face bine, poți folosi fără grijă terapia cu uleiuri esențiale. Enumerăm doar câteva dintre uleiurile care au proprietăți energizante și au rol în reducerea oboselii și stimulează starea de spirit: uleiul din citrice – portocala, lămâia, grapefruit, uleiul de piper negru, uleiul din ghimbir sau cel de scorțișoară.
3.Favorizează relaxarea și îmbunătățește calitatea somnului
Stresul a devenit un fenomen curent în viața omului contemporan. Astăzi, întreaga societate suferă schimbări esențiale în cele mai diverse domenii, toate aceste transformări fiind însoțite de un stres pe care individul îl suportă la nivel psihic, fizic dar și spiritual. Uleiul de lavandă, de mușețel sau de ylang-ylang reduc stresul, te ajută să te relaxezi și ai un somn odihnitor, fiind benefice și pentru eliminarea emoțiilor negative și stărilor depresive.
4.Te ajută să te concentrezi și crește capacitatea de memorare
Uleiurile esențiale de salvie, coriandru, lavandă, rozmarin, busuioc se folosesc în mod frecvent în meditație, rugăciune, favorizând capacitatea de concentrare. Studiile arată că aromaterapia poate fi utilizată ca tratament suplimentar pentru îmbunătățirea memoriei de scurtă și lungă durată, mai ales în perioadele de studiu intens sau examene. Specialiștii susțin, de asemenea, faptul că psihicul nostru formează asociații puternice între mirosuri și amintiri.
5. Îmbunătățește digestia și întărește imunitatea
Aromaterapia poate ajuta digestia, de la atenuarea constipației sau eliminarea balonării, uleiurile esențiale sunt folosite pentru a accelera metabolismul pentru ca alimentele să fie digerate mai repede. Cele mai populare uleiuri pentru îmbunătățirea digestiei sunt mușețelul, ghimbirul, salvia și lavanda. De asemenea, este bine să menționăm și faptul că uleiurile esențiale precum menta, scorțișoara, lămâia, oregano conțin abilitați antifungice, antibacteriene și antimicrobiene, care sunt cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar al organismului.
Aromaterapia are multiple beneficii, iar, dacă este utilizată corespunzător, poate trata chiar anumite simptome ale unor afecțiuni: reduce durerea, ameliorează disconfortul și diminuează inflamațiile; calmează durerile articulare; diminuează durerile de cap; calmează durerile și ajută în cazul tulburărilor menstruale. Oricare ar fi modul în care folosiți uleiurile esențiale, veți observa efectele benefice ale acestora în funcție de tipul de ulei esențial utilizat, de la scăderea nivelului de stress, la îmbunătățirea memoriei, a tensiunii arteriale sau la echilibrul hormonal.
Folosiți cu încredere uleiurile esențiale și veți dobândi starea de bine mult visată atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional. Fie că doriți să aduceți un plus de sănătate sau să vă îmbunătățiți starea de spirit, uleiurile esențiale oferă beneficii pe termen lung care promovează o viață mai sănătoasă.